Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "niuta" <n...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: lazania
Date: Tue, 11 Sep 2001 13:54:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <9nku4e$i3c$1@news.tpi.pl>
References: <9nkq4h$a82$1@news.tpi.pl> <9nkr4m$snn$1@news.onet.pl>
<3...@z...fu-berlin.de>
Reply-To: "niuta" <n...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa173.pila.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1000209358 18540 213.76.118.173 (11 Sep 2001 11:55:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Sep 2001 11:55:58 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:67786
Ukryj nagłówki
gdzies czytalam ze robi sie takze z sosem boloński z pieczarkami robil ktos
taki?
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3B9DF24A.2B829394@zedat.fu-berlin.de...
> Vefour wrote:
> >
> > poszukaj na www, mase przpiesow - od tradycyjnego beszamelowo miesnego
do
> > roznych dziwacznych wynalazkow. Z ciekawych patentow to sprobuj to
zrobic w
> > takiej prostokatnej formie na ciasta - if pasuje do Twego makaronu
> > wielkoscia, jest to bardzo efektywne, bo masa na boki sie nie rozlazi.
No i
> > zuywaj dobrego sera - w zaleznosci od wersji mozzarelli lub parmezanu,
albo
> > zmieszanych.
> >
> > Ostatnie - niektorzy wola lekko nadgotowac gotowe platy ciasta,
zwlaszcza
> > te, ktore ida na dol i na wierzch, gdyz sos nie zawsze wystarcza, aby
> > zmiekly dostatecznie w zapiekaniu. Kwestia doboru sosu i czasu w
piekarniku.
>
> robię w formie lasaniowej, ale prostokątnej. Parmezan obowiązkowo do
> beszamelu, mozarella na wierzch do zapieczenia. Podsypuję też starym
> młodym goudą (znaczy był młody, ale się ostał w lodówce, wiec stary). Na
> wierzch mozarelli trochę bułki tartej i parę kropli oliwy na to.
> Aha. Zamiast płyt używam normalnego ciasta makaronowego. Sos mięsny już
> opisywałem.
>
> Waldek
|