Data: 2001-09-11 11:15:22
Temat: Re: lazania
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Vefour wrote:
>
> poszukaj na www, mase przpiesow - od tradycyjnego beszamelowo miesnego do
> roznych dziwacznych wynalazkow. Z ciekawych patentow to sprobuj to zrobic w
> takiej prostokatnej formie na ciasta - if pasuje do Twego makaronu
> wielkoscia, jest to bardzo efektywne, bo masa na boki sie nie rozlazi. No i
> zuywaj dobrego sera - w zaleznosci od wersji mozzarelli lub parmezanu, albo
> zmieszanych.
>
> Ostatnie - niektorzy wola lekko nadgotowac gotowe platy ciasta, zwlaszcza
> te, ktore ida na dol i na wierzch, gdyz sos nie zawsze wystarcza, aby
> zmiekly dostatecznie w zapiekaniu. Kwestia doboru sosu i czasu w piekarniku.
robię w formie lasaniowej, ale prostokątnej. Parmezan obowiązkowo do
beszamelu, mozarella na wierzch do zapieczenia. Podsypuję też starym
młodym goudą (znaczy był młody, ale się ostał w lodówce, wiec stary). Na
wierzch mozarelli trochę bułki tartej i parę kropli oliwy na to.
Aha. Zamiast płyt używam normalnego ciasta makaronowego. Sos mięsny już
opisywałem.
Waldek
|