Data: 2001-09-11 11:54:02
Temat: Re: lazania
Od: "niuta" <n...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
gdzies czytalam ze robi sie takze z sosem boloński z pieczarkami robil ktos
taki?
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3B9DF24A.2B829394@zedat.fu-berlin.de...
> Vefour wrote:
> >
> > poszukaj na www, mase przpiesow - od tradycyjnego beszamelowo miesnego
do
> > roznych dziwacznych wynalazkow. Z ciekawych patentow to sprobuj to
zrobic w
> > takiej prostokatnej formie na ciasta - if pasuje do Twego makaronu
> > wielkoscia, jest to bardzo efektywne, bo masa na boki sie nie rozlazi.
No i
> > zuywaj dobrego sera - w zaleznosci od wersji mozzarelli lub parmezanu,
albo
> > zmieszanych.
> >
> > Ostatnie - niektorzy wola lekko nadgotowac gotowe platy ciasta,
zwlaszcza
> > te, ktore ida na dol i na wierzch, gdyz sos nie zawsze wystarcza, aby
> > zmiekly dostatecznie w zapiekaniu. Kwestia doboru sosu i czasu w
piekarniku.
>
> robię w formie lasaniowej, ale prostokątnej. Parmezan obowiązkowo do
> beszamelu, mozarella na wierzch do zapieczenia. Podsypuję też starym
> młodym goudą (znaczy był młody, ale się ostał w lodówce, wiec stary). Na
> wierzch mozarelli trochę bułki tartej i parę kropli oliwy na to.
> Aha. Zamiast płyt używam normalnego ciasta makaronowego. Sos mięsny już
> opisywałem.
>
> Waldek
|