« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-10 07:44:38
Temat: sos grzybowy do makaronu [p]Polecam, pycha!!
3 szklanki bulionu
220 ml śmietany 18%
30 dag małych pieczarek
duża garść suszonych podgrzybków (muszę zważyć)
1 łyżeczka sosu worcester
1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego
1 łyżeczka zwykłego ciemnego sosu
sojowego
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Suszone grzyby połamać na mniejsze kawałki, namoczyć na godzinę. Odcedzić,
wrzucić do bulionu i gotować pod przykryciem na małym ogniu kolejną godzinę
aż zrobią się miękkie. Jeśli trzeba gotować dłużej. (Jeżeli woda mimo
przykrycia odparuje, uzupełnić jej brak). Śmietanę dokładnie rozmieszać z
mąką. Zahartować ją paroma łyżkami gorącego grzybowego bulionu. Przelać go
rondelka z grzybami, szybko wymieszać.
Pieczarki pokroić w plasterki, udusić z solą i pieprzem na maśle. Przełożyć
do sosu, który w tym czasie powinien już zgęstnieć (dobrze jest go mieszać
od czasu do czasu).
Sos przyprawić sosem worcester, sojowym, solą i pieprzem do smaku.
Podawać z dobrym makaronem, nejlepiej szerokimi wstążkami.
pozdrawiam
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-10 09:49:41
Temat: Re: sos grzybowy do makaronu [p]
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b737lp$5u9$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Polecam, pycha!!
>
> 3 szklanki bulionu
> 220 ml śmietany 18%
> 30 dag małych pieczarek
> duża garść suszonych podgrzybków (muszę zważyć)
zwazyłam: 100 g suszonych grzybów :)
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |