Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: sos grzybowy do makaronu [p]
Date: Thu, 10 Apr 2003 09:44:38 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <b737lp$5u9$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qx254.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1049960953 6089 80.55.49.254 (10 Apr 2003 07:49:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Apr 2003 07:49:13 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:152437
Ukryj nagłówki
Polecam, pycha!!
3 szklanki bulionu
220 ml śmietany 18%
30 dag małych pieczarek
duża garść suszonych podgrzybków (muszę zważyć)
1 łyżeczka sosu worcester
1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego
1 łyżeczka zwykłego ciemnego sosu
sojowego
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Suszone grzyby połamać na mniejsze kawałki, namoczyć na godzinę. Odcedzić,
wrzucić do bulionu i gotować pod przykryciem na małym ogniu kolejną godzinę
aż zrobią się miękkie. Jeśli trzeba gotować dłużej. (Jeżeli woda mimo
przykrycia odparuje, uzupełnić jej brak). Śmietanę dokładnie rozmieszać z
mąką. Zahartować ją paroma łyżkami gorącego grzybowego bulionu. Przelać go
rondelka z grzybami, szybko wymieszać.
Pieczarki pokroić w plasterki, udusić z solą i pieprzem na maśle. Przełożyć
do sosu, który w tym czasie powinien już zgęstnieć (dobrze jest go mieszać
od czasu do czasu).
Sos przyprawić sosem worcester, sojowym, solą i pieprzem do smaku.
Podawać z dobrym makaronem, nejlepiej szerokimi wstążkami.
pozdrawiam
wkn
|