Data: 2003-04-10 07:44:38
Temat: sos grzybowy do makaronu [p]
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Polecam, pycha!!
3 szklanki bulionu
220 ml śmietany 18%
30 dag małych pieczarek
duża garść suszonych podgrzybków (muszę zważyć)
1 łyżeczka sosu worcester
1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego
1 łyżeczka zwykłego ciemnego sosu
sojowego
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Suszone grzyby połamać na mniejsze kawałki, namoczyć na godzinę. Odcedzić,
wrzucić do bulionu i gotować pod przykryciem na małym ogniu kolejną godzinę
aż zrobią się miękkie. Jeśli trzeba gotować dłużej. (Jeżeli woda mimo
przykrycia odparuje, uzupełnić jej brak). Śmietanę dokładnie rozmieszać z
mąką. Zahartować ją paroma łyżkami gorącego grzybowego bulionu. Przelać go
rondelka z grzybami, szybko wymieszać.
Pieczarki pokroić w plasterki, udusić z solą i pieprzem na maśle. Przełożyć
do sosu, który w tym czasie powinien już zgęstnieć (dobrze jest go mieszać
od czasu do czasu).
Sos przyprawić sosem worcester, sojowym, solą i pieprzem do smaku.
Podawać z dobrym makaronem, nejlepiej szerokimi wstążkami.
pozdrawiam
wkn
|