Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 19


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-07-27 15:33:37

Temat: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
Od: "Madzik" <i...@w...WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak w temacie, może macie jakieś fajne i sprawdzone ??
Dawno temu robiłam i zapomniałam co i jak :((
A pomidorów mi trochę naznosili rodzice i w obawie że nie damy rady pożreć
wszystkiego wymyślam przeróżne :
przedwczoraj pomidory z jogurtem, smietana i cebulą, wczoraj z jogurtem i
czosnkiem ( pychaa ;), dziś będzie jajecznica z pomidorami, jutro mamy
ochotę na makaron z gęstym sosem pomidorowym.. tylko jak to było ?? pomidory
ze skóra czy bez ? coś jeszcze tam dorzucić oprócz przypraw ? zdadźcie swoje
przepisy na taki sosik :)


pozdrawiam

Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-07-27 15:48:57

Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
Od: "Monika" <m...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Madzik" <i...@w...WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:eaamci$8gd$1@news.wp.pl...
> Jak w temacie, może macie jakieś fajne i sprawdzone ??
> Dawno temu robiłam i zapomniałam co i jak :((
> A pomidorów mi trochę naznosili rodzice i w obawie że nie damy rady pożreć
> wszystkiego wymyślam przeróżne :
> przedwczoraj pomidory z jogurtem, smietana i cebulą, wczoraj z jogurtem i
> czosnkiem ( pychaa ;), dziś będzie jajecznica z pomidorami, jutro mamy
> ochotę na makaron z gęstym sosem pomidorowym.. tylko jak to było ??
> pomidory ze skóra czy bez ? coś jeszcze tam dorzucić oprócz przypraw ?
> zdadźcie swoje przepisy na taki sosik :)
>
>
> pozdrawiam
>
> Magda
>

Mój niezawodny przepis:

pomidory obrac ze skórki, usunąc nasiona, pokroić w gruba koskę.
Na patelni zeszklić cebulkę, dodać czosnek, po chwili dodac pomidory.
Pod koniec dodać cukier, sól, pieprz.

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-07-27 17:26:00

Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Madzik" <i...@w...WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:eaamci$8gd$1@news.wp.pl...

> wczoraj z jogurtem i czosnkiem ( pychaa ;),

Jak to robisz? Tak jak brzmi - wymieszac razem czy jest to bardziej
skomplikowane?

>dziś będzie jajecznica z pomidorami, jutro mamy ochotę na makaron z gęstym
>sosem pomidorowym.. tylko jak to było ?? pomidory ze skóra czy bez ? coś
>jeszcze tam dorzucić oprócz przypraw ? zdadźcie swoje przepisy na taki
>sosik :)

Bez skóry.

Przepis: http://www.wikikuchnia.org/wiki/Sma%C5%BCone_czerwon
e_pomidory

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-07-27 17:47:52

Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Madzik" <i...@w...WYTNIJ.pl> wrote in message
news:eaamci$8gd$1@news.wp.pl...
> Jak w temacie, może macie jakieś fajne i sprawdzone ??
> Dawno temu robiłam i zapomniałam co i jak :((
> A pomidorów mi trochę naznosili rodzice i w obawie że nie damy rady pożreć
> wszystkiego wymyślam przeróżne :
> przedwczoraj pomidory z jogurtem, smietana i cebulą, wczoraj z jogurtem i
> czosnkiem ( pychaa ;), dziś będzie jajecznica z pomidorami, jutro mamy
> ochotę na makaron z gęstym sosem pomidorowym.. tylko jak to było ??
> pomidory ze skóra czy bez ? coś jeszcze tam dorzucić oprócz przypraw ?
> zdadźcie swoje przepisy na taki sosik :)
>
>
> pozdrawiam
>
> Magda

Biała zasmażka (beszamel) dodać: wyciąg z mielonej czerwonej papryki
słodkiej i odrobiny ostrej, przetarte lub podzielone na cząstki pomidory bez
skórki, doprawić solą, pierzem, wiórkami z gałki muszkatołowej (bez
przesady) - zagotować.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-07-27 17:56:12

Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
Od: "Madzik" <i...@w...WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eaasol$l12$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Madzik" <i...@w...WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
> news:eaamci$8gd$1@news.wp.pl...
>
>> wczoraj z jogurtem i czosnkiem ( pychaa ;),
>
> Jak to robisz? Tak jak brzmi - wymieszac razem czy jest to bardziej
> skomplikowane?

proste :)
pokroiliśmy pomidory w takie grubsze kawałki, jogurt naturalny wymieszaliśmy
z kilkoma ząbkami czosnku ( wyciśnięte w takiej prasce do czosnku ), solą i
pieprzem i tym sosem polaliśmy te cząstki pomidorów :)

pozdrawiam
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-07-27 17:56:28

Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eaaucu$jbb$1@nemesis.news.tpi.pl...

> Biała zasmażka (beszamel) dodać: wyciąg z mielonej czerwonej papryki
> słodkiej i odrobiny ostrej, przetarte lub podzielone na cząstki pomidory
> bez skórki, doprawić solą, pierzem, wiórkami z gałki muszkatołowej (bez
> przesady) - zagotować.

Co to do jasnej cholery jest wyciąg z papryki? I to mielonej?

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-07-27 18:03:15

Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:eaauhp$pua$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:eaaucu$jbb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>> Biała zasmażka (beszamel) dodać: wyciąg z mielonej czerwonej papryki
>> słodkiej i odrobiny ostrej, przetarte lub podzielone na cząstki pomidory
>> bez skórki, doprawić solą, pierzem, wiórkami z gałki muszkatołowej (bez
>> przesady) - zagotować.
>
> Co to do jasnej cholery jest wyciąg z papryki? I to mielonej?
>
> DJD

Najlepszy na smalcu - podgrzewasz na patelni smalec lub olej, wsypujesz w/g
uznania paprykę mieloną i ostrożnie mieszając pogrzewasz, ale tak, by nie
skarmelizować - bo straci kolor (zbrązowieje) i zgorzknieje. Wyciąg to
właśnie ten kolor z papryki w tłuszczu. Dlatego bierze się ładną, czerwoną.
Do tego wrzuca się przecier lub koncentrat pomidorowy i zasmaża - ten też
wydziela czerwony sok, dopiero wtedy dodaje się wszystko do sosu lub zupy i
doprawia. Spróbować łatwo i przekonać się, że to jest to, czego zawsze
brakowało w zupie (plus odrobina gałki muszkatołowej).
Pomidorówka jest najsmaczniejsza na młodej wołowinie - część kawałków mięsa
jak na gulasz, resztę, zwłaszcza z błonami ostrym nożem drobno pokroić i też
spowrotem do zupy dodać i zagotować... Będzie miała piękny kolor i wspaniały
smak. A sos - tu dodać mielone mięso, poddusić z sosem i na makaron...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-07-27 18:20:56

Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eaav9o$l6i$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
> news:eaauhp$pua$1@news.onet.pl...
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:eaaucu$jbb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>>> Biała zasmażka (beszamel) dodać: wyciąg z mielonej czerwonej papryki
>>> słodkiej i odrobiny ostrej, przetarte lub podzielone na cząstki pomidory
>>> bez skórki, doprawić solą, pierzem, wiórkami z gałki muszkatołowej (bez
>>> przesady) - zagotować.
>>
>> Co to do jasnej cholery jest wyciąg z papryki? I to mielonej?
>>
>> DJD
>
> Najlepszy na smalcu - podgrzewasz na patelni smalec lub olej, wsypujesz
> w/g uznania paprykę mieloną i ostrożnie mieszając pogrzewasz, ale tak, by
> nie skarmelizować - bo straci kolor (zbrązowieje) i zgorzknieje. Wyciąg to
> właśnie ten kolor z papryki w tłuszczu. Dlatego bierze się ładną,
> czerwoną. Do tego wrzuca się przecier lub koncentrat pomidorowy i
> zasmaża - ten też wydziela czerwony sok, dopiero wtedy dodaje się wszystko
> do sosu lub zupy i doprawia. Spróbować łatwo i przekonać się, że to jest
> to, czego zawsze brakowało w zupie (plus odrobina gałki muszkatołowej).

Zawsze posypywałem po prostu papryką, aż nabierze koloru.

Już się bałem, ze to coś takiego, co ma parodię smaku, a nie ma barwy...
czyli jakiś nowy pomysł speców z firm produkujących trutki na ludzi.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-07-27 18:46:55

Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:eaavvm$u0l$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:eaav9o$l6i$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:eaauhp$pua$1@news.onet.pl...
>>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>>> news:eaaucu$jbb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>>
>>>> Biała zasmażka (beszamel) dodać: wyciąg z mielonej czerwonej papryki
>>>> słodkiej i odrobiny ostrej, przetarte lub podzielone na cząstki
>>>> pomidory bez skórki, doprawić solą, pierzem, wiórkami z gałki
>>>> muszkatołowej (bez przesady) - zagotować.
>>>
>>> Co to do jasnej cholery jest wyciąg z papryki? I to mielonej?
>>>
>>> DJD
>>
>> Najlepszy na smalcu - podgrzewasz na patelni smalec lub olej, wsypujesz
>> w/g uznania paprykę mieloną i ostrożnie mieszając pogrzewasz, ale tak, by
>> nie skarmelizować - bo straci kolor (zbrązowieje) i zgorzknieje. Wyciąg
>> to właśnie ten kolor z papryki w tłuszczu. Dlatego bierze się ładną,
>> czerwoną. Do tego wrzuca się przecier lub koncentrat pomidorowy i
>> zasmaża - ten też wydziela czerwony sok, dopiero wtedy dodaje się
>> wszystko do sosu lub zupy i doprawia. Spróbować łatwo i przekonać się, że
>> to jest to, czego zawsze brakowało w zupie (plus odrobina gałki
>> muszkatołowej).
>
> Zawsze posypywałem po prostu papryką, aż nabierze koloru.

To nie taki sam smak...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-07-27 19:37:30

Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Madzik <i...@w...WYTNIJ.pl> napisał(a):

> Jak w temacie, może macie jakieś fajne i sprawdzone ??

Spróbuj spaghetti na lato - niedawno podawałam przepis. W taki upał - bomba.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pomysła na szybki obiad dla dziecka i dorosłego.
zamrazanie pierogow
[alkohol] Stock i osady
Przechowywanie boczniaka
baranina-jagnięcina

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »