« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-27 15:33:37
Temat: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisuJak w temacie, może macie jakieś fajne i sprawdzone ??
Dawno temu robiłam i zapomniałam co i jak :((
A pomidorów mi trochę naznosili rodzice i w obawie że nie damy rady pożreć
wszystkiego wymyślam przeróżne :
przedwczoraj pomidory z jogurtem, smietana i cebulą, wczoraj z jogurtem i
czosnkiem ( pychaa ;), dziś będzie jajecznica z pomidorami, jutro mamy
ochotę na makaron z gęstym sosem pomidorowym.. tylko jak to było ?? pomidory
ze skóra czy bez ? coś jeszcze tam dorzucić oprócz przypraw ? zdadźcie swoje
przepisy na taki sosik :)
pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-07-27 15:48:57
Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
Użytkownik "Madzik" <i...@w...WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:eaamci$8gd$1@news.wp.pl...
> Jak w temacie, może macie jakieś fajne i sprawdzone ??
> Dawno temu robiłam i zapomniałam co i jak :((
> A pomidorów mi trochę naznosili rodzice i w obawie że nie damy rady pożreć
> wszystkiego wymyślam przeróżne :
> przedwczoraj pomidory z jogurtem, smietana i cebulą, wczoraj z jogurtem i
> czosnkiem ( pychaa ;), dziś będzie jajecznica z pomidorami, jutro mamy
> ochotę na makaron z gęstym sosem pomidorowym.. tylko jak to było ??
> pomidory ze skóra czy bez ? coś jeszcze tam dorzucić oprócz przypraw ?
> zdadźcie swoje przepisy na taki sosik :)
>
>
> pozdrawiam
>
> Magda
>
Mój niezawodny przepis:
pomidory obrac ze skórki, usunąc nasiona, pokroić w gruba koskę.
Na patelni zeszklić cebulkę, dodać czosnek, po chwili dodac pomidory.
Pod koniec dodać cukier, sól, pieprz.
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-07-27 17:26:00
Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisuUżytkownik "Madzik" <i...@w...WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:eaamci$8gd$1@news.wp.pl...
> wczoraj z jogurtem i czosnkiem ( pychaa ;),
Jak to robisz? Tak jak brzmi - wymieszac razem czy jest to bardziej
skomplikowane?
>dziś będzie jajecznica z pomidorami, jutro mamy ochotę na makaron z gęstym
>sosem pomidorowym.. tylko jak to było ?? pomidory ze skóra czy bez ? coś
>jeszcze tam dorzucić oprócz przypraw ? zdadźcie swoje przepisy na taki
>sosik :)
Bez skóry.
Przepis: http://www.wikikuchnia.org/wiki/Sma%C5%BCone_czerwon
e_pomidory
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-07-27 17:47:52
Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
"Madzik" <i...@w...WYTNIJ.pl> wrote in message
news:eaamci$8gd$1@news.wp.pl...
> Jak w temacie, może macie jakieś fajne i sprawdzone ??
> Dawno temu robiłam i zapomniałam co i jak :((
> A pomidorów mi trochę naznosili rodzice i w obawie że nie damy rady pożreć
> wszystkiego wymyślam przeróżne :
> przedwczoraj pomidory z jogurtem, smietana i cebulą, wczoraj z jogurtem i
> czosnkiem ( pychaa ;), dziś będzie jajecznica z pomidorami, jutro mamy
> ochotę na makaron z gęstym sosem pomidorowym.. tylko jak to było ??
> pomidory ze skóra czy bez ? coś jeszcze tam dorzucić oprócz przypraw ?
> zdadźcie swoje przepisy na taki sosik :)
>
>
> pozdrawiam
>
> Magda
Biała zasmażka (beszamel) dodać: wyciąg z mielonej czerwonej papryki
słodkiej i odrobiny ostrej, przetarte lub podzielone na cząstki pomidory bez
skórki, doprawić solą, pierzem, wiórkami z gałki muszkatołowej (bez
przesady) - zagotować.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-07-27 17:56:12
Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eaasol$l12$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Madzik" <i...@w...WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
> news:eaamci$8gd$1@news.wp.pl...
>
>> wczoraj z jogurtem i czosnkiem ( pychaa ;),
>
> Jak to robisz? Tak jak brzmi - wymieszac razem czy jest to bardziej
> skomplikowane?
proste :)
pokroiliśmy pomidory w takie grubsze kawałki, jogurt naturalny wymieszaliśmy
z kilkoma ząbkami czosnku ( wyciśnięte w takiej prasce do czosnku ), solą i
pieprzem i tym sosem polaliśmy te cząstki pomidorów :)
pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-07-27 17:56:28
Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisuUżytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eaaucu$jbb$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Biała zasmażka (beszamel) dodać: wyciąg z mielonej czerwonej papryki
> słodkiej i odrobiny ostrej, przetarte lub podzielone na cząstki pomidory
> bez skórki, doprawić solą, pierzem, wiórkami z gałki muszkatołowej (bez
> przesady) - zagotować.
Co to do jasnej cholery jest wyciąg z papryki? I to mielonej?
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-07-27 18:03:15
Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:eaauhp$pua$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:eaaucu$jbb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>> Biała zasmażka (beszamel) dodać: wyciąg z mielonej czerwonej papryki
>> słodkiej i odrobiny ostrej, przetarte lub podzielone na cząstki pomidory
>> bez skórki, doprawić solą, pierzem, wiórkami z gałki muszkatołowej (bez
>> przesady) - zagotować.
>
> Co to do jasnej cholery jest wyciąg z papryki? I to mielonej?
>
> DJD
Najlepszy na smalcu - podgrzewasz na patelni smalec lub olej, wsypujesz w/g
uznania paprykę mieloną i ostrożnie mieszając pogrzewasz, ale tak, by nie
skarmelizować - bo straci kolor (zbrązowieje) i zgorzknieje. Wyciąg to
właśnie ten kolor z papryki w tłuszczu. Dlatego bierze się ładną, czerwoną.
Do tego wrzuca się przecier lub koncentrat pomidorowy i zasmaża - ten też
wydziela czerwony sok, dopiero wtedy dodaje się wszystko do sosu lub zupy i
doprawia. Spróbować łatwo i przekonać się, że to jest to, czego zawsze
brakowało w zupie (plus odrobina gałki muszkatołowej).
Pomidorówka jest najsmaczniejsza na młodej wołowinie - część kawałków mięsa
jak na gulasz, resztę, zwłaszcza z błonami ostrym nożem drobno pokroić i też
spowrotem do zupy dodać i zagotować... Będzie miała piękny kolor i wspaniały
smak. A sos - tu dodać mielone mięso, poddusić z sosem i na makaron...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-07-27 18:20:56
Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisuUżytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eaav9o$l6i$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
> news:eaauhp$pua$1@news.onet.pl...
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:eaaucu$jbb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>>> Biała zasmażka (beszamel) dodać: wyciąg z mielonej czerwonej papryki
>>> słodkiej i odrobiny ostrej, przetarte lub podzielone na cząstki pomidory
>>> bez skórki, doprawić solą, pierzem, wiórkami z gałki muszkatołowej (bez
>>> przesady) - zagotować.
>>
>> Co to do jasnej cholery jest wyciąg z papryki? I to mielonej?
>>
>> DJD
>
> Najlepszy na smalcu - podgrzewasz na patelni smalec lub olej, wsypujesz
> w/g uznania paprykę mieloną i ostrożnie mieszając pogrzewasz, ale tak, by
> nie skarmelizować - bo straci kolor (zbrązowieje) i zgorzknieje. Wyciąg to
> właśnie ten kolor z papryki w tłuszczu. Dlatego bierze się ładną,
> czerwoną. Do tego wrzuca się przecier lub koncentrat pomidorowy i
> zasmaża - ten też wydziela czerwony sok, dopiero wtedy dodaje się wszystko
> do sosu lub zupy i doprawia. Spróbować łatwo i przekonać się, że to jest
> to, czego zawsze brakowało w zupie (plus odrobina gałki muszkatołowej).
Zawsze posypywałem po prostu papryką, aż nabierze koloru.
Już się bałem, ze to coś takiego, co ma parodię smaku, a nie ma barwy...
czyli jakiś nowy pomysł speców z firm produkujących trutki na ludzi.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-07-27 18:46:55
Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:eaavvm$u0l$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:eaav9o$l6i$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:eaauhp$pua$1@news.onet.pl...
>>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>>> news:eaaucu$jbb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>>
>>>> Biała zasmażka (beszamel) dodać: wyciąg z mielonej czerwonej papryki
>>>> słodkiej i odrobiny ostrej, przetarte lub podzielone na cząstki
>>>> pomidory bez skórki, doprawić solą, pierzem, wiórkami z gałki
>>>> muszkatołowej (bez przesady) - zagotować.
>>>
>>> Co to do jasnej cholery jest wyciąg z papryki? I to mielonej?
>>>
>>> DJD
>>
>> Najlepszy na smalcu - podgrzewasz na patelni smalec lub olej, wsypujesz
>> w/g uznania paprykę mieloną i ostrożnie mieszając pogrzewasz, ale tak, by
>> nie skarmelizować - bo straci kolor (zbrązowieje) i zgorzknieje. Wyciąg
>> to właśnie ten kolor z papryki w tłuszczu. Dlatego bierze się ładną,
>> czerwoną. Do tego wrzuca się przecier lub koncentrat pomidorowy i
>> zasmaża - ten też wydziela czerwony sok, dopiero wtedy dodaje się
>> wszystko do sosu lub zupy i doprawia. Spróbować łatwo i przekonać się, że
>> to jest to, czego zawsze brakowało w zupie (plus odrobina gałki
>> muszkatołowej).
>
> Zawsze posypywałem po prostu papryką, aż nabierze koloru.
To nie taki sam smak...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-07-27 19:37:30
Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisuMadzik <i...@w...WYTNIJ.pl> napisał(a):
> Jak w temacie, może macie jakieś fajne i sprawdzone ??
Spróbuj spaghetti na lato - niedawno podawałam przepis. W taki upał - bomba.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |