| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-04 05:39:38
Temat: spagetti carbonaraPoszukuję przepisu na spagetti carbonara
Z kulinarnym pozdrowieniem
Jeannette :- )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-04 07:25:21
Temat: Re: spagetti carbonaraUżytkownik <j...@p...onet.pl> napisał (a):
> Poszukuję przepisu na spagetti carbonara
A nie możesz zacząć szukania od archiwum?
http://groups.google.com/groups?as_q=carbonara&ie=UT
F-8&oe=UTF-8&as_ug
roup=pl.rec.kuchnia&lr=&hl=pl
Sklej link, jak pęknie.
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
k...@b...tk Stranded in my mind
www.brywczynski.tk Electric raven met me there
GG:1528179 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-04 11:54:46
Temat: Re: spagetti carbonara
"Jeannette" <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:al469b$idd$1@news.onet.pl...
> Poszukuję przepisu na spagetti carbonara
> Z kulinarnym pozdrowieniem
> Jeannette :- )
podsylam przepis ktory znalazlem kiedys na grupie:
2 serki topione , w złotku, prostokątne, najlepiej ostre
2-3 kubki smietany 18%
peczek szczypioru
20 dkg boczku ( ew. szynki konserwowej)
makaron spaghetti
sol, pieprz, oregano, curry, bazylia, zioła prowansalskie
3-4 zabki czosnku
Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem lyzki oleju
w rondlu grzejemy serki az rozmiekna
powoli wlewamy do serkow smietane (stopniowo)
dodajemy do sosu podsmazony i pokrojony w kosteczke boczek
dodajemy wszystkie przyprawy po ok. 1/2 lyzeczki i rozgniecione zabki
czosnku
gotujemy chwile wszystko razem
makaron obficie polewamy sosem i posypujemy grupo posiekanym szczypiorkiem
lepsze jest z boczkiem niz z szynka kons.; ja robie bez szczypiorku-
wychodzi naprawde bardzo dobre...
smacznego
marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-04 12:05:49
Temat: Re: spagetti carbonaraUżytkownik <p...@a...net> napisał (a):
> podsylam przepis ktory znalazlem kiedys na grupie:
Daj spokój, to jakaś profanacja. Gdzie jajka?!
--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-04 12:39:34
Temat: Re: spagetti carbonara>
> Daj spokój, to jakaś profanacja. Gdzie jajka?!
>
nie wiem- nie znam sie, grunt ze dobre...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-04 13:09:51
Temat: Re: spagetti carbonaraUżytkownik <p...@a...net> napisał (a):
> nie wiem- nie znam sie, grunt ze dobre...
Tyle, że to nie carbonara. Carbonara najprosciej robi
się tak, że podsmażasz boczek, w miseczce roztrzepujesz
jajka, dodajesz pieprz, sól, parmezan. Wlewasz masę do
rondla z boczkiem i dorzucasz (już nawet bez ognia)
odcedzony makaron. Masa się ściana pod wpływem ciepła
makaronu i można nakładać. Na wydaniu dobrze jest
posypać pietruszką.
--
Konrad J. Brywczyński "ZUS z pewnością jest instytucją
k...@b...tk przestepczą, ale nie można nazwać
www.brywczynski.tk jej zorganizowaną."
GG:1528179 Marek A. Salwa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-04 13:57:00
Temat: Re: spagetti carbonara
Użytkownik "Jeannette" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:al469b$idd$1@news.onet.pl...
> Poszukuję przepisu na spagetti carbonara
> Z kulinarnym pozdrowieniem
> Jeannette :- )
>
Ze względu na podobieństwo nicków, powtórzę się dla Ciebie :-)
Boczek (niezbyt chudy) pokrojony podsmaż na oliwie z oliwek z posiekaną
cebulą, zalej białym winem (wytrawnym lub pół-). Wciśnij 3 ząbki czosnku,
wymieszaj. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, potem pieprz, sól i bazylię.
Następnie rozbełtaj jajko, wlej je i mieszaj, dopóki się lekko nie zetnie.
Wtedy zgaś ogień, wrzuć natychmiast ugotowany makaron, wymieszaj i na
talerze. Posyp parmezanem. Resztę wina można wypić przy konsumpcji.
Pozdrawiam, Joanelle
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-04 18:08:29
Temat: Re: spagetti carbonara
----- Original Message -----
From: "Jeannette" <j...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, September 04, 2002 7:39 AM
Subject: spagetti carbonara
> Poszukuję przepisu na spagetti carbonara
> Z kulinarnym pozdrowieniem
> Jeannette :- )
>
A ja robie zawsze korzystajac z takiego przepisu i UWIELBIAM ja :-)
1 duza cebula pokrojona w drobniusia kosteczke
3 zabki czosnku - drobno posiekane
przesmazam na szklisto na oliwie z oliwek,
dodaje 10 dag "karczku sarmackiego" z seri Gold "Sokolowa" (powinna byc
pancetta - ale trudno dostepna i koszmarnie droga), karczek pokrojony w
dlugie paseczki .
W miseczce mieszam 180 g smietanki 18% (np."Luksusowa" Zotta), 2 zoltka i 4
lyzki startego "parmezanu" firmy Polser i dodaje lyzke do dwoch drobno
posiekanej natki pietruszki (z doniczki na balkonie ;-)
Gotuje makaron al dente, odcedzam i jeszcze goracy buch ponownie do goracego
garnka, dodaje cebule z mieskiem i trzymam na ogniu jeszcze ze 2 minuty,
nastepnie zestawiam i wlewam mase smietanowo-zoltkowo-serowa, mieszam
szybko, zeby sie zoltka sciely i wykladam na podgrzane talerze - komu malo
moze jeszcze sypnac parmezanu na
wierzch.
Herbatka efemeryczna i carbonarowa
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-06 07:51:55
Temat: Re: spagetti carbonaraMarcin wrote:
> "Jeannette" <j...@p...onet.pl> wrote in message
> news:al469b$idd$1@news.onet.pl...
>
>>Poszukuję przepisu na spagetti carbonara
>>Z kulinarnym pozdrowieniem
>>Jeannette :- )
>
>
> podsylam przepis ktory znalazlem kiedys na grupie:
>
> 2 serki topione , w złotku, prostokątne, najlepiej ostre
> 2-3 kubki smietany 18%
> peczek szczypioru
> 20 dkg boczku ( ew. szynki konserwowej)
> makaron spaghetti
> sol, pieprz, oregano, curry, bazylia, zioła prowansalskie
> 3-4 zabki czosnku
>
> Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem lyzki oleju
> w rondlu grzejemy serki az rozmiekna
> powoli wlewamy do serkow smietane (stopniowo)
> dodajemy do sosu podsmazony i pokrojony w kosteczke boczek
> dodajemy wszystkie przyprawy po ok. 1/2 lyzeczki i rozgniecione zabki
> czosnku
> gotujemy chwile wszystko razem
> makaron obficie polewamy sosem i posypujemy grupo posiekanym szczypiorkiem
>
> lepsze jest z boczkiem niz z szynka kons.; ja robie bez szczypiorku-
> wychodzi naprawde bardzo dobre...
>
> smacznego
>
> marcin
>
>
O Boze .........
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-06 08:16:07
Temat: Re: spagetti carbonaraUżytkownik <v...@p...pl> napisał (a):
> O Boze .........
No co chcesz? Dobre danie obozowe - zastępstwo klasycznej
pulpy. ;-)
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...tk otwarte okna"
www.brywczynski.tk John Irving
GG:1528179 "Hotel New Hampshire"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |