Strona główna Grupy pl.misc.dieta sponiewierany miód

Grupy

Szukaj w grupach

 

sponiewierany miód

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 104


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2004-02-26 07:18:13

Temat: Re: sponiewierany miód
Od: "Adamo 2." <a...@c...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "jurek" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c1k6e4$ndj$1@inews.gazeta.pl...

> oj chyba za wczesnie siadles do komputera?

tej, już jest dosyć późno;)

> najpierw sniadanko, jakis maly prysznic, kilka minut gimnastyki i do
> klawiszy, chyba bedzie lepiej?

Niestety tym razem nie spróbuję, choć pomysł popieram.

Wracam do pytania, skoro cukier i miód to to samo,
to dlaczego smalec ze skwarkami lub /i domieszką soi to nie jest to samo co
żółtko, może wyjaśnisz laikowi?

Pozdrawiam,
Adam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2004-02-26 07:34:57

Temat: Re: sponiewierany miód
Od: "jurek" <g...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > oj chyba za wczesnie siadles do komputera?
>
> tej, już jest dosyć późno;)

to Ty teraz dopiero idziesz spac?!


> Wracam do pytania, skoro cukier i miód to to samo,
> to dlaczego smalec ze skwarkami lub /i domieszką soi to nie jest to samo
co
> żółtko, może wyjaśnisz laikowi?

nie jestem specjalista od soi :( ,ale jezeli mi odpowiesz na jedno pytanko
wstepne to mozemy podyskutowac , a teraz pytanko; czy soje(a dokladnie
ziarno) mozna po wyjeciu ze stronka(?) zjesc jako takie bez zadnej obrobki?

Jurek




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2004-02-26 07:44:51

Temat: Re: sponiewierany miód
Od: "Sowa" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "jurek" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c1k7iu$qvv$1@inews.gazeta.pl...

> a teraz pytanko; czy soje(a dokladnie
> ziarno) mozna po wyjeciu ze stronka(?) zjesc jako takie bez zadnej
obrobki?

A ktos komuś zabrania?

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2004-02-26 07:58:43

Temat: Re: sponiewierany miód
Od: "Sowa" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "jurek" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c1k580$jir$1@inews.gazeta.pl...

> po co te nerwy?

A skąd ja mam wiedzieć po co się zdenerwowałeś?

> Dla scislosci z tabel (nie optymalnych) -miod : woda17,2% cukier 82,3% =
> 99,5%. Warto pozbyc sie uczulenia na optymalnych bo moze oni nie tacy
> "nawiedzeni" jak niektorzy chca to widziec?

I naprawdę nigdy, przenigdy nie słyszałeś że miód zawiera przeróżne
mikroelementy w przeciwieństwie do sztucznie oczyszczonego białego cukru, co
przede wszystkim je różni i ich działanie w organizmie?

Już pomijając fakt, że kompletne nie wiadomo o jakim miodzie rozmawiamy
właściwie.
Spadziowym, akacjowym?

>Dla scislosci z tabel (nie optymalnych) -miod : woda17,2% cukier 82,3% =
99,5%.

No a reszta?
To że w jakaś tabelka zawiera rubryczki tylko na wodę i cukier , nie znaczy
że w danym produkcie nie ma już kompletnie nic innego.
To jedynie znaczy, że _dana tabelka_ zawiera wybiórcze informacje o
zawartości wody i cukru w danym produkcie.

Sowa - naprawdę zaskoczona tym razem


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2004-02-26 08:18:58

Temat: Re: sponiewierany miód
Od: "Adamo 2." <a...@c...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "jurek" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c1k7iu$qvv$1@inews.gazeta.pl...

> > Wracam do pytania, skoro cukier i miód to to samo,
> > to dlaczego smalec ze skwarkami lub /i domieszką soi to nie jest to samo
> co
> > żółtko, może wyjaśnisz laikowi?
>
> nie jestem specjalista od soi :( ,ale jezeli mi odpowiesz na jedno pytanko
> wstepne to mozemy podyskutowac , a teraz pytanko; czy soje(a dokladnie
> ziarno) mozna po wyjeciu ze stronka(?) zjesc jako takie bez zadnej
obrobki?

Ok, jeśli warunkowo odpowiesz na moje pytanie po mojej odpowiedzi to jej
udzielę:
nie wiem, nie jestem nawet pewny co do wyglądu soi, nie lubię tego i nie
jadam. Dodam, że cukru/ miodu nie było w moim domu od conajmniej kilku
miesięcy (ani żadnych słodzików itp) w przeciwieństwie np. do wspomnianego
smalcu czy jajek.

Więc "skoro cukier i miód to to samo, to dlaczego smalec ze skwarkami lub /i
domieszką soi to nie jest to samo co żółtko, może wyjaśnisz laikowi?"

Pozdrawiam,
Adam

ps. Czy może jadasz surowe żółtka na śniadanie po wyjęciu ze skorupki bez
żadnej obróbki, jeśli jadłeś choć kilka razy w życiu, to możesz w
przybliżeniu podać tą ilość?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2004-02-26 09:05:44

Temat: Re: sponiewierany miód
Od: "Iza Radac'" <n...@s...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "anuśka markowska" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:c1j3t8$aao$1@inews.gazeta.pl...
> witam mile wszystkich... dlaczego w żywieniu optymalnym wykluczony jest
> miód - produkt znany i ceniony od wieków?,czym zastąpiono jego dobroczynne
> oddzialywanie na organizm?

"Vademecum wegetarianina", autor: dr inż. Jan Kucharczyk, rozdział: Zdrowa
żywność - niektóre poglądy, strona 170:

[...] pokarmy "magiczne" jak np. miód, sól morska i kopalniana, jogurt,
melasa, gryka i wit. E są szeroko reklamowane jako leczące wszystkie
cierpienia ludzkości. Trzeba tu dodać, że wymienione grupy pokarmów wywołuja
najbardziej ostrą krytykę (speców od diety wege na Światowym Kongresie
Wegetariańskim w Dubrowniku), gdy są sprzedawane w sklepach z tzw. zdrową
żywnością. Panuje opinia, że zaspakajaja nieuzasadnione, z punktu widzenia
dotychczasowej wiedzy, domaganie się pokarmów magicznych, pigułek i
eliksirów. Podawanao za przykład *miód*, który uznawany jest nawet w XX
wieku, ze względu na długą historię jego spożywania, za lek dobry na
wszystko. W rzeczywistości skład jesgo jest _bardzo podobny_ do składu
zwykłego cukru, a zawiera jedynie drobne ślady witamin i kilku związków
chemicznych. W ilościach, jakie większość ludzi może zjeść bez dostania
mdłości, miód nie ma praktycznego znaczenia w diecie, chyba tylko jako
źródło pustych kalorii, podobnie jak cukier.
Podobnie ustosunkowano się do brązowego cukru wskazując, że czy biały czy
brązowy nie może być uznzny za źródło składników odżywczych specjalnie
cennych dla człowieka. Zanieczyszczenia w miodzie i cukrze brunatnym nadają
im jedynie charakterystyczny przyjemny smak. Mają więc te pokarmy znaczenie
tylko jako 'normalne', a nie 'cudowne'. "

Żeby nie było wątpliwości...dr. inż Jan Kucharczyk (może już profesor!) ,
wegetarianin, autor podręcznika dla wegetarian to napisał.
:->>>

Ukłony,
Iza








› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2004-02-26 09:14:00

Temat: Re: sponiewierany miód
Od: "Iza Radac'" <n...@s...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "jurek" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c1k5cu$k2l$1@inews.gazeta.pl...
>
> "Ola W." <p...@w...pl> a écrit dans le message de
> news:c1j8ca$o8s$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > > witam mile wszystkich... dlaczego w żywieniu optymalnym wykluczony
jest
> > > miód - produkt znany i ceniony od wieków?,
> > >czym zastąpiono jego dobroczynne oddzialywanie na organizm?
> >
> > U " Optymalnych" zapewne smalcem!
> >
>
> ulzylo?
> jak sie czegos nie wie, to zanim zacznie sie "obrabac" to moze jednak
warto
> zajrzec do ksiazek?

Zaglądanie do książek jest strasznie męczące, Jurku!
O wiele łatwiej i przyjemniej rżnąc w klawiaturę byle co, byleby "błysnąć"
na netowym firmanencie :->>>>

pozdrówki!
Iza


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2004-02-26 09:46:35

Temat: Re: sponiewierany miód
Od: "Sowa" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Iza Radac'" <n...@s...com> napisał w wiadomości
news:c1kc7j$28u$1@atlantis.news.tpi.pl...

> Żeby nie było wątpliwości...dr. inż Jan Kucharczyk (może już profesor!) ,
> wegetarianin, autor podręcznika dla wegetarian to napisał.

No to co że wegetarianin to napisał? Bo nie rozumiem, tak samo jak nie
rozumiem tego jego bredzenia a temat pokarmów rzekomo magicznych i dobrych
na wszystko.
Nawet pszczelarz od którego kupuję miody tak nie bredzi, choć miałby pewnie
w tym swój interes.

Miód (jakiś przykładowy, bo miód miodowi nie równy) zawiera ponad 20
biopierwiastków, naturalne inhibitory, aminokwasy, enzymy, witaminy, żelazo,
ciała odpornościowe, ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne, wspomaga
gojenie się ran, działa odtruwająco, wzmaga odporność.

Prawdziwy mód jest wolny od zanieczyszczeń chemicznych, pszczoły są na nie
bardzo wrażliwe - zanieczyszczenie miodu wywołało by po prostu ich
wyzdychanie.

Obecnie naukowcy między innymi w miodzie widza substancje mogące zastąpić
antybiotyki, oraz prowadzi się badania nad stosowaniem go do leków
przyśpieszających gojenie się ran.
Miód wchodzi w skład kosmetyków.

Miód nie powoduje wypłukiwania z organizmu pierwiastków, w przeciwieństwie
do cukru rafinowanego.

Porównywanie naturalnego miodu do cukru oczyszczonego tylko dla tego że
zawiera węglowodany, to jak kupienie malucha i opowiadanie że się samochód
nabyło.


Jednocześnie, chciałabym zaznaczyć, że nigdzie nie zaprzeczam, że miód nie
jest słodki i tuczący.
Jedynie zaznaczam oczywiste IMHO różnice pomiędzy naturalną substancją
bardzo czynną biologicznie produkowana przez pszczoły na pokarm do
wykarmienia młodych i przezimowania a sztucznym tworem jakim jest cukier
rafinowany, pozbawiony wszystkiego poza wartością kaloryczną.

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2004-02-26 09:56:10

Temat: Re: sponiewierany miód
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> szukaj wiadomości tego autora

Iza Radac' w wiadomości news:c1kcmv$4dn$1@atlantis.news.tpi.pl pisze:

> Użytkownik "jurek" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:c1k5cu$k2l$1@inews.gazeta.pl...
>>
>> "Ola W." <p...@w...pl> a écrit dans le message de
>> news:c1j8ca$o8s$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>>
>>>> witam mile wszystkich... dlaczego w żywieniu optymalnym
>>>> wykluczony jest miód - produkt znany i ceniony od wieków?,
>>>> czym zastąpiono jego dobroczynne oddzialywanie na organizm?
>>>
>>> U " Optymalnych" zapewne smalcem!
>>>
>>
>> ulzylo?
>> jak sie czegos nie wie, to zanim zacznie sie "obrabac" to moze
>> jednak warto zajrzec do ksiazek?
>
> Zaglądanie do książek jest strasznie męczące, Jurku!
> O wiele łatwiej i przyjemniej rżnąc w klawiaturę byle co, byleby
> "błysnąć" na netowym firmanencie :->>>>

No , Jurek co piec minut ma tu swoje piec minut.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2004-02-26 10:24:40

Temat: Re: sponiewierany miód
Od: "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Miód (jakiś przykładowy, bo miód miodowi nie równy) zawiera ponad 20
> biopierwiastków, naturalne inhibitory, aminokwasy, enzymy, witaminy,
żelazo,
> ciała odpornościowe, ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne,
wspomaga
> gojenie się ran, działa odtruwająco, wzmaga odporność.

a jaki jest bilans zysków i strat wynikający ze spozywania miodu??????

>
> Prawdziwy mód jest wolny od zanieczyszczeń chemicznych, pszczoły są na nie
> bardzo wrażliwe - zanieczyszczenie miodu wywołało by po prostu ich
> wyzdychanie.


w tym celu podaje się pszczołom antybiotyki które uodparniaja je na
zanieczyszczenia


>
> Obecnie naukowcy między innymi w miodzie widza substancje mogące zastąpić
> antybiotyki, oraz prowadzi się badania nad stosowaniem go do leków
> przyśpieszających gojenie się ran.
> Miód wchodzi w skład kosmetyków.

to jest pl.misc.dieta o lekach i kosmetykach na medycynie i urodzie :)

>
> Miód nie powoduje wypłukiwania z organizmu pierwiastków, w przeciwieństwie
> do cukru rafinowanego.

tylko czy jest potrzeba spozywania miodu ?

>
> Porównywanie naturalnego miodu do cukru oczyszczonego tylko dla tego że
> zawiera węglowodany, to jak kupienie malucha i opowiadanie że się
samochód
> nabyło.

jesli ktos nie potrafi jezdzic to nie pojedzie i maluchem i mercem

>
>
> Jednocześnie, chciałabym zaznaczyć, że nigdzie nie zaprzeczam, że miód nie
> jest słodki i tuczący.
> Jedynie zaznaczam oczywiste IMHO różnice pomiędzy naturalną substancją
> bardzo czynną biologicznie produkowana przez pszczoły na pokarm do
> wykarmienia młodych i przezimowania a sztucznym tworem jakim jest cukier
> rafinowany, pozbawiony wszystkiego poza wartością kaloryczną.

a ja i tak jadam miód :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 11


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dieta oczyszczajaca - pytania
archiwum
Ładne Przywitanie ;-)
strony internetowe
Dieta oczyszczająca-kilka pytań

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »