« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-16 18:53:45
Temat: sprawozdanie - mazurek Magdy BZrobilam, dokladnie wedlug przepisu.
Kruche zagniotlo sie dobrze (a pierwszy raz robilam kruche z gotowanych
zoltek), mase gotowalam 2 i 1/2 godziny. Wyszla swietna. wacle nie mam ztym
duzo roboty, trzeba pomieszac, co chwile, ale ani sie nie przypala, ani nawet
ie przychwytuje do dna.
Ciasto jest rewelacyjne - slodkie jak mazurek. ale wcale nie jest obrzydliwie
slodkie:))
na pewno wejdzie do repertuaru ciast swiatecznych.
Mam tylko pytanie do Magdy - w przepisie bylo, aby do masy dac kakako - dalam.
a jaka bylaby masa , gdybym nie dala kakako????
Monisia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-16 19:58:45
Temat: Re: sprawozdanie - mazurek Magdy B
Monisiatko wrote:
> Zrobilam, dokladnie wedlug przepisu.
> Kruche zagniotlo sie dobrze (a pierwszy raz robilam kruche z gotowanych
> zoltek), mase gotowalam 2 i 1/2 godziny. Wyszla swietna. wacle nie mam ztym
> duzo roboty, trzeba pomieszac, co chwile, ale ani sie nie przypala, ani nawet
> ie przychwytuje do dna.
> Ciasto jest rewelacyjne - slodkie jak mazurek. ale wcale nie jest obrzydliwie
> slodkie:))
> na pewno wejdzie do repertuaru ciast swiatecznych.
> Mam tylko pytanie do Magdy - w przepisie bylo, aby do masy dac kakako - dalam.
> a jaka bylaby masa , gdybym nie dala kakako????
Monisiu, dzieki za mile sprawozdanie. Bez kakao bylby jak toffi, tez dobry, moze
nie z orzechami, albo moze raczej z palonymi migdalami, a la nougat.
Martwilam sie tym cholernym kaimakiem, ze moze podalam za malo cukru w przepisie,
ale nie, sprawdzilam z Mama, i tak ma byc.
Wlasnie wygrzebalam przepis na mazurek cyganski, ktory podaje w osobnym watku.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-16 20:06:20
Temat: Re: sprawozdanie - mazurek Magdy B>Monisiu, dzieki za mile sprawozdanie.
alez prosze bardzo. ja dziekuje za przepis. co wazne - ciasto ie jest trudne
do zrobienia. ciekawe, czy kruche wyszloby, gdybym wyrabiala w robocie??
Byloby jeszcze szybciej i latwiej.
a masa wcale nie jest duzo roboty.
Bez kakao bylby jak toffi, tez dobry,
>moze
>nie z orzechami, albo moze raczej z palonymi migdalami, a la nougat.
Hmmm, to moze i taki zrobie nastepnym razem?
>
>Martwilam sie tym cholernym kaimakiem, ze moze podalam za malo cukru w
>przepisie,
>ale nie, sprawdzilam z Mama, i tak ma byc.
mnie sie wydaje, ze nawet mniej slodki moglby byc - tylko czy wtedy masa
wyszlaby dobra??
Monisia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-16 20:34:22
Temat: Re: sprawozdanie - mazurek Magdy B
Monisiatko wrote:
> mnie sie wydaje, ze nawet mniej slodki moglby byc - tylko czy wtedy masa
> wyszlaby dobra??
Trzebaby ja jeszcze dluzej gotowac - im wiecej cukru, tym szybciej. Rowniez
myslalam o tym, jakby to smakowalo, gdyby zastapic mleko smietanka, albo pol na
pol?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-17 08:29:01
Temat: Re: sprawozdanie - mazurek Magdy BMagdalena Bassett wrote:
>
> Monisiu, dzieki za mile sprawozdanie. Bez kakao bylby jak toffi, tez dobry, moze
> nie z orzechami, albo moze raczej z palonymi migdalami, a la nougat.
Poza kakao ja dodaję trochę kawy "Inka", ew. karmel. Oczywiscie nie
wszystko na raz do jednego mazurka. My jestesmy mazurkozjady ;-) i jeden
mazurek to dla nas stanowczo za mało (z kajmakiem oczywscie) ;-).
--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-17 14:21:10
Temat: Re: sprawozdanie - mazurek Magdy Bja tez zrobilam kaimak z przepisu Pani Magdaleny,ale nie musialam go
gotowac az!!!!!! 2,5 h, po godzince byl juz dobry
ze wzgledu na brak piekarnika wylalam mase na warstwe herbatnikow i
przykrylam taka sama warstwa.
po 30 min polamalam to w miejscsch zlaczen i dostalismy pyszne ciasteczka
mam tylko pytanie co zrobic ,aby masa po zastygnieciu byla bardziej miekka i
krucha? bo ta moja jest krucha ,ale jest rownoczesnie twardsza niz krowki
ktore mozna kupic w sklepie
pozdrawiam
Ania Wojciechowska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-18 08:53:30
Temat: Re: sprawozdanie - mazurek Magdy B>
>
> Monisiatko wrote:
>
> > mnie sie wydaje, ze nawet mniej slodki moglby byc - tylko czy wtedy masa
> > wyszlaby dobra??
>
> Trzebaby ja jeszcze dluzej gotowac - im wiecej cukru, tym szybciej. Rowniez
> myslalam o tym, jakby to smakowalo, gdyby zastapic mleko smietanka, albo pol
na
> pol?
> MB
> 1 kostka masla 250 g
1 szklanka cukru ( 250g)
1 szklanka śmietanki słodkiej 18%
1 laska wanilii pokrojona ( zadne cukry czy olejki!!! ma byc widac w masie
czarne punkciki)godzina albo i więcej mieszania. I zadnych dodatków typu
orzechy czy kakao.Masę wylać na kruchy spód.
Jest krucha, a nie twarda Jasne, że bez tego mazurka Święta są nieważneQd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-18 09:29:11
Temat: Re: sprawozdanie - mazurek Magdy B
> 1 laska wanilii pokrojona ( zadne cukry czy olejki!!! ma byc widac w masie
> czarne punkciki)
Ale chyba nie cala laska pokrojona, tylko przekrojona wzdluz i srodek
wyskrobany?:))
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |