« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-21 14:20:48
Temat: świąteczne muffinki ....Witam,
może macie jakiś pomysł na "Świąteczne" muffinki. Takie z bakaliami itepe.
Kupiłam sobie foremke na te babeczki i dopiero się wprawiam...
Z góry dziękuje za przepisy.
Pozdrowiam serdeczne i śnieżne i mroźne i wietrzne i tuż tuż przedświąteczne,
M.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-21 14:48:07
Temat: Re: świąteczne muffinki ....<m...@p...onet.pl> wrote:
>Witam,
>może macie jakiś pomysł na "Świąteczne" muffinki. Takie z bakaliami itepe.
>Kupiłam sobie foremke na te babeczki i dopiero się wprawiam...
Wklejam Basię....
"Muffins z borowkami
100 g masla 2 dl cukru 2 jajka 1 lyzeczka cukru waniljowego 1
dl mleka 3 dl maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 100 g
borowek (2 dl) 25 g wiorek z migdalow Cukier i maslo utrzec bardzo
dokladnie. Dodac po jednym jajku ucierajac dalej. Dodac cukier
waniljowy i mleko. Zmieszc z maka i proszkiem do pieczenia. Wlac
do foremek.Wcisnac borowki przy pomocy lyzeczki. Posypac
wiorkami. Piec 15 minut w 200 stopni.
Carrot-cream cheese muffins (zdrowe i naprawde dobre)
31 dl maki 1 dl cukru 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 dl
utartej marchewki (okolo 250 g) 1 dl rodzynkow 50 g roztopionego
masla lub margaryny 1 pomaranczy 21 mleka kwasnego 2 jajka 1
lyzeczka cynamonu 100 g tlustego twarogu (philadelphia) 50 g
orzechow wloskich Zmieszac make, cukier i proszek do pieczenia w
misce. Dodac marchewke i rodzynki, dokladnie wymieszac.Dodac maslo,
sok z pomaranczy, mleko kwasne, jajka i cynamon. Wymieszad
dokladnie. Wlac do foremek. na koniec wcisnac do ciasta kawalki
sera. Na wierzch polozyc polowki orzecha wloskiego. Piec kolo 30
minut w 175 stopni.
Muffins piernikowe
100 g masla 1 decylitr cukru 2 jajka 21 decylitra maki 1
lyzeczka proszku do pieczenia 1 decylitr mleka kwasnego 2 lyzeczki
cynamonu 1 lyzeczka imbiru 1 lyzeczka mielonych gozdzikow Utrzec
maslo z cukrem. Dodac jajka ucierajac. wmieszac make, proszek
do pieczenia, przyprawy i mleko. Wlac do formy. Piec w 225
stopniach przez 12-15 minut. Troche tlustej smietany kwasnej
rozmieszac z rozpuszczona lyzeczka zelatyny (mozna rozpuscic w lyzce
smietany na malym ogniu) i posmarowac nia wystygniete muffiny.
Na to posypac wiorki kokosowe wymieszane z kilkoma kroplami
zoltego barwnika. Smakuje jak piernik a wygladaja bardzo wielkanocnie.
Muffins szafranowe
125 g masla 11 dl cukru 2 jajka 1 opakowanie 0,5 g szafranu 41
dl maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 11 dl mleka 1 dl
rodzynkow Zmixowac maslo z cukrem. Dodawac po jednym jajku. Wmieszac
szafran, make i proszek do pieczenia na przemian z mlekiem.
Dodac rodzynki. Wlac do foremek. Piec 15-20 minut w 175 stopni.
Hawaiimuffins 3 jajka 2 dl brazowego cukru 3 strarte marchewki
11 dl oleju 3 dl maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzeczki
cynamonu 1 lyzeczki soli 1 lyzeczka cukru waniljowego 1 dl
rodzynkow 11 dl wiorek kokosowych 11 dl posiekanych orzechow
laskowych Glazura: 100 g sera Philadelphia (tlustego serka
homogenizowanego, odsaczonego) 2 dl cukru pudru Ubic jajka z cukrem.
Dodac marchewki i oliwe. Wymieszac make, proszek do pieczenia i
pozostale skladniki w odziellnej misecce. Wlac jajka do maki,
wymieszac dokladnie. Wlac do foremek. Piec 15-20 minut w 225
stopni. Wymieszac serek z cukrem pudrem i posmarowac tym muffinki.
Muffins pomaranczowe
125 gramow masla 2 jajka 2 dl cukru skorka i sok z jednej
pomaranczy 21 dl maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia do przybrania
100 g czekolady Stopic maslo. Ubic jajka z cukrem. Umyc
pomarancz. Zetrzec skorke, wycisnac sok. Dodac do jajek. Dodac make
pomieszana z proszkiem. Wymieszac. Wlac do foremek. Piec 10-12
minut w 200 stopniach. Polozyc kawalek czekolady na kazdy goracy
muffinek.
Muffinki bezowe
75 g masla 1 jajko 1 zoltko 11 cukru 1 dl smietany kremowki 2
dl maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzka soku z cytryny
Ciasto bezowe: 1 bialko 4 lyzki cukru Stopic maslo i ostudzic.
Ubic jajko i zoltko z cukrem. Dodac smietane, make, proszek do
pieczenia, sok cytrynowy i maslo. Ubic bialko na sztywno, dodac
ostroznie cukier. Wlac ciasto do foremek. Na wierzch polozyc
ciasto bezowe. Piec 15 minut w 175 stopniach.
Muffinki czekoladowe
50 g masla 2 jajka 1 dl cukru 1 dl cukru brazowego 11 lyzki
kakao 2 lyzeczki cukru waniljowego 3 dl maki 2 lyzeczki proszku do
pieczenia 1 dl smietany kwasnej, tlustej Ubic jajka z cukrem.
Dodac kakao, cukier waniljowy, make i proszek. Stopic maslo i
dodac do ciasta. Wlac do foremek. Piec 8-10 minut w 200 stopniach.
Muffins pychota
150 g masla 2 dl cukru 2 jajka 100 g czekolady 1 dl maki
ziemniaczanej 11 dl maki pszennej 1 lyzeczka proszku sok i skorka z 1
pomaranczy Utrzec maslo z cukrem. Dodac jajka. Dodac posiekana
czekolade, maki i proszek. Dodac sok i skorke z pomaranczy.
Wymieszac dokladnie. Wlac do foremek i piec w 200 stopniach przez
10 minut.
Amerykanskie czekoladowe muffinki
240 g maki 1 3/4 dl cukru 4 lyzeczki proszku do pieczenia 1
lyzeczka cukru waniljowego 2 szczypty soli 2 jajka 1 dl kakao 100
g posiekanej czekolady 3 dl mleka 1 dl oleju 1 dl posiekanych
orzechow peca (pecanut) albo wloskich W jednej misecce wymieszac
suche, w drugiej ubic okolo 1 minuty mokre skladniki.
Wymieszac ze soba. Wlac do foremek i piec w 180 stopni 20-25 minut.
Muffins Belli
( Ciasto: 2 jajka 3 decylitry (dl) cukru 1 lyzeczka cukru
wailjowego 4 lyzki kakao 1 szczypta soli 11 dl maki 100 g
roztopionego tluszczu Krem: 100 g masla 4 lyzki cukru 2 lyzeczki maki 1
dl mleka 1 dl smietany kremowki 2-4 lyzeczek kakao Ciasto:Ubic
jajka z cukrem, bardzo dokladnie. Dodac pozostale skladniki i
dokladnie wymieszac. Wlac ciasto do foremek i piec w 160
stopniach 12-15 minut. Ciasto ma byc \"niedopieczone\" w srodku jak
sie je wyjmuje. Ostudzic. Krem: Wymieszaj wszystkie skladniki w
garnku i gotuj az krem zgestnieje. Mieszaj podczas gotowania,
zeby sie nie przypalil. Zdejmij z plytki i podstudz. Wlej krem do
zaglebienia jakie sie wytworzylo na muffins. Ostudz. Zamrozic
pojedynczo, jak sie zamroza to mozna przelozyc do woreczka
plastykowego. Wyjac z zamrazalnika na 20 minut przed podaniem.
Muffins ze szpinakiem i serem owczym \"feta\"
75 g zamrozonego szpinaku poszatkowanego 1 lyzka posiekanej
bazylii moze byc mrozona 1 szklanki (1 1 decylitra) mleka 15 dkg
masla 1 lyzka cukru 1 lyzeczki soli 2 jajka 3 decylitry maki
pszennej (mozna pol na pol z pszenna i graham) 1 pokrojonej
cebuli najlepiej czerwonej 125 gramow sera feta pokrojonego na
kawalki Wymieszac szpinak, bazylike i mleko. Odstawic az bedzie
mialo temperature pokojowa. Ubic maslo z cukrem i sola, najlepiej
mixerem recznym. Dodawac po jednym jajku ubijajac. Dodac make.
Wymieszac. Dodac po trochu szpinak z mlekiem mieszajac. Wlac do
foremek. Wetknac po kilka kawaleczkow sera i plasterek cebuli.
Piec 10 minut w 240 stopni.
Muffins jablkowo- serowe
75 gramow startego na grobej tarce ostrego sera np cheddar 3
lyzki posiekanego szczypiorku 11 decylitra mleka 150 gramow (dl)
masla 1 lyzka cukru 1 lyzeczka soli 2 jajka 3 dl maki pszennej
(albo pol na pol z grahamowa) 1 lyzeczka tymianku 1 jablko
Wymieszac ser, szczypiorek i mleko. Odstawic. Zmixowac maslo z
cukrem i sola. Dodac po jednym jajku ubijajac. Wmieszac make.
Dodac mleko z serem. Dodac tymianek. Wymieszac dokladnie. Wlac do
foremek i piec 10 minut w 240 stopni.
Muffins z szynka i chrzanem
8 szt 2 dl maki 1 lyzki proszku do pieczenia 1 lyzki cukru 1 dl
roztopionego masla 1 jajko 10 dkg pokrojonej szynki 3 lyzeczki
startego chrzanu 2 lyzeki musztardy 1 dl smietany kwasnej
Wszystkie \"suche\" skladniki wymieszac ze soba. Dodac reszte.
Wymieszac dokladnie. Wlac do foremek. Piec 15 minut w 200 stopniach
Muffinki kukurydziano-chili
2 dl maki 1 lyzki proszku do pieczenia 1 lyzki cukru 50 g
stopionego masla 1 jajko 1 dl mleka 1 posiekanej papryczki chili 1
lyzeczki sosu chili Heinz´a 100 g ziaren kukurydzy z puszki 2
lyzki szczypiorku proszek paryki do posypania Wymieszac make z
proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodac pozostale skladniki i
wymieszac. Wlac do foremek za pomoca lyzki. Piec 15 minut w 200 stopniach.
Powermuffins,
5 dl maki 1 dl platkow owsianych 1 dl oterbow owsianych (mozna
zastapic maka) 3 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczki soli
2 jajka 3 dl mleka 150 g roztopionego masla kawaleczki szynki
kawaleczki zoltego sera Wymieszac suche skladniki ze soba. W
drugiej misecce ubic jajka z mlekiem i maslem. Wlac mleko z
jajkami do maki. Dodac szynke i ser. Wymieszac. Wlac do foremek i
piec w 175 stopniach okolo 30 minut.
Muffins cytrynowo-szczypiorkowe
4 dl maki pszennej 1 lyzeczki soli 2 lyzeczki proszku do
pieczenia 1 lyzeczka bikarbonatu (soda oczyszczona) 6 lyzek masla 2
lyzki cukru 2 jajka 3 dl mleka Skorka starta z 1 cytryny Peczek
szczypiorku posiekanego Wymieszac suche skladniki ze soba. W
drugiej misecce zmixowac maslo z cukrem, dodac mleko i jaka.
Wlac jajka z mlekiem do miseczki z suchymi skladnikami. Dodac
szczypiorek i skorke cytrynowa. Wymieszac dokladnie. Wlac do
foremek i piec 20-25 minut w 170 stopni.
Muffins sniadaniowe
3 dl müsli 41 dl maki 2 lyzeczki sody oczyszczonej 1 lyzeczka
soli 2 jajka 21 dl mleka 3 lyzki miodu 100 g stopionego masla
Wymieszac suche skladniki w miseczce. Ubic jajka i wmieszac do
maki. Dodac mleko, miod i stopione maslo. Wlac do foremek. Piec
15-20 minut w 200 stopniach. Smacznego "
Baska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-21 14:55:31
Temat: Re: świąteczne muffinki ....<m...@p...onet.pl> wrote:
>Witam,
>może macie jakiś pomysł na "Świąteczne" muffinki. Takie z bakaliami itepe.
>Kupiłam sobie foremke na te babeczki i dopiero się wprawiam...
Wklejam też Magdalenę
"Muffins Nr. 1 (12 muffins)
Blache do muffins wysmarowac dokladnie maslem w kazdym otworze
i caly wierzch pomiedzy otworami. Rozgrzac piec do 190C/375F.
250 ml mleka 1 jajko 2 lyzki stopionego masla 3/4 szklanki
otrebow Zmieszac, odstawic na 10 minut, nastepnie dodac 3/4 szklanki
rodzynek nasion slonecznika posiekanych wloskich orzechow
bialej maki 1/3 szklanki brazowego cukru 2 lyzeczki polskiego - 4
amerykanskiego proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody Wymieszac,
rozdzielic miedzy foremki, piec 20 minut albo az patyczek
wyjdzie czysty.
Muffins Nr. 2 (12 muffins)
Blache do muffins wysmarowac dokladnie maslem w kazdym otworze
i caly wierzch pomiedzy otworami. Rozgrzac piec do 200C/400F.
250 gr maki 160 gr cukru 2 lyzki maku 1 lyzeczka polskiego - 2
amerykanskiego proszku do pieczenia Polaczyc powyzsze suche
skladniki w misce, nastepnie osobno polaczyc 220 ml mleka 50 ml
oleju 1 lyzka startej skorki cytrynowej 1 lyzka soku cytrynowego 1
jajko, roztrzepane dodac do suchych, wymieszac zaledwie tylko
az nie bedzie suchych grudek maki. Przelozyc do blachy, piec
20-25 minut az patyczek wyjdzie czysty." Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-21 18:02:02
Temat: Re: świąteczne muffinki ....Dzięęęęęęki!
Niezła ilość!!!
Tylko jaki jest przelicznik dl?
Rozumiem, ze to decylitr? A w praktyce jak mierzycie?
M.
>
> Wklejam Basię....
>
> "Muffins z borowkami
> 100 g masla 2 dl cukru 2 jajka 1 lyzeczka cukru waniljowego 1
> dl mleka 3 dl maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 100 g
> borowek (2 dl) 25 g wiorek z migdalow Cukier i maslo utrzec bardzo
> dokladnie. Dodac po jednym jajku ucierajac dalej. Dodac cukier
> waniljowy i mleko. Zmieszc z maka i proszkiem do pieczenia. Wlac
> do foremek.Wcisnac borowki przy pomocy lyzeczki. Posypac
> wiorkami. Piec 15 minut w 200 stopni.
>
> Carrot-cream cheese muffins (zdrowe i naprawde dobre)
> 31 dl maki 1 dl cukru 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 dl
> utartej marchewki (okolo 250 g) 1 dl rodzynkow 50 g roztopionego
> masla lub margaryny 1 pomaranczy 21 mleka kwasnego 2 jajka 1
> lyzeczka cynamonu 100 g tlustego twarogu (philadelphia) 50 g
> orzechow wloskich Zmieszac make, cukier i proszek do pieczenia w
> misce. Dodac marchewke i rodzynki, dokladnie wymieszac.Dodac maslo,
> sok z pomaranczy, mleko kwasne, jajka i cynamon. Wymieszad
> dokladnie. Wlac do foremek. na koniec wcisnac do ciasta kawalki
> sera. Na wierzch polozyc polowki orzecha wloskiego. Piec kolo 30
> minut w 175 stopni.
>
> Muffins piernikowe
> 100 g masla 1 decylitr cukru 2 jajka 21 decylitra maki 1
> lyzeczka proszku do pieczenia 1 decylitr mleka kwasnego 2 lyzeczki
> cynamonu 1 lyzeczka imbiru 1 lyzeczka mielonych gozdzikow Utrzec
> maslo z cukrem. Dodac jajka ucierajac. wmieszac make, proszek
> do pieczenia, przyprawy i mleko. Wlac do formy. Piec w 225
> stopniach przez 12-15 minut. Troche tlustej smietany kwasnej
> rozmieszac z rozpuszczona lyzeczka zelatyny (mozna rozpuscic w lyzce
> smietany na malym ogniu) i posmarowac nia wystygniete muffiny.
> Na to posypac wiorki kokosowe wymieszane z kilkoma kroplami
> zoltego barwnika. Smakuje jak piernik a wygladaja bardzo wielkanocnie.
>
> Muffins szafranowe
> 125 g masla 11 dl cukru 2 jajka 1 opakowanie 0,5 g szafranu 41
> dl maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 11 dl mleka 1 dl
> rodzynkow Zmixowac maslo z cukrem. Dodawac po jednym jajku. Wmieszac
> szafran, make i proszek do pieczenia na przemian z mlekiem.
> Dodac rodzynki. Wlac do foremek. Piec 15-20 minut w 175 stopni.
> Hawaiimuffins 3 jajka 2 dl brazowego cukru 3 strarte marchewki
> 11 dl oleju 3 dl maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzeczki
> cynamonu 1 lyzeczki soli 1 lyzeczka cukru waniljowego 1 dl
> rodzynkow 11 dl wiorek kokosowych 11 dl posiekanych orzechow
> laskowych Glazura: 100 g sera Philadelphia (tlustego serka
> homogenizowanego, odsaczonego) 2 dl cukru pudru Ubic jajka z cukrem.
> Dodac marchewki i oliwe. Wymieszac make, proszek do pieczenia i
> pozostale skladniki w odziellnej misecce. Wlac jajka do maki,
> wymieszac dokladnie. Wlac do foremek. Piec 15-20 minut w 225
> stopni. Wymieszac serek z cukrem pudrem i posmarowac tym muffinki.
>
> Muffins pomaranczowe
> 125 gramow masla 2 jajka 2 dl cukru skorka i sok z jednej
> pomaranczy 21 dl maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia do przybrania
> 100 g czekolady Stopic maslo. Ubic jajka z cukrem. Umyc
> pomarancz. Zetrzec skorke, wycisnac sok. Dodac do jajek. Dodac make
> pomieszana z proszkiem. Wymieszac. Wlac do foremek. Piec 10-12
> minut w 200 stopniach. Polozyc kawalek czekolady na kazdy goracy
> muffinek.
>
> Muffinki bezowe
> 75 g masla 1 jajko 1 zoltko 11 cukru 1 dl smietany kremowki 2
> dl maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzka soku z cytryny
> Ciasto bezowe: 1 bialko 4 lyzki cukru Stopic maslo i ostudzic.
> Ubic jajko i zoltko z cukrem. Dodac smietane, make, proszek do
> pieczenia, sok cytrynowy i maslo. Ubic bialko na sztywno, dodac
> ostroznie cukier. Wlac ciasto do foremek. Na wierzch polozyc
> ciasto bezowe. Piec 15 minut w 175 stopniach.
>
> Muffinki czekoladowe
> 50 g masla 2 jajka 1 dl cukru 1 dl cukru brazowego 11 lyzki
> kakao 2 lyzeczki cukru waniljowego 3 dl maki 2 lyzeczki proszku do
> pieczenia 1 dl smietany kwasnej, tlustej Ubic jajka z cukrem.
> Dodac kakao, cukier waniljowy, make i proszek. Stopic maslo i
> dodac do ciasta. Wlac do foremek. Piec 8-10 minut w 200 stopniach.
>
> Muffins pychota
> 150 g masla 2 dl cukru 2 jajka 100 g czekolady 1 dl maki
> ziemniaczanej 11 dl maki pszennej 1 lyzeczka proszku sok i skorka z 1
> pomaranczy Utrzec maslo z cukrem. Dodac jajka. Dodac posiekana
> czekolade, maki i proszek. Dodac sok i skorke z pomaranczy.
> Wymieszac dokladnie. Wlac do foremek i piec w 200 stopniach przez
> 10 minut.
>
> Amerykanskie czekoladowe muffinki
> 240 g maki 1 3/4 dl cukru 4 lyzeczki proszku do pieczenia 1
> lyzeczka cukru waniljowego 2 szczypty soli 2 jajka 1 dl kakao 100
> g posiekanej czekolady 3 dl mleka 1 dl oleju 1 dl posiekanych
> orzechow peca (pecanut) albo wloskich W jednej misecce wymieszac
> suche, w drugiej ubic okolo 1 minuty mokre skladniki.
> Wymieszac ze soba. Wlac do foremek i piec w 180 stopni 20-25 minut.
>
> Muffins Belli
> ( Ciasto: 2 jajka 3 decylitry (dl) cukru 1 lyzeczka cukru
> wailjowego 4 lyzki kakao 1 szczypta soli 11 dl maki 100 g
> roztopionego tluszczu Krem: 100 g masla 4 lyzki cukru 2 lyzeczki maki 1
> dl mleka 1 dl smietany kremowki 2-4 lyzeczek kakao Ciasto:Ubic
> jajka z cukrem, bardzo dokladnie. Dodac pozostale skladniki i
> dokladnie wymieszac. Wlac ciasto do foremek i piec w 160
> stopniach 12-15 minut. Ciasto ma byc \"niedopieczone\" w srodku jak
> sie je wyjmuje. Ostudzic. Krem: Wymieszaj wszystkie skladniki w
> garnku i gotuj az krem zgestnieje. Mieszaj podczas gotowania,
> zeby sie nie przypalil. Zdejmij z plytki i podstudz. Wlej krem do
> zaglebienia jakie sie wytworzylo na muffins. Ostudz. Zamrozic
> pojedynczo, jak sie zamroza to mozna przelozyc do woreczka
> plastykowego. Wyjac z zamrazalnika na 20 minut przed podaniem.
>
> Muffins ze szpinakiem i serem owczym \"feta\"
> 75 g zamrozonego szpinaku poszatkowanego 1 lyzka posiekanej
> bazylii moze byc mrozona 1 szklanki (1 1 decylitra) mleka 15 dkg
> masla 1 lyzka cukru 1 lyzeczki soli 2 jajka 3 decylitry maki
> pszennej (mozna pol na pol z pszenna i graham) 1 pokrojonej
> cebuli najlepiej czerwonej 125 gramow sera feta pokrojonego na
> kawalki Wymieszac szpinak, bazylike i mleko. Odstawic az bedzie
> mialo temperature pokojowa. Ubic maslo z cukrem i sola, najlepiej
> mixerem recznym. Dodawac po jednym jajku ubijajac. Dodac make.
> Wymieszac. Dodac po trochu szpinak z mlekiem mieszajac. Wlac do
> foremek. Wetknac po kilka kawaleczkow sera i plasterek cebuli.
> Piec 10 minut w 240 stopni.
>
> Muffins jablkowo- serowe
> 75 gramow startego na grobej tarce ostrego sera np cheddar 3
> lyzki posiekanego szczypiorku 11 decylitra mleka 150 gramow (dl)
> masla 1 lyzka cukru 1 lyzeczka soli 2 jajka 3 dl maki pszennej
> (albo pol na pol z grahamowa) 1 lyzeczka tymianku 1 jablko
> Wymieszac ser, szczypiorek i mleko. Odstawic. Zmixowac maslo z
> cukrem i sola. Dodac po jednym jajku ubijajac. Wmieszac make.
> Dodac mleko z serem. Dodac tymianek. Wymieszac dokladnie. Wlac do
> foremek i piec 10 minut w 240 stopni.
>
> Muffins z szynka i chrzanem
> 8 szt 2 dl maki 1 lyzki proszku do pieczenia 1 lyzki cukru 1 dl
> roztopionego masla 1 jajko 10 dkg pokrojonej szynki 3 lyzeczki
> startego chrzanu 2 lyzeki musztardy 1 dl smietany kwasnej
> Wszystkie \"suche\" skladniki wymieszac ze soba. Dodac reszte.
> Wymieszac dokladnie. Wlac do foremek. Piec 15 minut w 200 stopniach
>
> Muffinki kukurydziano-chili
> 2 dl maki 1 lyzki proszku do pieczenia 1 lyzki cukru 50 g
> stopionego masla 1 jajko 1 dl mleka 1 posiekanej papryczki chili 1
> lyzeczki sosu chili Heinz´a 100 g ziaren kukurydzy z puszki 2
> lyzki szczypiorku proszek paryki do posypania Wymieszac make z
> proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodac pozostale skladniki i
> wymieszac. Wlac do foremek za pomoca lyzki. Piec 15 minut w 200 stopniach.
>
> Powermuffins,
> 5 dl maki 1 dl platkow owsianych 1 dl oterbow owsianych (mozna
> zastapic maka) 3 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczki soli
> 2 jajka 3 dl mleka 150 g roztopionego masla kawaleczki szynki
> kawaleczki zoltego sera Wymieszac suche skladniki ze soba. W
> drugiej misecce ubic jajka z mlekiem i maslem. Wlac mleko z
> jajkami do maki. Dodac szynke i ser. Wymieszac. Wlac do foremek i
> piec w 175 stopniach okolo 30 minut.
>
> Muffins cytrynowo-szczypiorkowe
> 4 dl maki pszennej 1 lyzeczki soli 2 lyzeczki proszku do
> pieczenia 1 lyzeczka bikarbonatu (soda oczyszczona) 6 lyzek masla 2
> lyzki cukru 2 jajka 3 dl mleka Skorka starta z 1 cytryny Peczek
> szczypiorku posiekanego Wymieszac suche skladniki ze soba. W
> drugiej misecce zmixowac maslo z cukrem, dodac mleko i jaka.
> Wlac jajka z mlekiem do miseczki z suchymi skladnikami. Dodac
> szczypiorek i skorke cytrynowa. Wymieszac dokladnie. Wlac do
> foremek i piec 20-25 minut w 170 stopni.
>
> Muffins sniadaniowe
> 3 dl müsli 41 dl maki 2 lyzeczki sody oczyszczonej 1 lyzeczka
> soli 2 jajka 21 dl mleka 3 lyzki miodu 100 g stopionego masla
> Wymieszac suche skladniki w miseczce. Ubic jajka i wmieszac do
> maki. Dodac mleko, miod i stopione maslo. Wlac do foremek. Piec
> 15-20 minut w 200 stopniach. Smacznego "
>
> Baska
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-21 18:34:15
Temat: Re: świąteczne muffinki ....<m...@p...onet.pl> wrote:
>Dzięęęęęęki!
>Niezła ilość!!!
>Tylko jaki jest przelicznik dl?
>Rozumiem, ze to decylitr? A w praktyce jak mierzycie?
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej wiecej)
dl to decylitr, czyli 0.1 litra czyli 100 ml czyli 100 cm^3
1 dl ( decylitr) to 1/10 litra
l - litr dl - decylitr (0,1 litra) cl - centylitr (0,01 litra)
ml - mililitr (0,001 litra)
"a ludowo: 1 dl = 2 lufki = 1 literatka" sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-21 20:14:29
Temat: Re: świąteczne muffinki ....
AgataW wrote:
> <m...@p...onet.pl> wrote:
>
> >Witam,
> >może macie jakiś pomysł na "Świąteczne" muffinki. Takie z bakaliami itepe.
> >Kupiłam sobie foremke na te babeczki i dopiero się wprawiam...
>
> Wklejam też Magdalenę
Podaje jeszcze raz, bo niektore ilosci dziwnie wyszly...
Muffins Nr. 1 (12 muffins)
Blache do muffins wysmarowac dokladnie maslem w kazdym otworze i caly
wierzch pomiedzy otworami.
Rozgrzac piec do 190C/375F.
250 ml mleka
1 jajko
2 lyzki stopionego masla
3/4 szklanki otrebow
Zmieszac, odstawic na 10 minut, nastepnie dodac
3/4 szklanki
rodzynek
nasion slonecznika
posiekanych wloskich orzechow
bialej maki
1/3 szklanki brazowego cukru
2 lyzeczki polskiego - 4 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
Wymieszac, rozdzielic miedzy foremki, piec 20 minut albo az patyczek
wyjdzie czysty.
Muffins Nr. 2 (12 muffins)
Blache do muffins wysmarowac dokladnie maslem w kazdym otworze i caly
wierzch pomiedzy otworami.
Rozgrzac piec do 200C/400F.
250 gr maki
160 gr cukru
2 lyzki maku
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
Polaczyc powyzsze suche skladniki w misce, nastepnie osobno polaczyc
220 ml mleka
50 ml oleju
1 lyzka startej skorki cytrynowej
1 lyzka soku cytrynowego
1 jajko, roztrzepane
dodac do suchych, wymieszac zaledwie tylko az nie bedzie suchych grudek
maki. Przelozyc do blachy, piec 20-25 minut az patyczek wyjdzie czysty.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-24 07:48:46
Temat: Re: świąteczne muffinki ....Magdalena Bassett wrote:
> Muffins Nr. 1 (12 muffins) (...)
>
> 3/4 szklanki
> rodzynek
> nasion slonecznika
> posiekanych wloskich orzechow
> bialej maki
Magdaleno, czy kazdego z tych skladnikow osobno ma byc 3/4 szklanki?
Pozdrawiam swiatecznie
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-24 21:02:28
Temat: Re: świąteczne muffinki ....
"Maria U." wrote:
> Magdalena Bassett wrote:
>
> > Muffins Nr. 1 (12 muffins) (...)
> >
> > 3/4 szklanki
> > rodzynek
> > nasion slonecznika
> > posiekanych wloskich orzechow
> > bialej maki
>
> Magdaleno, czy kazdego z tych skladnikow osobno ma byc 3/4 szklanki?
Tak wlasnie, po 3/4 szklanki kazdego.
Wesolych Swiat
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-26 14:29:39
Temat: Re: świąteczne muffinki /poprawione proporcje!> >może macie jakiś pomysł na "Świąteczne" muffinki. Takie z bakaliami itepe.
> >Kupiłam sobie foremke na te babeczki i dopiero się wprawiam...
>
> Wklejam Basię....
>
> "Muffins z borowkami
---------------------------
Z przerazeniem zobaczylam, ze proporcje w przepisach sie zupelnie nie
zgadzaja!!!! Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, ze pisalam automatycznie
1/2, a na polskich kompach wychodzi cos zupelnie innego!
Sle jeszcze raz, teraz z prawidlowymi proporcjami.
Muffins z biala czekolada
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
0,5 lyzeczki soli
2 lyzeczki proszku do pieczenia
niecala szklanka mleka
1 jajko
2,5 dkg margaryny
10 dkg posiekanej bialej czkolady
Wszystkie suche skladniki wymieszac (za wyjatkiem czekolady). Zmiksowac mleko z
jajkami i tluszczem. Wlac to do wymieszanych "suchych" skladnikow i na koniec
dodac czekolade. Wlac do foremek i piec w 225 stopni przez 8-12 minut.
Muffins ze szpinakiem i serem owczym "feta"
75 g zamrozonego szpinaku poszatkowanego
1 lyzka posiekanej bazylii moze byc mrozona
0,5 szklanki (1,25 decylitra) mleka
15 dkg masla
1 lyzka cukru
0,5 lyzeczki soli
2 jajka
3 decylitry maki pszennej (mozna pol na pol z pszenna i graham)
0,5 pokrojonej cebuli najlepiej czerwonej
125 gramow sera feta pokrojonego na kawalki
Wymieszac szpinak, bazylike i mleko. Odstawic az bedzie mialo temperature
pokojowa.
Ubic maslo z cukrem i sola, najlepiej mixerem recznym. Dodawac po jednym
jajku ubijajac. Dodac make. Wymieszac. Dodac po trochu szpinak z mlekiem
mieszajac. Wlac do foremek. Wetknac po kilka kawaleczkow sera i plasterek
cebuli. Piec 10 minut w 240 stopni.
Muffins jablkowo- serowe
75 gramow startego na grobej tarce ostrego sera np cheddar
3 lyzki posiekanego szczypiorku
1,5 decylitra mleka
150 gramow (dl) masla
1 lyzka cukru
0,5 lyzeczka soli
2 jajka
3 dl maki pszennej (albo pol na pol z grahamowa)
1 lyzeczka tymianku
1 jablko
Wymieszac ser, szczypiorek i mleko. Odstawic. Zmixowac maslo z cukrem i
sola. Dodac po jednym jajku ubijajac. Wmieszac make. Dodac mleko z serem.
Dodac tymianek. Wymieszac dokladnie. Wlac do foremek i piec 10 minut w 240
stopni.
Bob´s hockey muffins
7,5 decilitrow (dl) maki pszennej
5 lyzeczek proszku do pieczenia
0,5 lyzeczki soli
2,5 dl sera parmezanu
200 gramow baconu, pokrojenego na kawalki i usmazonego
1 butelka piwa
25 g roztopionego masla
Wymieszac wszyskie suche ingrediencje. Dodac bacon i ser.
Wlac piwo i dokladnie wymieszac. Wlozyc do foremek i piec
20-25 minut w 180 stopniach.
Muffins á là Morze Srodzziemne
5 dl maki
2 lyzki stolowe poszatkowanej bazyli (ja uzywam suszonej)
0,5 lyzeczki soli
1 dl sera parmezanu
1 jajko
3 lyzki oliwy z oliwek
2,5 dl mleka
1 dl suszonych pomidorow (u nas mozna kupic suszone na
sloncu, jak takich nie masz to podaje nizej przepis na
pomidory suszone w piekarniku)
1 dl poszatkowanych czarnych oliwek
1 lyzka stolowa proszku do pieczenia
Wymieszac make, proszek, bazylie, sol i ser w misce. Jajko
ubic lekko. Dodac oliwe i mleko. Wlac do miski i wymieszac z
pozostalymi skladnikami. Dodac pomidory i oliwki. Wlac do
foremek. Piec 20-25 minut w 190 stopni.
Suszone pomidory
Pokroic pomidory na cwiartki. polozyc na blasze skorka w dol. Piec w 90
stopniach 4-5 godzin. Otwierac piekarnik co jakis czas, zeby wypuscic
wilgoc.
Muffins z szynka i chrzanem 8 szt
2 dl maki
0,5 lyzki proszku do pieczenia
0,5 lyzki cukru
0,5 dl roztopionego masla
1 jajko
10 dkg pokrojonej szynki
3 lyzeczki startego chrzanu
2 lyzeki musztardy
0,5 dl smietany kwasnej
Wszystkie "suche" skladniki wymieszac ze soba. Dodac reszte. Wymieszac
dokladnie. Wlac do foremek. Piec 15 minut w 200 stopniach
Muffinki kukurydziano-chili
2 dl maki
0,5 lyzki proszku do pieczenia
0,5 lyzki cukru
50 g stopionego masla
1 jajko
1 dl mleka
0,5 posiekanej papryczki chili
0,5 lyzeczki sosu chili Heinz´a
100 g ziaren kukurydzy z puszki
2 lyzki szczypiorku
proszek paryki do posypania
Wymieszac make z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodac pozostale skladniki
i wymieszac. Wlac do foremek za pomoca lyzki. Piec 15 minut w 200 stopniach.
Powermuffins,
5 dl maki
1 dl platkow owsianych
0,5 dl oterbow owsianych (mozna zastapic maka)
3 lyzeczki proszku do pieczenia
0,5 lyzeczki soli
2 jajka
3 dl mleka
150 g roztopionego masla
kawaleczki szynki
kawaleczki zoltego sera
Wymieszac suche skladniki ze soba. W drugiej misecce ubic jajka z mlekiem i
maslem. Wlac mleko z jajkami do maki. Dodac szynke i ser. Wymieszac. Wlac do
foremek i piec w 175 stopniach okolo 30 minut.
Muffins cytrynowo-szczypiorkowe
4 dl maki pszennej
0,5 lyzeczki soli
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka bikarbonatu (soda oczyszczona)
6 lyzek masla
2 lyzki cukru
2 jajka
3 dl mleka
Skorka starta z 1 cytryny
Peczek szczypiorku posiekanego
Wymieszac suche skladniki ze soba. W drugiej misecce zmixowac maslo z
cukrem, dodac mleko i jaka. Wlac jajka z mlekiem do miseczki z suchymi
skladnikami. Dodac szczypiorek i skorke cytrynowa. Wymieszac dokladnie. Wlac
do foremek i piec 20-25 minut w 170 stopni.
Muffins sniadaniowe
3 dl müsli
4,5 dl maki( ponad 2 szklanki)
2 lyzeczki sody oczyszczonej
0,5 lyzeczka soli
2 jajka
2,5 dl mleka
3 lyzki miodu
100 g stopionego masla
Wymieszac suche skladniki w miseczce. Ubic jajka i wmieszac do maki. Dodac
mleko, miod i stopione maslo. Wlac do foremek. Piec 15-20 minut w 200
stopniach.
Muffins z borowkami ( u mnie to czarne jagody nic innego
100 g masla
2 dl cukru
2 jajka
1 lyzeczka cukru waniljowego
0,5 dl mleka
3 dl maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
100 g borowek (2 dl)
25 g wiorek z migdalow
Cukier i maslo utrzec bardzo dokladnie. Dodac po jednym
jajku ucierajac dalej. Dodac cukier waniljowy i mleko.
Zmieszc z maka i proszkiem do pieczenia. Wlac do
foremek.Wcisnac borowki przy pomocy lyzeczki. Posypac
wiorkami. Piec 15 minut w 200 stopni.
Carrot-cream cheese muffins (zdrowe i naprawde dobre)
3,5 dl maki
1 dl cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
5 dl utartej marchewki (okolo 250 g)
1 dl rodzynkow
50 g roztopionego masla lub margaryny
0,5 pomaranczy
2,5 mleka kwasnego
2 jajka
1 lyzeczka cynamonu
100 g tlustego twarogu (philadelphia)
50 g orzechow wloskich
Zmieszac make, cukier i proszek do pieczenia w misce. Dodac
marchewke i rodzynki, dokladnie wymieszac.Dodac maslo, sok z
pomaranczy, mleko kwasne, jajka i cynamon. Wymieszad
dokladnie. Wlac do foremek. na koniec wcisnac do ciasta
kawalki sera. Na wierzch polozyc polowki orzecha wloskiego.
Piec kolo 30 minut w 175 stopni.
Muffins piernikowe (przepis od mojej pacjentki, od ktorej dostalismy te
muffiny tuz przed wielkanoca)
100 g masla
1 decylitr cukru
2 jajka
2,5 decylitra maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 decylitr mleka kwasnego
2 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka imbiru
½ lyzeczka mielonych gozdzikow
Utrzec maslo z cukrem. Dodac jajka ucierajac. wmieszac make,
proszek do pieczenia, przyprawy i mleko. Wlac do formy. Piec
w 225 stopniach przez 12-15 minut. Troche tlustej smietany
kwasnej rozmieszac z rozpuszczona lyzeczka zelatyny (mozna
rozpuscic w lyzce smietany na malym ogniu) i posmarowac nia
wystygniete muffiny. Na to posypac wiorki kokosowe
wymieszane z kilkoma kroplami zoltego barwnika. Smakuje jak
piernik a wygladaja bardzo wielkanocnie.
Muffins szafranowe
125 g masla
1,5 dl cukru
2 jajka
1 opakowanie 0,5 g szafranu
4,5 dl maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1,5 dl mleka
1 dl rodzynkow
Zmixowac maslo z cukrem. Dodawac po jednym jajku. Wmieszac szafran, make i
proszek do pieczenia na przemian z mlekiem. Dodac rodzynki. Wlac do foremek.
Piec 15-20 minut w 175 stopni.
Hawaiimuffins
3 jajka
2 dl brazowego cukru
3 strarte marchewki
1,5 dl oleju
3 dl maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki cynamonu
0,5 lyzeczki soli
1 lyzeczka cukru waniljowego
1 dl rodzynkow
1,5 dl wiorek kokosowych
1,5 dl posiekanych orzechow laskowych
Glazura:
100 g sera Philadelphia (tlustego serka homogenizowanego, odsaczonego)
2 dl cukru pudru
Ubic jajka z cukrem. Dodac marchewki i oliwe. Wymieszac make, proszek do
pieczenia i pozostale skladniki w odziellnej misecce. Wlac jajka do maki,
wymieszac dokladnie. Wlac do foremek. Piec 15-20 minut w 225 stopni.
Wymieszac serek z cukrem pudrem i posmarowac tym muffinki.
Muffins pomaranczowe
125 gramow masla
2 jajka
2 dl cukru
skorka i sok z jednej pomaranczy
2,5 dl maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
do przybrania 100 g czekolady
Stopic maslo. Ubic jajka z cukrem. Umyc pomarancz. Zetrzec skorke, wycisnac
sok.
Dodac do jajek. Dodac make pomieszana z proszkiem. Wymieszac. Wlac do
foremek. Piec 10-12 minut w 200 stopniach. Polozyc kawalek czekolady na
kazdy goracy muffinek.
Muffinki bezowe
75 g masla
1 jajko
1 zoltko
1,5 cukru
1 dl smietany kremowki
2 dl maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka soku z cytryny
Ciasto bezowe:
1 bialko
4 lyzki cukru
Stopic maslo i ostudzic. Ubic jajko i zoltko z cukrem. Dodac smietane, make,
proszek do pieczenia, sok cytrynowy i maslo. Ubic bialko na sztywno, dodac
ostroznie cukier. Wlac ciasto do foremek. Na wierzch polozyc ciasto bezowe.
Piec 15 minut w 175 stopniach.
Muffinki czekoladowe
50 g masla
2 jajka
1 dl cukru
1 dl cukru brazowego
1,5 lyzki kakao
2 lyzeczki cukru waniljowego
3 dl maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 dl smietany kwasnej, tlustej
Ubic jajka z cukrem. Dodac kakao, cukier waniljowy, make i proszek. Stopic
maslo i dodac do ciasta. Wlac do foremek. Piec 8-10 minut w 200 stopniach.
Muffins pychota
150 g masla
2 dl cukru
2 jajka
100 g czekolady
1 dl maki ziemniaczanej
1,5 dl maki pszennej
1 lyzeczka proszku
sok i skorka z pol pomaranczy
Utrzec maslo z cukrem. Dodac jajka. Dodac posiekana czekolade, maki i
proszek. Dodac sok i skorke z pomaranczy. Wymieszac dokladnie. Wlac do
foremek i piec w 200 stopniach przez 10 minut.
Amerykanskie czekoladowe muffinki
240 g maki
1 3/4 dl cukru
4 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka cukru waniljowego
2 szczypty soli
2 jajka
1 dl kakao
100 g posiekanej czekolady
3 dl mleka
1 dl oleju
1 dl posiekanych orzechow peca (pecanut) albo wloskich
W jednej misecce wymieszac suche, w drugiej ubic okolo 1 minuty mokre
skladniki. Wymieszac ze soba. Wlac do foremek i piec w 180 stopni 20-25
minut.
Muffins Belli (Bella to moja kolezanka)
Ciasto:
2 jajka
3 decylitry (dl) cukru
1 lyzeczka cukru wailjowego
4 lyzki kakao
1 szczypta soli
1,5 dl maki
100 g roztopionego tluszczu
Krem:
100 g masla
4 lyzki cukru
2 lyzeczki maki
1 dl mleka
1 dl smietany kremowki
2-4 lyzeczek kakao
Ciasto:Ubic jajka z cukrem, bardzo dokladnie. Dodac
pozostale skladniki i dokladnie wymieszac. Wlac ciasto do
foremek i piec w 160 stopniach 12-15 minut.
Ciasto ma byc "niedopieczone" w srodku jak sie je wyjmuje.
Ostudzic.
Krem: Wymieszaj wszystkie skladniki w garnku i gotuj az krem
zgestnieje. Mieszaj podczas gotowania, zeby sie nie
przypalil. Zdejmij z plytki i podstudz.
Wlej krem do zaglebienia jakie sie wytworzylo na muffins.
Ostudz. Zamrozic pojedynczo, jak sie zamroza to mozna
przelozyc do woreczka plastykowego.
Wyjac z zamrazalnika na 20 minut przed podaniem.
Te muffins maja jedna wielka wade- bardzo szybko znikaja z
zamrazalnika!
Teraz smacznego
baska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-27 07:01:01
Temat: Re: świąteczne muffinki ....Magdalena Bassett wrote:
> Tak wlasnie, po 3/4 szklanki kazdego.
> Wesolych Swiat
> MB
Serdecznie dziekuje za informacje, teraz bede mogla spokojnie wyprobowac
ten przepis.
Pozdrawiam
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |