« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-02 12:20:35
Temat: szpecle ?witam
z czym zjadacie szpecle?
jakies sosy?surówki?
pzdr
p.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-02 13:39:02
Temat: Re: szpecle ?"pamana" <p...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:con16r$nnb$1@news.dialog.net.pl...
> witam
> z czym zjadacie szpecle?
> jakies sosy?surówki?
Czesto robie szpecle do gulaszu. Warzywa np. marchewka czy brokuly. Swietnie
smakuja z cebula zarumieniona na masle zapieczone z serem.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 14:43:39
Temat: Re: szpecle ?a ja je podaje do Indyka, badz piersi z kurczaka w sosie... tak mnie
nauczono w Niemczech...generalnie do wszystkeigo z sosem...
Użytkownik "pamana" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:con16r$nnb$1@news.dialog.net.pl...
> witam
> z czym zjadacie szpecle?
> jakies sosy?surówki?
> pzdr
> p.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 14:46:21
Temat: Re: szpecle ?
Użytkownik "pamana" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:con16r$nnb$1@news.dialog.net.pl...
> witam
> z czym zjadacie szpecle?
> jakies sosy?surówki?
Z sosem grzybowym :)
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 16:18:31
Temat: Re: szpecle ?Dnia Thu, 2 Dec 2004 13:20:35 +0100, Waćpanna lub Waćpan *pamana*, w
wiadomości news:<news:con16r$nnb$1@news.dialog.net.pl> zawarł, co następuje:
> witam
> z czym zjadacie szpecle?
> jakies sosy?surówki?
> pzdr
> p.
a co to jest?
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 16:31:14
Temat: Re: szpecle ?in article con16r$nnb$...@n...dialog.net.pl, pamana at p...@w...pl
wrote on 12/2/04 1:20 PM:
> witam
> z czym zjadacie szpecle?
> jakies sosy?surówki?
> pzdr
> p.
>
>
a jak robicie te szpecle? bo ja bym chciala wiedziec.
pozdro
monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 16:53:19
Temat: Re: szpecle ?Monika Biermann wrote:
> Robic je mozna przy pomocy specjalnego
> "sitka"(http://www.chg-gross.de/gross/rezepte/spaetz
le/images/nud3.jpg)
O, takie cos mam, robie na tym kluski przecierane. Skoro mam narzedzie, to
moze sprobuje rowniez szpecli, ktore bardzo mi smakowaly (jadlam je w
Kanadzie, ale gospodyni domu byla z pochodzenia Niemka).
--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 16:54:36
Temat: Re: szpecle ?
"Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:ccsrbvxsj59f$.dlg@czarodziejka.net...
>
> a co to jest?
Szpecle (Spaetzle) mozna porownac z lanymi kluskami z tym, ze ciasto ma
konsystencje gumy do zucia, czyli jest gestsze niz na lane kluski. Moja
recepta na 1 osobe: 1 jajo, 100g maki, sol, woda (tak na oko), czasem dodaje
zol lub konzentratu pomidorowego.
Robic je mozna przy pomocy specjalnego
"sitka"(http://www.chg-gross.de/gross/rezepte/spaetz
le/images/nud3.jpg) lub
czegos w rodzaju tarki
(http://www.bad-bad.de/restaur/kuechenkunde/spaetzle
_presse.gif), ktroe sie
kladzie na garnek z gotujaca woda i przeciera sie to ciasto - (wtedy
nazywaja sie Knoepfli/Knoepfle, chyba dlatego, ze wygladaja jak takie
guziczki).
Mozna je robic specjalna praska do specli
(http://www.bad-bad.de/restaur/kuechenkunde/spaetzle
_presse.gif)a spece
zdrapuja je nozem lub czyms takim jak szpachtelka z deski prosto do wody (na
koncu deski rozciera sie nozem troche ciasta i tak ciach, ciach zdrapuje po
trochu).
W przypadku tego sitka i deski ciasto powinno byc chyba troche rzadsze.
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |