Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia szpecle ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

szpecle ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-12-02 12:20:35

Temat: szpecle ?
Od: "pamana" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

witam
z czym zjadacie szpecle?
jakies sosy?surówki?
pzdr
p.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-12-02 13:39:02

Temat: Re: szpecle ?
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

"pamana" <p...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:con16r$nnb$1@news.dialog.net.pl...
> witam
> z czym zjadacie szpecle?
> jakies sosy?surówki?

Czesto robie szpecle do gulaszu. Warzywa np. marchewka czy brokuly. Swietnie
smakuja z cebula zarumieniona na masle zapieczone z serem.

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-02 14:43:39

Temat: Re: szpecle ?
Od: "Joa" <j...@w...bezspamupl> szukaj wiadomości tego autora

a ja je podaje do Indyka, badz piersi z kurczaka w sosie... tak mnie
nauczono w Niemczech...generalnie do wszystkeigo z sosem...


Użytkownik "pamana" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:con16r$nnb$1@news.dialog.net.pl...
> witam
> z czym zjadacie szpecle?
> jakies sosy?surówki?
> pzdr
> p.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-02 14:46:21

Temat: Re: szpecle ?
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "pamana" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:con16r$nnb$1@news.dialog.net.pl...
> witam
> z czym zjadacie szpecle?
> jakies sosy?surówki?

Z sosem grzybowym :)
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-02 16:18:31

Temat: Re: szpecle ?
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 2 Dec 2004 13:20:35 +0100, Waćpanna lub Waćpan *pamana*, w
wiadomości news:<news:con16r$nnb$1@news.dialog.net.pl> zawarł, co następuje:

> witam
> z czym zjadacie szpecle?
> jakies sosy?surówki?
> pzdr
> p.

a co to jest?
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-02 16:31:14

Temat: Re: szpecle ?
Od: monika sutryk <m...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

in article con16r$nnb$...@n...dialog.net.pl, pamana at p...@w...pl
wrote on 12/2/04 1:20 PM:

> witam
> z czym zjadacie szpecle?
> jakies sosy?surówki?
> pzdr
> p.
>
>

a jak robicie te szpecle? bo ja bym chciala wiedziec.
pozdro
monika

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-02 16:53:19

Temat: Re: szpecle ?
Od: "A.L." <a...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Monika Biermann wrote:

> Robic je mozna przy pomocy specjalnego
> "sitka"(http://www.chg-gross.de/gross/rezepte/spaetz
le/images/nud3.jpg)

O, takie cos mam, robie na tym kluski przecierane. Skoro mam narzedzie, to
moze sprobuje rowniez szpecli, ktore bardzo mi smakowaly (jadlam je w
Kanadzie, ale gospodyni domu byla z pochodzenia Niemka).
--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-02 16:54:36

Temat: Re: szpecle ?
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:ccsrbvxsj59f$.dlg@czarodziejka.net...
>
> a co to jest?

Szpecle (Spaetzle) mozna porownac z lanymi kluskami z tym, ze ciasto ma
konsystencje gumy do zucia, czyli jest gestsze niz na lane kluski. Moja
recepta na 1 osobe: 1 jajo, 100g maki, sol, woda (tak na oko), czasem dodaje
zol lub konzentratu pomidorowego.
Robic je mozna przy pomocy specjalnego
"sitka"(http://www.chg-gross.de/gross/rezepte/spaetz
le/images/nud3.jpg) lub
czegos w rodzaju tarki
(http://www.bad-bad.de/restaur/kuechenkunde/spaetzle
_presse.gif), ktroe sie
kladzie na garnek z gotujaca woda i przeciera sie to ciasto - (wtedy
nazywaja sie Knoepfli/Knoepfle, chyba dlatego, ze wygladaja jak takie
guziczki).
Mozna je robic specjalna praska do specli
(http://www.bad-bad.de/restaur/kuechenkunde/spaetzle
_presse.gif)a spece
zdrapuja je nozem lub czyms takim jak szpachtelka z deski prosto do wody (na
koncu deski rozciera sie nozem troche ciasta i tak ciach, ciach zdrapuje po
trochu).
W przypadku tego sitka i deski ciasto powinno byc chyba troche rzadsze.

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

schab inaczej
śledzie "niebo w gębie"-poszukuje przepisu
wasze wystrzałowe ,popisowe dania imieninowe?
jaki kupić robot kuchenny do 450 zł ?
Mikrofala - teflonowana = zdrowsza?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »