Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia szpecle ? Re: szpecle ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: szpecle ?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-fra1.df
n.de!newsfeed.ision.net!ision!news.belwue.de!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm0
0.sul.t-online.de!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szpecle ?
Date: Thu, 2 Dec 2004 17:54:36 +0100
Organization: T-Online
Lines: 29
Message-ID: <conhck$nqq$05$1@news.t-online.com>
References: <con16r$nnb$1@news.dialog.net.pl> <ccsrbvxsj59f$.dlg@czarodziejka.net>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1102006484 05 24410 E2f5XQZLiF8c0gj 041202 16:54:44
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: EYh3WkZbre5lJ02071HJRgxGy37n6Hdj8MnQs4DgvGc4osOAS+rV4J
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:223699
Ukryj nagłówki


"Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:ccsrbvxsj59f$.dlg@czarodziejka.net...
>
> a co to jest?

Szpecle (Spaetzle) mozna porownac z lanymi kluskami z tym, ze ciasto ma
konsystencje gumy do zucia, czyli jest gestsze niz na lane kluski. Moja
recepta na 1 osobe: 1 jajo, 100g maki, sol, woda (tak na oko), czasem dodaje
zol lub konzentratu pomidorowego.
Robic je mozna przy pomocy specjalnego
"sitka"(http://www.chg-gross.de/gross/rezepte/spaetz
le/images/nud3.jpg) lub
czegos w rodzaju tarki
(http://www.bad-bad.de/restaur/kuechenkunde/spaetzle
_presse.gif), ktroe sie
kladzie na garnek z gotujaca woda i przeciera sie to ciasto - (wtedy
nazywaja sie Knoepfli/Knoepfle, chyba dlatego, ze wygladaja jak takie
guziczki).
Mozna je robic specjalna praska do specli
(http://www.bad-bad.de/restaur/kuechenkunde/spaetzle
_presse.gif)a spece
zdrapuja je nozem lub czyms takim jak szpachtelka z deski prosto do wody (na
koncu deski rozciera sie nozem troche ciasta i tak ciach, ciach zdrapuje po
trochu).
W przypadku tego sitka i deski ciasto powinno byc chyba troche rzadsze.

Pozdrawiam

Monika


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
02.12 A.L.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Krzew-drzewo
Comprehensive Protection Guide with IObit Malware Fighter Pro 11.3.0.1346 Multilingual
Advanced SystemCare Pro 17.5.0.255: Ultimate Performance Optimizer
IObit Uninstaller Pro 13.6.0.5 Multilingual Review and Tutorial
"Prawdziwy" mężczyzna.
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Maseczki za 9 miliardów zlotych ida na przemial
Ideologia Geniuszy-Mocarzy wer. 9420
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3