« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-12 10:18:52
Temat: szukam dla siebie ciasta...Hej!
Czy istnieje takie ciasto:
- łatwe w wykonaniu
- twarde po upieczeniu, bardzo nawet twarde, ale nie kruche, tylko
twardo-ciągliwe
- b. słodkie, no - wyraźnie słodkie
- pozbawione jakiegoś specyficznego /np. piernikowego, lukrecjowego,
różanego/ smaku
- raczej nie przekładańce, tylko z wymieszanego składu, mogą być bachanalia,
pestki, siemieczki...
W sumie jakby taki nie bardzo piernikowy piernik sprasować pod ciśnieniem...
jakimś tam... Ma wyjść coś jak asfalt w ciepły, ale nie upalny dzień.
Może mętnie tłumaczę, ale jeśli ktoś ma podobny gust, to będzie czuł, o co
mi chodzi.
Do takich się zwracam.
Namaste!
--
EuGeniusz Dębski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-12 10:59:01
Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...
Użytkownik "Eugeniusz Dębski" <e...@i...art.pl> napisał w
wiadomości news:bjs6qn$81c$1@nemesis.news.tpi.pl...
> W sumie jakby taki nie bardzo piernikowy piernik sprasować pod
ciśnieniem...
> jakimś tam... Ma wyjść coś jak asfalt w ciepły, ale nie upalny dzień.
ROTFL!!! :)
Hmmm... Ten opis pasuje do toffi, ale to raczej nie jest ciasto. Co prawda
mam przepis na ciasto toffi, ale to by Cie raczej nie zadowolilo, bo sklada
sie on z 3 plackow twardych, przelozonych bita smietana oraz kajmakiem. Te
placki pod wplywem mas miekna no i wychodzi super ciasto, ale konsystencja
nie odpowiada Twoim wymaganiom.
Mysle, ze przy odrobinie ustepstw z Twojej strony moglby to byc mazurek
kajmakowy. O ile zgodzisz sie na kruchy spod ;).
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-12 11:12:50
Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...Anna Ladorucka wrote:
>
> Hmmm... Ten opis pasuje do toffi, ale to raczej nie jest ciasto. Co prawda
> mam przepis na ciasto toffi, ale to by Cie raczej nie zadowolilo, bo sklada
> sie on z 3 plackow twardych, przelozonych bita smietana oraz kajmakiem.
Aniu, ten przepis jest w archiwum? Byłabym bardzo zainteresowana, bo mój
facet uwielbia wszelakie ciasta z masą kajmakową :-)
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-12 11:30:09
Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...
Użytkownik > W sumie jakby taki nie bardzo piernikowy piernik sprasować pod
ciśnieniem...
> jakimś tam... Ma wyjść coś jak asfalt w ciepły, ale nie upalny dzień.
> Może mętnie tłumaczę, ale jeśli ktoś ma podobny gust, to będzie czuł, o co
> mi chodzi.
> Do takich się zwracam.
czyli po prostu dowolne ciasto ucierane, podpieczone tak z 20 minut, potem
wyciagasz blache, trzesiesz nia zeby sie porzadny zakalec zrobil i znowu do
piekarnika zeby sie dopiekl, wtedy bedzie twardy ale i tak ewidentna glina
w srodku. Aaa, no i o proszku do pieczenia niby to przypadkiem zapomnij,
wtedy juz miekki asfalt gwarantowany;-)
pozdrawiam
Basia, po zdecydowanie puszystej drozdzowce;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-12 11:53:55
Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...
Użytkownik "zGosiula" <z...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:3F61AA32.5080801@poczta.onet.pl...
> Anna Ladorucka wrote:
> >
> > Hmmm... Ten opis pasuje do toffi, ale to raczej nie jest ciasto. Co
prawda
> > mam przepis na ciasto toffi, ale to by Cie raczej nie zadowolilo, bo
sklada
> > sie on z 3 plackow twardych, przelozonych bita smietana oraz kajmakiem.
>
> Aniu, ten przepis jest w archiwum? Byłabym bardzo zainteresowana, bo mój
> facet uwielbia wszelakie ciasta z masą kajmakową :-)
Gosiu,
Tego ciasta chyba nie ma w archiwum, a przynajmniej nie udalo mi sie go
wygooglowac.
Natomiast podaje Ci linki do 3 przetestowanych przeze mnie, przepysznych
ciast z kajmakiem:
Ciasto snickers - troche podobne do opisywanego przeze mnie wyzej toffi, ale
bez bitej smietany, zamiast niej jest budyn. Wg mnie smaczniejsze od toffi,
ale to kwestia gustu.
http://tinyurl.com/n44g
Ciasto huculka http://tinyurl.com/n44k
Torcik karmelowy http://tinyurl.com/n44o
Jezeli szczegolnie zalezy Ci na toffi, to napisz, wstukam w poniedzialek.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-12 12:34:29
Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bjs8u6$8i4$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mysle, ze przy odrobinie ustepstw z Twojej strony moglby to byc mazurek
> kajmakowy. O ile zgodzisz sie na kruchy spod ;).
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
Hej!
A czy mam wybór? ;-((
może zacznijmy od tego mazurka kajmakowego?..
A nuż po drodze ktoś dołączy?
Namaste!
--
EuGeniusz Dębski
www.debski.art.pl
www.fahrenheit.eisp.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-12 12:43:53
Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...Anna Ladorucka wrote:
>
> Jezeli szczegolnie zalezy Ci na toffi, to napisz, wstukam w poniedzialek.
>
Byłabym wdzięczna :-)
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-12 13:14:58
Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...
Użytkownik "Eugeniusz Dębski" <e...@i...art.pl> napisał...
> jakimś tam... Ma wyjść coś jak asfalt w ciepły, ale nie upalny dzień.
w smaku czy w konsystencji? do ciasta o takiej konsystencji potrzebne
sa chyba diamentowe zęby z udarem?
mac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-12 13:20:14
Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...
Użytkownik "Eugeniusz Dębski" <e...@i...art.pl> napisał w
wiadomości news:bjseju$bj4$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Hej!
> A czy mam wybór? ;-((
> może zacznijmy od tego mazurka kajmakowego?..
> A nuż po drodze ktoś dołączy?
Cytuje w calosci:
(nadmieniam, ze kajmak mozna robic z mleka skondensowanego w puszce, ale to
chyba wszyscy wiedza ;)
Mazurek Kajmakowy Magdaleny Bassett
Jest to ukochany mazurek w mojej rodzinie, bez ktorego nie ma Swiat.
KRUCHE CIASTO:
160 gr maki
160 gr cukru pudru
140 gr masla
3 ugotowane zoltka
Zoltka przetrzec przez sito, maslo posiekac z maka i cukrem, dodac zoltka,
zarobic szybko palcami, az bedzie gruba kruszonka. Ciasto schlodzic i
wylepic nim kwadratowa blache tworzac niskie brzegi. Upiec na jasnozloty
kolor w niezbyt goracym piecu, 160C/320F.
KAJMAK:
2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
1 lyzka masla
3 lyzki kakao
Mleko, cukier i maslo gotowac na malutkim ogniu czesto mieszajac, az
zgestnieje. Wyprobowac kleks na talerzyku, jesli strwardnieje troche po
wystygnieciu, kaimak jest gotowy. Dodac kakao i gotowac jeszcze 5 minut.
Wysypac szklanke polamanych orzechow wymieszanych z drobniutko posiekana
skorka pomaranczowa na upieczone i wystudzone ciasto. Zalac goracym
kaimakiem.
Udekorowac polowkami migdalow i skorka pomaranczowa.
Magdalena Bassett
Wątek: Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
Data: 2002-03-11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-12 13:43:35
Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...Użytkownik "maciej debski" <m...@s...killer> napisał w wiadomości > w smaku
czy w konsystencji? do ciasta o takiej konsystencji potrzebne
> sa chyba diamentowe zęby z udarem?
>
> mac.
Och, te dzieci, przyszłość nasza...
Ed
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |