Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia szukam dla siebie ciasta...

Grupy

Szukaj w grupach

 

szukam dla siebie ciasta...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-12 10:18:52

Temat: szukam dla siebie ciasta...
Od: "Eugeniusz Dębski" <e...@i...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej!
Czy istnieje takie ciasto:
- łatwe w wykonaniu
- twarde po upieczeniu, bardzo nawet twarde, ale nie kruche, tylko
twardo-ciągliwe
- b. słodkie, no - wyraźnie słodkie
- pozbawione jakiegoś specyficznego /np. piernikowego, lukrecjowego,
różanego/ smaku
- raczej nie przekładańce, tylko z wymieszanego składu, mogą być bachanalia,
pestki, siemieczki...
W sumie jakby taki nie bardzo piernikowy piernik sprasować pod ciśnieniem...
jakimś tam... Ma wyjść coś jak asfalt w ciepły, ale nie upalny dzień.
Może mętnie tłumaczę, ale jeśli ktoś ma podobny gust, to będzie czuł, o co
mi chodzi.
Do takich się zwracam.

Namaste!
--
EuGeniusz Dębski




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-12 10:59:01

Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Eugeniusz Dębski" <e...@i...art.pl> napisał w
wiadomości news:bjs6qn$81c$1@nemesis.news.tpi.pl...

> W sumie jakby taki nie bardzo piernikowy piernik sprasować pod
ciśnieniem...
> jakimś tam... Ma wyjść coś jak asfalt w ciepły, ale nie upalny dzień.

ROTFL!!! :)

Hmmm... Ten opis pasuje do toffi, ale to raczej nie jest ciasto. Co prawda
mam przepis na ciasto toffi, ale to by Cie raczej nie zadowolilo, bo sklada
sie on z 3 plackow twardych, przelozonych bita smietana oraz kajmakiem. Te
placki pod wplywem mas miekna no i wychodzi super ciasto, ale konsystencja
nie odpowiada Twoim wymaganiom.

Mysle, ze przy odrobinie ustepstw z Twojej strony moglby to byc mazurek
kajmakowy. O ile zgodzisz sie na kruchy spod ;).
--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-12 11:12:50

Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Anna Ladorucka wrote:
>
> Hmmm... Ten opis pasuje do toffi, ale to raczej nie jest ciasto. Co prawda
> mam przepis na ciasto toffi, ale to by Cie raczej nie zadowolilo, bo sklada
> sie on z 3 plackow twardych, przelozonych bita smietana oraz kajmakiem.

Aniu, ten przepis jest w archiwum? Byłabym bardzo zainteresowana, bo mój
facet uwielbia wszelakie ciasta z masą kajmakową :-)

--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-12 11:30:09

Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik > W sumie jakby taki nie bardzo piernikowy piernik sprasować pod
ciśnieniem...
> jakimś tam... Ma wyjść coś jak asfalt w ciepły, ale nie upalny dzień.
> Może mętnie tłumaczę, ale jeśli ktoś ma podobny gust, to będzie czuł, o co
> mi chodzi.
> Do takich się zwracam.


czyli po prostu dowolne ciasto ucierane, podpieczone tak z 20 minut, potem
wyciagasz blache, trzesiesz nia zeby sie porzadny zakalec zrobil i znowu do
piekarnika zeby sie dopiekl, wtedy bedzie twardy ale i tak ewidentna glina
w srodku. Aaa, no i o proszku do pieczenia niby to przypadkiem zapomnij,
wtedy juz miekki asfalt gwarantowany;-)

pozdrawiam
Basia, po zdecydowanie puszystej drozdzowce;-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-12 11:53:55

Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "zGosiula" <z...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:3F61AA32.5080801@poczta.onet.pl...
> Anna Ladorucka wrote:
> >
> > Hmmm... Ten opis pasuje do toffi, ale to raczej nie jest ciasto. Co
prawda
> > mam przepis na ciasto toffi, ale to by Cie raczej nie zadowolilo, bo
sklada
> > sie on z 3 plackow twardych, przelozonych bita smietana oraz kajmakiem.
>
> Aniu, ten przepis jest w archiwum? Byłabym bardzo zainteresowana, bo mój
> facet uwielbia wszelakie ciasta z masą kajmakową :-)

Gosiu,

Tego ciasta chyba nie ma w archiwum, a przynajmniej nie udalo mi sie go
wygooglowac.
Natomiast podaje Ci linki do 3 przetestowanych przeze mnie, przepysznych
ciast z kajmakiem:

Ciasto snickers - troche podobne do opisywanego przeze mnie wyzej toffi, ale
bez bitej smietany, zamiast niej jest budyn. Wg mnie smaczniejsze od toffi,
ale to kwestia gustu.
http://tinyurl.com/n44g

Ciasto huculka http://tinyurl.com/n44k

Torcik karmelowy http://tinyurl.com/n44o

Jezeli szczegolnie zalezy Ci na toffi, to napisz, wstukam w poniedzialek.

--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-12 12:34:29

Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...
Od: "Eugeniusz Dębski" <e...@i...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bjs8u6$8i4$1@atlantis.news.tpi.pl...

> Mysle, ze przy odrobinie ustepstw z Twojej strony moglby to byc mazurek
> kajmakowy. O ile zgodzisz sie na kruchy spod ;).
> --
> Pozdrawiam,
> Ania


Hej!
A czy mam wybór? ;-((
może zacznijmy od tego mazurka kajmakowego?..
A nuż po drodze ktoś dołączy?

Namaste!
--
EuGeniusz Dębski

www.debski.art.pl
www.fahrenheit.eisp.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-12 12:43:53

Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Anna Ladorucka wrote:
>
> Jezeli szczegolnie zalezy Ci na toffi, to napisz, wstukam w poniedzialek.
>
Byłabym wdzięczna :-)

--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-12 13:14:58

Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...
Od: "maciej debski" <m...@s...killer> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Eugeniusz Dębski" <e...@i...art.pl> napisał...

> jakimś tam... Ma wyjść coś jak asfalt w ciepły, ale nie upalny dzień.

w smaku czy w konsystencji? do ciasta o takiej konsystencji potrzebne
sa chyba diamentowe zęby z udarem?

mac.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-12 13:20:14

Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Eugeniusz Dębski" <e...@i...art.pl> napisał w
wiadomości news:bjseju$bj4$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Hej!
> A czy mam wybór? ;-((
> może zacznijmy od tego mazurka kajmakowego?..
> A nuż po drodze ktoś dołączy?

Cytuje w calosci:
(nadmieniam, ze kajmak mozna robic z mleka skondensowanego w puszce, ale to
chyba wszyscy wiedza ;)


Mazurek Kajmakowy Magdaleny Bassett
Jest to ukochany mazurek w mojej rodzinie, bez ktorego nie ma Swiat.

KRUCHE CIASTO:
160 gr maki

160 gr cukru pudru

140 gr masla

3 ugotowane zoltka

Zoltka przetrzec przez sito, maslo posiekac z maka i cukrem, dodac zoltka,
zarobic szybko palcami, az bedzie gruba kruszonka. Ciasto schlodzic i
wylepic nim kwadratowa blache tworzac niskie brzegi. Upiec na jasnozloty
kolor w niezbyt goracym piecu, 160C/320F.

KAJMAK:
2 szklanki mleka

1 i 1/2 szklanki cukru

1 lyzka masla

3 lyzki kakao

Mleko, cukier i maslo gotowac na malutkim ogniu czesto mieszajac, az
zgestnieje. Wyprobowac kleks na talerzyku, jesli strwardnieje troche po
wystygnieciu, kaimak jest gotowy. Dodac kakao i gotowac jeszcze 5 minut.

Wysypac szklanke polamanych orzechow wymieszanych z drobniutko posiekana
skorka pomaranczowa na upieczone i wystudzone ciasto. Zalac goracym
kaimakiem.

Udekorowac polowkami migdalow i skorka pomaranczowa.

Magdalena Bassett

Wątek: Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
Data: 2002-03-11




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-12 13:43:35

Temat: Re: szukam dla siebie ciasta...
Od: "Eugeniusz Dębski" <e...@i...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "maciej debski" <m...@s...killer> napisał w wiadomości > w smaku
czy w konsystencji? do ciasta o takiej konsystencji potrzebne
> sa chyba diamentowe zęby z udarem?
>
> mac.

Och, te dzieci, przyszłość nasza...

Ed


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

marynowane grzyby -ale jak?
RE: żeberka
RE: żeberka
kto podpowie
Dynie ozdobne - co z nimi zrobic?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »