Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia szukam przepisu na shoarme

Grupy

Szukaj w grupach

 

szukam przepisu na shoarme

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-24 08:47:53

Temat: szukam przepisu na shoarme
Od: "Ewa" <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jeżeli ktoś zna przespis jak zrobić shoarme (łącznie z sosami) to bardzo
byłabym wdzięczna za jego udostępnienie. z góry dzięki.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-24 08:58:28

Temat: Re: szukam przepisu na shoarme
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jeżeli ktoś zna przespis jak zrobić shoarme (łącznie z sosami) to bardzo
> byłabym wdzięczna za jego udostępnienie. z góry dzięki.

Podaje przepis, ktory pojawil sie kiedys tu na prk i z gory przepraszam
autora/ autorke, ze nie zapisalam czyj on jest:

"Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a wyniki przypominają danie ze
Sphinxa.
Ja użyłam do tego piersi kurczaka, choć w restauracjach używa się głównie
wieprzowiny.
Smak jednak był niezapomniany i mam nadzieję, że innym również zasmakuje.
Całość przygotowań zajęła mi około 2 godzin.

Składniki do dania, którym najedzą się 3-4 osoby:

- 2x półlitrowy jogurt naturalny
- 2 jajka
- cytryna (możliwe 2)
- koperek (polecane dwa kłącza świeżych, ja zużyłam paczkę poszatkowanego)
- odrobina musztardy
- odrobina ketchupu
- 2x mały koncentrat pomidorowy (mogą go zastąpić świeże pomidory)
- ocet
- olej (około pół malej butelki)
- 4 ząbki czosnku lub paczka szatkowanego
- kminek
- kolendra siewna
- czosnek w proszku
- curry
- słodka papryka
- imbir
- goździki
- pieprz kajeński
- czarny pieprz
- ewentualny sezam
- cynamon
- mięso (do tej porcji zużyłam 3 podwójne piersi kurczaka)

Wszelkie podane przyprawy mogą być z torebek, jeśli świeże to drobno
sprasowane
- ziemniaki do talarków lub frytek
- sałatka do obiadu :)

OSTRZEŻENIE: podany przepis jest do shoarmy curry. Jest dość pikantna, więc
przy przyprawach, których można dodać trochę mniej, by była mniej pikantna
zamieszczam *.

Kminek i kolendrę siewna (ja dodatkowo dałam sezam) kilka minut przypiekamy
na patelni do uzyskania koloru, potem studzimy i rozbijamy na drobne.
Wszystkie przyprawy mieszamy: zestaw ostudzony (3 łyżki stołowe kminku, 3
łyżki stołowe kolendry, 3 łyżki stołowe sezamu) + 3 łyżki stołowe czosnku w
proszku* + 2 łyżki stołowe słodkiej papryki + 3 łyżeczki imbiru + 2,5
łyżeczki sprasowanych goździków + 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego* + 2,5
łyżeczki pieprzu czarnego* + 1,5
łyżeczki cynamonu.
Mięso pociąć na drobne kawałeczki, posolić, wymieszać z całością przypraw i
pozostawić pod przykryciem na około 2 h (ja zostawiłam na pół i też było
dobrze).
Można dodatkowo dorzucić trochę posiekanej cebuli* oraz curry*.
Po podanym czasie smażyć na patelni (wok do tego jest lepszy) aż do
uzyskania chrupkości.

Przepis na sos 1 (koperkowy):
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- sok z 1/2 cytryny
- koperek
- łyżka musztardy
- cukier, sól, pieprz (wedle uznania)

Jogurt mieszamy z żółtkiem i sokiem z cytryny, dodajemy posiekany koperek,
przyprawiamy musztardą, solą, pieprzem, cukrem. Jest to sos NEUTRALNY.

Przepis na sos 2 (pomidorowy):
- 2x koncentrat pomidorowy
- ketchup
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- ewentualnie sól, cukier

Jogurt mieszamy z ketchupem, dodajemy koncentraty i mieszamy.
Proporcje mniej więcej ilość koncentratu (z 2 opakowań)=ilości ketchupu.
Ketchup dodaje słodkości. Jest to sos SŁODKI.

Przepis na sos 3 (czosnkowy):
- 1 żółtko
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka octu
- pół szklanki oleju
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku lub spora szczypta prasowanego z torebki
- 0,5 łyżeczki skórki z cytryny, utartej (ja nie dodawałam i też było
smacznie) :)
- sól
- pieprz (do smaku)

Żółtko, sok z cytryny, ocet, sól zmiksować aż do spienienia.
Ucierając dolewać oliwy, a następnie wymieszać z jogurtem, cytryna i
czosnkiem.
Miksować tak długo, aż czosnek się rozdrobni, bowiem wcześniej będzie
wyglądać jakby się ścięło :)
Jest to sos OSTRY.

Uwaga: mięso w shoarmie powinno być grillowane, lecz na patelni tez nie
traci swego uroku :) "

Pozdrawiam.
Basiek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-24 16:28:32

Temat: Re: szukam przepisu na shoarme
Od: "misiczka" <U...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:clfqri$pap$1@opal.icpnet.pl...

> Podaje przepis, ktory pojawil sie kiedys tu na prk i z gory przepraszam
> autora/ autorke, ze nie zapisalam czyj on jest:
>
> "Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a wyniki przypominają danie ze
> Sphinxa.

Z tego co pamiętam, to przepis podawała
"FeeLCiA" f...@h...pl
<b2h5a0$beh$1@nemesis.news.tpi.pl>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[Fwd: [LASY-14788] Likier cytrynowy]
ciasto a la piernik
Piekarnik elektryczny
Gdzie kupię cukier trzcinowy?
pieczone mięsiwa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »