« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-08 18:45:17
Temat: tamaryndowiecGdzie w Krakowie mozna kupic tamaryndowca obojetnie w jakiej postaci.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-12 09:23:20
Temat: Odp: tamaryndowiec
Użytkownik amigo_pz <a...@s...member> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9fr6cu$9i5$...@n...tpi.pl...
> Gdzie w Krakowie mozna kupic tamaryndowca obojetnie w jakiej postaci.
A ja mam dokładnie odwrotny problem.
Dostałam w prezencie taką małą paczuszkę z napisem TAMARIND (to chyba to
samo?) i nie mam pojęcia co to jest i co można z tym zrobić. Jakaś
podpowiedź?
Pozdrowienia
ISIA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-13 16:50:13
Temat: Re: tamaryndowiec
Użytkownik "ISIA" <i...@m...com.pl> napisał w wiadomości
news:3b25e006@news.ircx.pl...
>
> Użytkownik amigo_pz <a...@s...member> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:9fr6cu$9i5$...@n...tpi.pl...
> > Gdzie w Krakowie mozna kupic tamaryndowca obojetnie w jakiej postaci.
>
> A ja mam dokładnie odwrotny problem.
> Dostałam w prezencie taką małą paczuszkę z napisem TAMARIND (to chyba to
> samo?) i nie mam pojęcia co to jest i co można z tym zrobić. Jakaś
> podpowiedź?
>
> Pozdrowienia
> ISIA
>
Tamaryndowiec to roslina pochodzaca z Indii. Wystepuje w roznych postaciach
tzn
owoce, sprasowany blok, suszone kawalki, koncentrat i kulki tamaryndowe.
Stosuje sie go w kuchni
Indyjskiej, Tajskiej. Jest skladnikiem wielu curry.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-15 07:30:18
Temat: Odp: tamaryndowiec> > Użytkownik amigo_pz <a...@s...member> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> > napisał:9fr6cu$9i5$...@n...tpi.pl...
> > > Gdzie w Krakowie mozna kupic tamaryndowca obojetnie w jakiej postaci.
> >
> > A ja mam dokładnie odwrotny problem.
> > Dostałam w prezencie taką małą paczuszkę z napisem TAMARIND (to chyba to
> > samo?) i nie mam pojęcia co to jest i co można z tym zrobić. Jakaś
> > podpowiedź?
> >
> > Pozdrowienia
> > ISIA
> >
> Tamaryndowiec to roslina pochodzaca z Indii. Wystepuje w roznych
postaciach
> tzn
> owoce, sprasowany blok, suszone kawalki, koncentrat i kulki tamaryndowe.
> Stosuje sie go w kuchni
> Indyjskiej, Tajskiej. Jest skladnikiem wielu curry.
To ja mam właśnie taki sprasowany placek.
I jak go teraz użyć? Łyżeczkę dodać do sosu curry? Czy jakoś inaczej?
I do jakich jeszcze potraw się nadaje, jakieś przepisy?
Pozdrowienia i dzięki za info
ISIA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-15 19:32:30
Temat: Re: Odp: tamaryndowiec>I do jakich jeszcze potraw się nadaje, jakieś przepisy
Na swieta w zeszlym roku zrobilam takie duze krewetki z tamarindo,wyszlo pyszne
ale przypuszczam,ze nie kupisz w Polsce suszonych papryk,ktorych sie uzywa do
sosu wiec podam Ci przepisy na cos innego np.
Zimna zupa z Guerrero
1 cebula drobno pokrojona
4 zabki czosnku posiekane
1 filizanka masy z tamarindo
litr rosolku
pol litra mleka kokosowego
pol puszki smietanki kokosowej
2 lyzki curry
lyzka musztardy
lyzka maki
oliwa,sol,pieprz
ugotowane piersi kurczaka(stad rosolek)
pomidory
Podsmazyc cebule i czosnek,dodac curry potem make.Taka zasmazke wymieszac z
rosolem i mlekiem kokosowym.Wlac tego troche do miksera,dodac
tamarindo,musztarde,smietanke kokosowa ,zmiksowac i polaczyc z reszta w garnku
i gotowac pare minut.Dodac sol i pieprz i ochlodzic i wstawic do lodowki.Zimna
zupe podac z drobnymi kawalkami kurczaka i posiekanym pomidorem.Najlepiej podac
to w miseczkach i kazdy sobie doda do zupy.Mleko kokosowe ja uzywam z puszki
ale mozna uzyc zrobione przez siebie z kokosa.Smietanke" coconut cream"kupuje z
puszki tez.Najlepiej zrobic poprzedniego dnia i wsadzic do lodowki zeby sie
przegryzlo.To curry to tak z hinduska ale jest to przepis meksykanski.
Dotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-15 19:37:46
Temat: Re: tamaryndowiecLilibell555 <l...@a...com> wrote:
> Na swieta w zeszlym roku zrobilam takie duze krewetki z tamarindo, wyszlo
> pyszne ale przypuszczam,ze nie kupisz w Polsce suszonych papryk,
> ktorych sie uzywa do sosu wiec podam Ci przepisy na cos innego np.
[przepis ciach]
A mogłabyś podać też przepis na krewetki? Proooszę :-)
Anetek
--
....
.' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
:`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
`....'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-15 19:40:29
Temat: Re: Odp: tamaryndowiecInny przepis to sos z tamarindo ale go nie probowalam:
pol kilo tamarindo
pol szklanki ciemnego cukru
swierc szklanki sosu sojowego
sol i pieprz
Wszystko dobrze wymieszac,ugotowac i podac z piersiami z kurczaka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-15 20:42:11
Temat: Re: tamaryndowiec> mogłabyś podać też przepis na krewetki? Proooszę :-)
>
>
>Anetek
No pewnie,ze moge oto on:
Krewetki w tamarindo
1 kilogram duzych krewetek
5 papryk "pasilla"
pomidor
mala cebula
ze dwa zabki czosnku
2 lyzki tamarindo
lyzka bulionu w proszku
oliwa,sol
W piekarniku albo na grillu albo na zeliwnej patelni bez tluszczu podpiec
pomidora,cebule,czosnek i papryczki.Nastepnie papryczki umiescic w goracej
wodzie zeby zmiekly,usunac pestki i "zylki".Usunac skore z pomidora.Zmiksowac
to wszystko z odrobina wody w ktorej sie moczyly papryki.Przecedzic.Rozgrzac
troche oliwy,dodac przecedzony sos i smazyc przez moment,dodac tamarindo,sol i
bulion.Na osobnej patelni krotko podsmazyc oczyszczone krewetki i dodac je do
sosu,moment pogotowac i podawac.
Sos ten sie robi typowo jak wiekszosc meksykanskch sosow podpieka,miksuje i
podsmaza.Jak podsmazasz to bedzie bryzgalo na wszystkie strony ale ponoc
wlasnie wazny jest dla tych sosow moment laczenia sie z oliwa.Ma byc goraca!Ma
pryskac!!!Ja czasem nie podpiekam warzywek ale to inny juz smak wychodzi.W tej
salsie do krewetek uzywa sie papryk,ktore prawie ze nie sa ostre.Salsa wiec nie
bedzie bardzo pikantna.
Dotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-16 09:16:21
Temat: Re: tamaryndowiec
Użytkownik "Lilibell555" <l...@a...com> napisał w wiadomości
news:20010615153230.27425.00001635@ng-fp1.aol.com...
> >I do jakich jeszcze potraw sie nadaje, jakie? przepisy
>
> Na swieta w zeszlym roku zrobilam takie duze krewetki z
tamarindo,wyszlo pyszne
> ale przypuszczam,ze nie kupisz w Polsce suszonych papryk,ktorych sie
uzywa do
> sosu wiec podam Ci przepisy na cos innego np.
> Zimna zupa z Guerrero
> 1 cebula drobno pokrojona
> 4 zabki czosnku posiekane
> 1 filizanka masy z tamarindo
> litr rosolku
> pol litra mleka kokosowego
> pol puszki smietanki kokosowej
> 2 lyzki curry
> lyzka musztardy
> lyzka maki
> oliwa,sol,pieprz
Śmietanka kokosowa to rzeczywiście powszechna w Polsce rzecz tak jak
np. świeże figi albo żywe langusty ;o)))
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-17 11:36:11
Temat: Re: tamaryndowiec> > Zimna zupa z Guerrero
> > 1 cebula drobno pokrojona
> > 4 zabki czosnku posiekane
> > 1 filizanka masy z tamarindo
> > litr rosolku
> > pol litra mleka kokosowego
> > pol puszki smietanki kokosowej
> > 2 lyzki curry
> > lyzka musztardy
> > lyzka maki
> > oliwa,sol,pieprz
>
> Śmietanka kokosowa to rzeczywiście powszechna w Polsce rzecz tak jak
> np. świeże figi albo żywe langusty ;o)))
świeżych fig w PL nie widziałem, ale mleczko kokosowe owszem. Nie tylko
we Wrocławiu czy w Opolu, ale także w Słubicach. W innych miastach
polskich ostatnio nie byłem.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |