« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-04 08:55:48
Temat: tarta - przepis PascalaPascal w połowie wrześnai prezentował przepis na tartę "do góry nogami" w
której ciasto układa się górze i zapieka. Czy ktoś ma może ten przepis, bo
nie ma go chyba na stronie Pascala.
Kriss
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-04 09:03:28
Temat: Re: tarta - przepis Pascala
Użytkownik "Kriss" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
> Pascal w połowie wrześnai prezentował przepis na tartę "do góry
nogami" w
> której ciasto układa się górze i zapieka.
Poszukaj "tarta tatin", o ile pamietam byla na portalu gazeta.pl w
dziale kuchennym.
Pozdrawiam
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-04 09:20:27
Temat: Re: tarta - przepis PascalaIn article <cjr391$6gs$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Kriss" <k...@o...pl> wrote:
> Pascal w połowie wrze?nai prezentował przepis na tartę "do góry nogami" w
> której ciasto układa się górze i zapieka. Czy kto? ma może ten przepis, bo
> nie ma go chyba na stronie Pascala.
> Kriss
Tarte tatin. Wielokrotnie tu omawiane
<http://tinylink.com/?RzhyCIQCqk>
Ponieważ jednak Paul nie przetłumaczył jak się zdaje przepisu ze stron:
<http://www.tarte-tatin.com/>
to podaję go w skrócie:
Okrągłą formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy obficie masłem i
posypujemy 125 gramami cukru pudru. Układamy na tym ćwiartki z 1 kg
jabłek, wypukłością do dołu, uzupełniając puste miejsca dużymi
plastrami.
Podgrzewamy na małym ogniu ok. 10 - 15 min, aż cukier zacznie się
karmelizować. Wkładamy do piekarnika przy 180 - 200 stopniach na
kwadrans. Następnie wszystko szczelnie przykrywamy plastrem ciasta
kruchego lub francuskiego nieco większym do formy. Pieczemy dalej ok
kwadransa. Wyjmujemy z pieca, formę odwracamy i wyrzucamy gotową tartę.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-04 09:21:37
Temat: Re: tarta - przepis Pascalahttp://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid6
2/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-04 09:29:46
Temat: Re: tarta - przepis PascalaWladyslaw Los wrote:
> Wyjmujemy z pieca, formę odwracamy i wyrzucamy gotową
> tartę.
Mi byloby szkoda wyrzucic.
NMSP :)
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-04 09:33:40
Temat: Re: tarta - przepis PascalaIn article <cjr5ck$e7e$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Ania Ladorucka" <a...@n...wp.pl> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
> > Wyjmujemy z pieca, formę odwracamy i wyrzucamy gotową
> > tartę.
>
> Mi byloby szkoda wyrzucic.
To za pierwszym razem Za drugim może wyjdzie. ;-)
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-04 10:21:42
Temat: Re: tarta - przepis PascalaWielkie, dzieki, mozna zawsze na was liczyć
Pozdrawiam
Kriss
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |