« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-29 11:28:43
Temat: teraz o świątecznym karpiu...
W sprawie karpia.
zaprzyjaźniona rodzina cowigilijnie robi 15 karpi na święta. (7
osób). Nie je nic innego tylko karpia (" w szarym sosie" ale
niezupełnie). Dokładają do niego kilogramy ugotowanych cebul,
przetartych przez sito. Niestety nie ma w literaturze
przeczytanej ani wzmianki o takim sosie do gotowanego karpia. Zawsze
proponują skromną cebulę, rodzynki ewentualnie piwo. ( Ani to po
żydowsku ani na szaro) Gdyby ktoś znalazł konkretne dane w tej
sprawie - super!
Dodatkowo wiem że przenieśli ten przepis z babcinej tradycji.
Jak nikt niczego nie znajdzie to sama podpatrzę. Wówczas
potraktujcie ów post jako ciekawostkę.
Wigilijne pozdrowienia.
AgataW.( i bardzo prosze bez komentarzy od nielubiaczy karpia)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-30 12:01:11
Temat: Re: teraz o świątecznym karpiu...
AgataW wrote:
>
> W sprawie karpia.
>
> Nie je nic innego tylko karpia (" w szarym sosie" ale
> niezupełnie). Dokładają do niego kilogramy ugotowanych cebul,
> przetartych przez sito. Niestety nie ma w literaturze
> przeczytanej ani wzmianki o takim sosie do gotowanego karpia. Zawsze
> proponują skromną cebulę, rodzynki ewentualnie piwo. ( Ani to po
> żydowsku ani na szaro) Gdyby ktoś znalazł konkretne dane w tej
> sprawie - super!
>
Agatko szary sos to tradycyjny sos do ryb- znajdziesz w wirtualnej
kuchni:
http://www.kuchnia.3miasto.pl/634.htm
Z tego co pamietam to sos ten jeszcze istnieje w wersji w krwia ale
dokladnego przepisu nie znam. Najpredzej odszuka pan Wladyslaw...chyba
nawet bylo kiedys o tym na grupie
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-30 13:06:36
Temat: Re: teraz o świątecznym karpiu...Znalazlam:
"Re: Obiad na obce forum (propozycja)"
Autor: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Data: 12 maja 2001 09:44:37
Szary sos to w polskiej kuchni zywa skamienialosc kuchenna wywodzaca sie
z kuchni staropolskiej a w ostatecznym rachunku ze sredniowiecznej.
Znany glownie jako sos do karpia po polsku w szarym sosie, tradycyjnego
dania wigilijnego, jednak daje sie go tez wlasnie do ozora i jaj w
koszulkach. Ma rozne wersje i daje sie do niego rozne dodatki.
Zasada jest prosta -- jest to sos z rumianej zasmazki rozprowadzonej
wywarem z gotowanej potrawy lub woda. Sos ma byc slodkawo-kwasnawy,
aromatycznie przyprawiony, szaro-bury. Dodaje sie wiec do niego cukru,
dobrego octu winnego (a gdyby tak sprobowac balsamico?) lub soku z
cytryny, wina -- jak kto lubi bialego, czerwonego, a nalepiej malagi,
zabarwia karmelem. Aromat przypraw pochodzi czesciowo z wywaru (ziele
angielskie, listek bobkowy, pieprz, wloszczyzna), ale kto chce miec sos
bardziej "staropolski" moze dodatkowo przyprawic wg. wlasnego gustu
skorka cytrynowa, kwiatem muszkatulowym a takze odrobina gozdzikow,
cynamonu lub imbiru (a moze tak ciut kardamonu czy szafranu?) Kuchnia
staropolska stosowala przypray egzotyczne bardzo chetnie, jednak my
dzisiaj wolelibysmy dzialac tu z umiarem.
Niektorzy zageszczaja sos szary suchym utartym piernikiem, co daje
kolor, smak i aromat. W wersji do ryby dodaja niektorzy takze rybiej
krwi.
W trakcie gotowania dodaje sie do sosu jeszcze troche rodzynek i
sparzonych, posiekanych migdalow.
W staropolskiej kuchni zageszczano ponadto ten sos ugotowana i utarta
cebula.
Szary sos, jak wspomnialem, ma rozne wersje -- od skromnego postnego
sosu, ktory jest niewiele wiecej niz rumiana zasmazka rozprowadzona
plynem i nieco doprawiona, do bardzo bogatej wersji na wigilie lub do
ozora.
Wladyslaw "
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-01 17:59:37
Temat: Re: teraz o świątecznym karpiu..
Teraz dziękuję za próbę pomocy. Chwilowo zawieszam poszukiwanie
sosu. Ten opis Władysława sugeruje dobry trop. Zaczekam na
wigilię Wigilii i przebrana za bożonarodzeniowe drzewko podpatrzę
pewną kucharkę. W ukrytym za bombką Laptopie zamailuję dane o
proporcjach.
Bez odbioru.
AgataW.(Ciekawe czy w te święta będą modne grube choinki czy szczupłe?)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-01 18:36:07
Temat: Re: teraz o świątecznym karpiu..
> AgataW.(Ciekawe czy w te święta będą modne grube choinki czy szczupłe?)
na pewno z iglami, wiec chyba w oklicy znikna wszelkie igly w pasmanteriach
i innych iglopodobnych!!!
a, i pamietaj o zielonym drzewkowym sprayu, tylko matowy, bedzie bardziej
naturalny kamuflasz:)
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |