Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia teraz o świątecznym karpiu...

Grupy

Szukaj w grupach

 

teraz o świątecznym karpiu...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-29 11:28:43

Temat: teraz o świątecznym karpiu...
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


W sprawie karpia.

zaprzyjaźniona rodzina cowigilijnie robi 15 karpi na święta. (7
osób). Nie je nic innego tylko karpia (" w szarym sosie" ale
niezupełnie). Dokładają do niego kilogramy ugotowanych cebul,
przetartych przez sito. Niestety nie ma w literaturze
przeczytanej ani wzmianki o takim sosie do gotowanego karpia. Zawsze
proponują skromną cebulę, rodzynki ewentualnie piwo. ( Ani to po
żydowsku ani na szaro) Gdyby ktoś znalazł konkretne dane w tej
sprawie - super!

Dodatkowo wiem że przenieśli ten przepis z babcinej tradycji.
Jak nikt niczego nie znajdzie to sama podpatrzę. Wówczas
potraktujcie ów post jako ciekawostkę.

Wigilijne pozdrowienia.

AgataW.( i bardzo prosze bez komentarzy od nielubiaczy karpia)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-30 12:01:11

Temat: Re: teraz o świątecznym karpiu...
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



AgataW wrote:
>
> W sprawie karpia.
>
> Nie je nic innego tylko karpia (" w szarym sosie" ale
> niezupełnie). Dokładają do niego kilogramy ugotowanych cebul,
> przetartych przez sito. Niestety nie ma w literaturze
> przeczytanej ani wzmianki o takim sosie do gotowanego karpia. Zawsze
> proponują skromną cebulę, rodzynki ewentualnie piwo. ( Ani to po
> żydowsku ani na szaro) Gdyby ktoś znalazł konkretne dane w tej
> sprawie - super!
>

Agatko szary sos to tradycyjny sos do ryb- znajdziesz w wirtualnej
kuchni:
http://www.kuchnia.3miasto.pl/634.htm

Z tego co pamietam to sos ten jeszcze istnieje w wersji w krwia ale
dokladnego przepisu nie znam. Najpredzej odszuka pan Wladyslaw...chyba
nawet bylo kiedys o tym na grupie
pzdr
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-30 13:06:36

Temat: Re: teraz o świątecznym karpiu...
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Znalazlam:

"Re: Obiad na obce forum (propozycja)"
Autor: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Data: 12 maja 2001 09:44:37


Szary sos to w polskiej kuchni zywa skamienialosc kuchenna wywodzaca sie
z kuchni staropolskiej a w ostatecznym rachunku ze sredniowiecznej.
Znany glownie jako sos do karpia po polsku w szarym sosie, tradycyjnego
dania wigilijnego, jednak daje sie go tez wlasnie do ozora i jaj w
koszulkach. Ma rozne wersje i daje sie do niego rozne dodatki.

Zasada jest prosta -- jest to sos z rumianej zasmazki rozprowadzonej
wywarem z gotowanej potrawy lub woda. Sos ma byc slodkawo-kwasnawy,
aromatycznie przyprawiony, szaro-bury. Dodaje sie wiec do niego cukru,
dobrego octu winnego (a gdyby tak sprobowac balsamico?) lub soku z
cytryny, wina -- jak kto lubi bialego, czerwonego, a nalepiej malagi,
zabarwia karmelem. Aromat przypraw pochodzi czesciowo z wywaru (ziele
angielskie, listek bobkowy, pieprz, wloszczyzna), ale kto chce miec sos
bardziej "staropolski" moze dodatkowo przyprawic wg. wlasnego gustu
skorka cytrynowa, kwiatem muszkatulowym a takze odrobina gozdzikow,
cynamonu lub imbiru (a moze tak ciut kardamonu czy szafranu?) Kuchnia
staropolska stosowala przypray egzotyczne bardzo chetnie, jednak my
dzisiaj wolelibysmy dzialac tu z umiarem.
Niektorzy zageszczaja sos szary suchym utartym piernikiem, co daje
kolor, smak i aromat. W wersji do ryby dodaja niektorzy takze rybiej
krwi.
W trakcie gotowania dodaje sie do sosu jeszcze troche rodzynek i
sparzonych, posiekanych migdalow.
W staropolskiej kuchni zageszczano ponadto ten sos ugotowana i utarta
cebula.
Szary sos, jak wspomnialem, ma rozne wersje -- od skromnego postnego
sosu, ktory jest niewiele wiecej niz rumiana zasmazka rozprowadzona
plynem i nieco doprawiona, do bardzo bogatej wersji na wigilie lub do
ozora.

Wladyslaw "

pzdr
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-01 17:59:37

Temat: Re: teraz o świątecznym karpiu..
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Teraz dziękuję za próbę pomocy. Chwilowo zawieszam poszukiwanie
sosu. Ten opis Władysława sugeruje dobry trop. Zaczekam na
wigilię Wigilii i przebrana za bożonarodzeniowe drzewko podpatrzę
pewną kucharkę. W ukrytym za bombką Laptopie zamailuję dane o
proporcjach.
Bez odbioru.

AgataW.(Ciekawe czy w te święta będą modne grube choinki czy szczupłe?)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-01 18:36:07

Temat: Re: teraz o świątecznym karpiu..
Od: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl> szukaj wiadomości tego autora


> AgataW.(Ciekawe czy w te święta będą modne grube choinki czy szczupłe?)


na pewno z iglami, wiec chyba w oklicy znikna wszelkie igly w pasmanteriach
i innych iglopodobnych!!!
a, i pamietaj o zielonym drzewkowym sprayu, tylko matowy, bedzie bardziej
naturalny kamuflasz:)

pozdry Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Błagam o przepis na racuchy z jabłkami !
Re: pyyycha
o pierogach z mięsem i kapustą.
ide do restauracji
dla jednej osoby

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »