« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-04 14:06:40
Temat: tiramisuCzy ma ktoś sprawdzony przepis na Tiramisu tylko takie prawdziwe z
mascarpone?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-04 14:39:29
Temat: Re: tiramisuDnia Thu, 04 Jan 2007 15:06:40 +0100, Waćpanna lub waćpan Kasia, w
wiadomości <news:enj1d6$sn1$1@srv.cyf-kr.edu.pl> zawarł, co następuje:
> Czy ma ktoś sprawdzony przepis na Tiramisu tylko takie prawdziwe z
> mascarpone?
Wpisz w google
Polecam przepis p.Kręglickiej na gazeta.pl
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Nie przejmuj się maleńka, poniosą Cię... na rękach!
W objęciach ich możesz czuć się wielka, wielka..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-05 08:48:19
Temat: Re: tiramisuTatiana napisał(a):
> Dnia Thu, 04 Jan 2007 15:06:40 +0100, Waćpanna lub waćpan Kasia, w
> wiadomości <news:enj1d6$sn1$1@srv.cyf-kr.edu.pl> zawarł, co następuje:
>
>> Czy ma ktoś sprawdzony przepis na Tiramisu tylko takie prawdziwe z
>> mascarpone?
>
> Wpisz w google
> Polecam przepis p.Kręglickiej na gazeta.pl
Dzięki Tatiana. Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-05 13:40:47
Temat: Re: tiramisu
Tiramisu z advocatem moze? Z Mascarpone, a jakze...Jest pyszne, niezbyt
slodkie, polecam.
http://www.smakosz.be/przepisy/desery/tiramisuzadvoc
atem.php - przepis
jest szczegolowy, ze zdjeciami.
Pozdrowienia!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-05 23:59:24
Temat: Re: tiramisuTess <s...@s...be> napisał(a):
>
> Tiramisu z advocatem moze? Z Mascarpone, a jakze...Jest pyszne, niezbyt
> slodkie, polecam.
oryginalne tiramisu nie zawiera advocata, choc tak na rozum, to jaja w nim są
(ja daję mniej ubitych białek, bo dla mnie się zbyt rozlazłe robi, choć zdaję
sobie sprawę z tego, że profanuję ;-)) no ale wódy w nim niente.
h.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-01-11 09:53:16
Temat: Re: tiramisu
Użytkownik "Kasia" <k...@g...com> napisał w wiadomości
news:enj1d6$sn1$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Czy ma ktoś sprawdzony przepis na Tiramisu tylko takie prawdziwe z
> mascarpone?
Ja robię według przepisu z książki "Kuchnia włoska" (kiedyś w Świecie
Książki była taka seria "Najlepsze dania")
2 łyżki kawy
200 ml wody
ew. 1 łyżka amaretto i koniaku
3 żółtka
4 łyżki miodu
300 g mascarpone
1 spód biszkoptowy
1 łyżka kakao
kakao do posypania
Kawę zagotować w wodzie, przefiltrować ostudzić. Ewentualnie dodać amaretto
lub koniak. Żółtka ubić z miodem na puszystą masę, wymieszać z mascarpone.
Jedną trzecią kremu przełożyć do płytkiej salaterki, przykryć spodem
biszkoptowym, skropić naparem kawowym, oprószyć kakao. Na wierzchu umieścić
pozostały krem, wstawić do lodówki, oprószyć kakao.
Tak to wygląda przepisane słowo w słowo z książki. Moje drobniutkie
modyfikacje:
- robię więcej kawy w ekspresie (i dodaję troszkę więcej alkoholu; daje
bardzo dobry posmak). Dla mnie tiramisu musi być mokre. Tylko trzeba uważać,
żeby nie przesadzić, bo będzie pływać. I dobrze je zrobić sporo wcześniej i
trzymać w lodówce, a kakao oprószyć tuż przed podaniem.
- w sklepach są opakowania mascarpone po 250g, co w zupełności wystarcza.
- zamiast spodu biszkoptowego używam zwykłych podłużnych biszkoptów
(ostatnio próbowałam takich niby specjalnych do tiramisu i nie widziałam
specjalnej różnicy poza tym, że trudniej się nasączały kawą)
- robię dwie warstwy biszkoptów, bo nie lubię, jak to jest takie płaskie...
Życzę smacznego
K :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |