Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!newsfeed.ision.net!newsfeed2.easynews.net!ision!newsfeed.f
reenet.de!newsfeed01.chello.at!newsfeed02.chello.at!news.chello.pl.POSTED!not-f
or-mail
From: "Krecia" <k...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <enj1d6$sn1$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
Subject: Re: tiramisu
Date: Thu, 11 Jan 2007 10:53:16 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
Message-ID: <35954$45a60915$3eb316df$27483@news.chello.pl>
X-Complaints-To: a...@c...pl
Organization: chello.pl
Lines: 40
NNTP-Posting-Host: 62.179.22.223 (62.179.22.223)
NNTP-Posting-Date: Thu, 11 Jan 2007 10:53:25 +0100
X-Trace: 3595445a609159b16b37a27483
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:287674
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kasia" <k...@g...com> napisał w wiadomości
news:enj1d6$sn1$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Czy ma ktoś sprawdzony przepis na Tiramisu tylko takie prawdziwe z
> mascarpone?
Ja robię według przepisu z książki "Kuchnia włoska" (kiedyś w Świecie
Książki była taka seria "Najlepsze dania")
2 łyżki kawy
200 ml wody
ew. 1 łyżka amaretto i koniaku
3 żółtka
4 łyżki miodu
300 g mascarpone
1 spód biszkoptowy
1 łyżka kakao
kakao do posypania
Kawę zagotować w wodzie, przefiltrować ostudzić. Ewentualnie dodać amaretto
lub koniak. Żółtka ubić z miodem na puszystą masę, wymieszać z mascarpone.
Jedną trzecią kremu przełożyć do płytkiej salaterki, przykryć spodem
biszkoptowym, skropić naparem kawowym, oprószyć kakao. Na wierzchu umieścić
pozostały krem, wstawić do lodówki, oprószyć kakao.
Tak to wygląda przepisane słowo w słowo z książki. Moje drobniutkie
modyfikacje:
- robię więcej kawy w ekspresie (i dodaję troszkę więcej alkoholu; daje
bardzo dobry posmak). Dla mnie tiramisu musi być mokre. Tylko trzeba uważać,
żeby nie przesadzić, bo będzie pływać. I dobrze je zrobić sporo wcześniej i
trzymać w lodówce, a kakao oprószyć tuż przed podaniem.
- w sklepach są opakowania mascarpone po 250g, co w zupełności wystarcza.
- zamiast spodu biszkoptowego używam zwykłych podłużnych biszkoptów
(ostatnio próbowałam takich niby specjalnych do tiramisu i nie widziałam
specjalnej różnicy poza tym, że trudniej się nasączały kawą)
- robię dwie warstwy biszkoptów, bo nie lubię, jak to jest takie płaskie...
Życzę smacznego
K :))
|