Data: 2007-01-11 09:53:16
Temat: Re: tiramisu
Od: "Krecia" <k...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kasia" <k...@g...com> napisał w wiadomości
news:enj1d6$sn1$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Czy ma ktoś sprawdzony przepis na Tiramisu tylko takie prawdziwe z
> mascarpone?
Ja robię według przepisu z książki "Kuchnia włoska" (kiedyś w Świecie
Książki była taka seria "Najlepsze dania")
2 łyżki kawy
200 ml wody
ew. 1 łyżka amaretto i koniaku
3 żółtka
4 łyżki miodu
300 g mascarpone
1 spód biszkoptowy
1 łyżka kakao
kakao do posypania
Kawę zagotować w wodzie, przefiltrować ostudzić. Ewentualnie dodać amaretto
lub koniak. Żółtka ubić z miodem na puszystą masę, wymieszać z mascarpone.
Jedną trzecią kremu przełożyć do płytkiej salaterki, przykryć spodem
biszkoptowym, skropić naparem kawowym, oprószyć kakao. Na wierzchu umieścić
pozostały krem, wstawić do lodówki, oprószyć kakao.
Tak to wygląda przepisane słowo w słowo z książki. Moje drobniutkie
modyfikacje:
- robię więcej kawy w ekspresie (i dodaję troszkę więcej alkoholu; daje
bardzo dobry posmak). Dla mnie tiramisu musi być mokre. Tylko trzeba uważać,
żeby nie przesadzić, bo będzie pływać. I dobrze je zrobić sporo wcześniej i
trzymać w lodówce, a kakao oprószyć tuż przed podaniem.
- w sklepach są opakowania mascarpone po 250g, co w zupełności wystarcza.
- zamiast spodu biszkoptowego używam zwykłych podłużnych biszkoptów
(ostatnio próbowałam takich niby specjalnych do tiramisu i nie widziałam
specjalnej różnicy poza tym, że trudniej się nasączały kawą)
- robię dwie warstwy biszkoptów, bo nie lubię, jak to jest takie płaskie...
Życzę smacznego
K :))
|