| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-02 13:04:58
Temat: tiramisuwitajcie,
czy ktos moglby podrzucic mi przepis na tiramisu.
dzieki
malgosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-02 16:08:59
Temat: Re: tiramisu
Malgorzata Olszewska <m...@e...pl> wrote in message
news:3A9F9A79.582D38A0@edipresse.pl...
> witajcie,
> czy ktos moglby podrzucic mi przepis na tiramisu.
> dzieki
> malgosia
>
O ile dobrze pamietam był taki watek w styczniu. Padlo wiele interesujacych
przepisow. Jeden nawet sprawdziłam. Wyszlo przepysznie. Proponuje poszukac w
archiwum.
--
Pozdrawiam
Joanna
d...@g...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-02 17:07:17
Temat: Re: tiramisuMalgorzata Olszewska wrote:
>
> witajcie,
> czy ktos moglby podrzucic mi przepis na tiramisu.
a co to?
pat ;)
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-02 17:44:42
Temat: Re: tiramisuUżytkownik "Patrycja Kazala" <k...@m...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:3A9FD345.EEC9B505@mikrus.pw.edu.pl...
| > czy ktos moglby podrzucic mi przepis na tiramisu.
|
| a co to?
No wiesz co? Rozumiem, że jesteś weganką, ale żeby nie widzieć, co można
zrobić najlepszego z białego sera (no, może oprócz sernika)?
--
K o n r a d J. B r y w c z y ń s k i
private velvet animal empty t. v.
they're fishing in the kitchen
but they haven't caught to me
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-02 19:21:02
Temat: Re: tiramisu> > czy ktos moglby podrzucic mi przepis na tiramisu.
slynny wloski deser kawowy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-02 20:05:05
Temat: Re: tiramisuPodaje bardzo uproszczona wersje - dla tych, co nie posiadaja wszystkich
skladnikow lub po prostu dla leniwcow:
- dlugie biszkopty ( najlepsze posypane cukrem ) nasaczyc, ale nie
rozmoczyc, w np. jakims ulubionym alkoholu z dodatkiem soku np.
pomaranczowego lub po prostu w kawie
- namoczone biszkopty ukladac na dnie naczynia
- na biszkopty wylozyc serek marscapone ( nie wiem czy dobrze napisalam,
sorry ); mozna go wymieszac np. z serkiem o innym smaku lub bita smietana
lub rodzynkami czy starta skorka z pomar.
- na serek - znowu biszkopty
- ostatnia warstwa powinien byc serek
Wstawic do zamrazalnika na jakies 15 min., zeby sie tak fajnie zcielo.
Przed podaniem posypac kakao i mozna palaszowac.
Moze niewiele ma to wspolnego z prawdziwym tiramisu, ale jak wspomnialam
jest to wersja ekspresowa.
Pozdr.,
Danka
>
> Malgorzata Olszewska <m...@e...pl> wrote in message
> news:3A9F9A79.582D38A0@edipresse.pl...
> > witajcie,
> > czy ktos moglby podrzucic mi przepis na tiramisu.
> > dzieki
> > malgosia
> >
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-02 23:26:24
Temat: Re: tiramisu
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:4a9c18c909e07ccf65caafcb867667aa@Konrad.Brywczy
nski...
> Użytkownik "Patrycja Kazala" <k...@m...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:3A9FD345.EEC9B505@mikrus.pw.edu.pl...
>
> | > czy ktos moglby podrzucic mi przepis na tiramisu.
> |
> | a co to?
>
> No wiesz co? Rozumiem, że jesteś weganką, ale żeby nie widzieć, co można
> zrobić najlepszego z białego sera (no, może oprócz sernika)?
>
> --
> K o n r a d J. B r y w c z y ń s k i
> private velvet animal empty t. v.
> they're fishing in the kitchen
> but they haven't caught to me
Podeślę jutro jak mnie nie uprzedzą
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-03 00:12:04
Temat: Re: tiramisu/Inaczej - bez seraMalgorzata Olszewska wrote:
>
> witajcie,
> czy ktos moglby podrzucic mi przepis na tiramisu.
Zaraz sie ktos obruszy, ze to nie tiramisu, wiec niech bedzie
tiramisu-podobny deser, ktory robilam w gorach, gdzie mascarpone ani
widu ani slychu.
Tiramisu inaczej
1 biszkopt
250 ml najtlustszej smietanki
1 lyzka cukru waniliowego
1/2 szklanki 4x mocnej kawy
10 dkg czekolady
szklana miska
Biszkopt
6 jajek
2/3 szklanki cukru
1+1/4 szklanki maki
Nagrzac piec do 350/180C . Bialka ubic, dodac cukier ubijajac, ubic az
lsniace 2 minuty, dodac po jednym zoltku ubijajac pomiedzy 10 sekund.
Juz bez ubijania dodac make na 2 razy, delikatnie wymieszac, piec w
natluszczonej i osypanej maka tortownicy (24 cm). Piec az zloty i
patyczek wyjdzie czysty ze srodka. Wyjac, ostudzic w tortownicy 10
minut, wyjac i ostudzic zupelnie. Przeciac na 3 plastry. Poszarpac
plastry na duze kawaly.
Dodac cukier do 200 ml smietanki i po 10 minutach ubic.
Dodac 50 ml smietanki do czekolady i rozpuscic na malym ogniu, ostudzic
az letnie.
W szklanej misce ulozyc warstwe biszkoptu, nasaczyc tu i owdzie kilkoma
lyzkami kawy, upstrzyc kleksami bitej smietany, polac strumyczkiem
czekolady, i powtorzyc z nastepna, taka sama warstwa. Schlodzic,
najlepiej kilka godzin, podawac wykrawajac lyzka jak budyn na
poszczegolne talerzyki.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-03 08:51:09
Temat: Re: tiramisu/Inaczej - bez sera
a co to znaczy: 4x mocnej kawy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-03 14:50:36
Temat: Re: tiramisu/Inaczej - bez sera
"rena" <r...@a...net.pl> wrote
>
> a co to znaczy: 4x mocnej kawy?
>
>
Chyba cztero-krotnie mocniejszej niz normalnie sie pije :-)))
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |