Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tiramisu/Inaczej - bez sera
References: <3...@e...pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 41
Date: Fri, 02 Mar 2001 16:12:04 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.107
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 983578235 207.71.222.107 (Fri, 02 Mar 2001 16:10:35 PST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 02 Mar 2001 16:10:35 PST
X-Received-Date: Fri, 02 Mar 2001 16:10:36 PST (newsfeed.avtel.net)
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.ast
ercity.net!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!sunqbc.risq.qc.ca!h
owland.erols.net!newsfeed.skycache.com!Cidera!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:45637
Ukryj nagłówki
Malgorzata Olszewska wrote:
>
> witajcie,
> czy ktos moglby podrzucic mi przepis na tiramisu.
Zaraz sie ktos obruszy, ze to nie tiramisu, wiec niech bedzie
tiramisu-podobny deser, ktory robilam w gorach, gdzie mascarpone ani
widu ani slychu.
Tiramisu inaczej
1 biszkopt
250 ml najtlustszej smietanki
1 lyzka cukru waniliowego
1/2 szklanki 4x mocnej kawy
10 dkg czekolady
szklana miska
Biszkopt
6 jajek
2/3 szklanki cukru
1+1/4 szklanki maki
Nagrzac piec do 350/180C . Bialka ubic, dodac cukier ubijajac, ubic az
lsniace 2 minuty, dodac po jednym zoltku ubijajac pomiedzy 10 sekund.
Juz bez ubijania dodac make na 2 razy, delikatnie wymieszac, piec w
natluszczonej i osypanej maka tortownicy (24 cm). Piec az zloty i
patyczek wyjdzie czysty ze srodka. Wyjac, ostudzic w tortownicy 10
minut, wyjac i ostudzic zupelnie. Przeciac na 3 plastry. Poszarpac
plastry na duze kawaly.
Dodac cukier do 200 ml smietanki i po 10 minutach ubic.
Dodac 50 ml smietanki do czekolady i rozpuscic na malym ogniu, ostudzic
az letnie.
W szklanej misce ulozyc warstwe biszkoptu, nasaczyc tu i owdzie kilkoma
lyzkami kawy, upstrzyc kleksami bitej smietany, polac strumyczkiem
czekolady, i powtorzyc z nastepna, taka sama warstwa. Schlodzic,
najlepiej kilka godzin, podawac wykrawajac lyzka jak budyn na
poszczegolne talerzyki.
Magdalena Bassett
|