Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia torcik bezowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

torcik bezowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-01-08 10:06:09

Temat: torcik bezowy
Od: "Kina" <z...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich

Właśnie zaplanowałam sobie na dzisiejsze popołudnie robienie faworków i z
tym nie będzie problemów, ale zostanie mi sporo białek i nie chce ich
zmarnować. Postanowiłam wiec że zrobię torcik bzowy, na który przepis kiedyś
widzialam w domowej kawiarence, ale niestety go nie zapisałam :( Pamiętam
ze mi sie spodobał i chciałabym go wypróbować. Jeśli ktoś by go posiadał,
bądź dysponował jakimś własnym sprawdzonym to byłabym bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam
Kina


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-01-13 20:24:18

Temat: Re: torcik bezowy
Od: Tucherka <p...@N...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kina napisał(a):
> Witam wszystkich
>
> Właśnie zaplanowałam sobie na dzisiejsze popołudnie robienie faworków i z
> tym nie będzie problemów, ale zostanie mi sporo białek i nie chce ich
> zmarnować. Postanowiłam wiec że zrobię torcik bzowy, na który przepis kiedyś
> widzialam w domowej kawiarence, ale niestety go nie zapisałam :( Pamiętam
> ze mi sie spodobał i chciałabym go wypróbować. Jeśli ktoś by go posiadał,
> bądź dysponował jakimś własnym sprawdzonym to byłabym bardzo wdzięczna.
>
> Pozdrawiam
> Kina
>
>
tak ja znam....robilam ostatnio dla mojej malej corci na rocznice trzech
miesiecy hehe :):)

torcik bezowo-orzechowy

bezy (takie małe na wagę, tylko bez żadnych dodatkowych smaków typu
agar-agar czy inne świństwo - bo ja wiem, ile tego, 25 dkg powinno
wystarczyć)albo takie bezowe spody tortowe (na te proporcje, które tu
podaję, małe będą w sam raz)
25 dkg orzechów włoskich (łuskanych)
2 szklanki mleka
kostka masła
20 dkg cukru-pudru
4 żółtka

A robi się to tak: orzechy zemleć dwa razy w maszynce (takiej do mięsa,
bo ona lepiej rozgniata).
Zalać wrzącym mlekiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło
utrzeć z cukrem (bardzo
masa ma być puszysta i jednolita), dodawać po łyżce tej orzechowej breji
i po jednym żółtku i nadal
ucierać (jak się ma dziewkę kuchenną, to niech ona trze w makutrze hehe,
jak się nie ma tej dziewki,
to lepiej jednak robotem). Wychodzi z tego taki puszysty lekki krem,
wcale nie tłusty jak w zwykłych
tortach. No i teraz, zależnie od tego, w jakiej postaci mamy te bezy,
albo wykłada się małymi bezami
tortownicę (taką mniejszą), tylko dokładnie, w razie czego bezy trzeba
pokruszyć, i na to się daje krem
(zostawić trochę do przybrania wierzchu!), albo się ten krem kładzie na
spodzik bezowy (też lepiej w
tortownicy, żeby się na boki nie rozłaził). Przykrywa się to drugim
blatem bezowym albo bezami
ułożonymi spodem do góry, ozdabia kremem i czym tam jeszcze (np.
orzechami, bardzo to odkrywcze,
co?) i wstawia do lodówki na dobrych parę godzin (warto zawinąć w
folię albo coś, ten krem strasznie
chłonie zapachy).
Efekt jest piorunująco dobry, gwarantuję!!!

pycha!!!!


tuch

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-13 20:50:52

Temat: Re: torcik bezowy
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tucherka napisał(a):

> Efekt jest piorunująco dobry, gwarantuję!!!
>
> pycha!!!!
>
>
> tuch

hmm no wlasnie dawno nie jadlem...
czas do sklepu po bezy...
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-14 13:22:19

Temat: Re: torcik bezowy
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> torcik bezowo-orzechowy
>
> bezy (takie małe na wagę, tylko bez żadnych dodatkowych smaków typu
> agar-agar czy inne świństwo - bo ja wiem, ile tego, 25 dkg powinno
> wystarczyć)albo takie bezowe spody tortowe (na te proporcje, które tu
> podaję, małe będą w sam raz)
> 25 dkg orzechów włoskich (łuskanych)
> 2 szklanki mleka
> kostka masła
> 20 dkg cukru-pudru
> 4 żółtka
>
> A robi się to tak: orzechy zemleć dwa razy w maszynce (takiej do mięsa,
> bo ona lepiej rozgniata).
>  Zalać wrzącym mlekiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło
> utrzeć z cukrem (bardzo
> masa ma być puszysta i jednolita), dodawać po łyżce tej orzechowej breji
> i po jednym żółtku i nadal
> ucierać (jak się ma dziewkę kuchenną, to niech ona trze w makutrze hehe,
> jak się nie ma tej dziewki,
> to lepiej jednak robotem). Wychodzi z tego taki puszysty lekki krem,
> wcale nie tłusty jak w zwykłych
>  tortach. No i teraz, zależnie od tego, w jakiej postaci mamy te bezy,
> albo wykłada się małymi bezami
>  tortownicę (taką mniejszą), tylko dokładnie, w razie czego bezy trzeba
> pokruszyć, i na to się daje krem
> (zostawić trochę do przybrania wierzchu!), albo się ten krem kładzie na
> spodzik bezowy (też lepiej w
>  tortownicy, żeby się na boki nie rozłaził). Przykrywa się to drugim
> blatem bezowym albo bezami
>  ułożonymi spodem do góry, ozdabia kremem i czym tam jeszcze (np.
> orzechami, bardzo to odkrywcze,
>  co?) i wstawia do lodówki na dobrych parę godzin (warto zawinąć w
> folię albo coś, ten krem strasznie
>  chłonie zapachy).
> Efekt jest piorunująco dobry, gwarantuję!!!

> pycha!!!!>
> tuch
-----------
Z pytaniem, czy to " bankowo" muszą być bezy?
Czy nie mogą byc biszkopty ? , lub pól na pół ( bezy i biszkopty) ?
Masa do tortu wydaje się piorunująco efektowna! :-)
Pozdrawiam Areta

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-14 14:45:35

Temat: Re: torcik bezowy
Od: Tucherka <p...@N...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


> -----------
> Z pytaniem, czy to " bankowo" muszą być bezy?
> Czy nie mogą byc biszkopty ? , lub pól na pół ( bezy i biszkopty) ?
> Masa do tortu wydaje się piorunująco efektowna! :-)
> Pozdrawiam Areta
>

aha zapomnialam dodac to jest przepis raczej na srednia tortownice, ja
zawsze spod tortownicy wykladam okraglymi biszkoptami (ostatnio
zrobilam z biszkoptow bananowych:)) i na to troche polamanych bez,
zalewam masa i na mase daje bezy w calosci z pokruszonymi
biszkoptami...oczywiscie wierzch mozna przybrac jak sie chce...ostatnio
przybralam orzechami laskowymi i konfiturami wisniowymi. I jeszcze
odnosnie orzechow...ja daje zawsze wiecej orzechow do masy niz jak jest
w przepisie :) wychodzi jeszcze bardziej gesciejsze :)
pozdrawiam
tuch

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-14 17:43:45

Temat: Re: torcik bezowy
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>

>
> aha zapomnialam dodac to jest przepis raczej na srednia tortownice, ja
>  zawsze spod tortownicy wykladam okraglymi biszkoptami (ostatnio
> zrobilam z biszkoptow bananowych:)) i na to troche polamanych bez,
> zalewam masa i na mase daje bezy w calosci z pokruszonymi
> biszkoptami...oczywiscie wierzch mozna przybrac jak sie chce...ostatnio
> przybralam orzechami laskowymi i konfiturami wisniowymi. I jeszcze
> odnosnie orzechow...ja daje zawsze wiecej orzechow do masy niz jak jest
> w przepisie :) wychodzi jeszcze bardziej gesciejsze :)
> pozdrawiam
> tuch
Cha, dzięki bardzo !. Właśnie taką odpowiedź chciałam usłyszeć:-))). Jutro
działam z tym torcikiem. Dzisiaj działam z pąsiami ! Pozdrawiam Areta

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sandacz
ach, co ja o tej porze trzymam w piekarniku? :)
Dylemat - lodowka Sharpa czy AEG
ciastko gniazdko
potrawa na parapetów

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »