Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia trufle?

Grupy

Szukaj w grupach

 

trufle?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-01-24 12:15:54

Temat: trufle?
Od: "cysorz" <t...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Poczęstowano mnie czymś, co nazywało się trufle i było robione przez
nieobecną, niestety, gospodynię. Były to kostki, 2 cm x 2 x 0,5 cm.
Oprószone cacao, sedno - chyba czekolada, gorzka i słodka jednocześnie (a
może gorycz to owo cacao?), konsystencji twardej galaretki. Imponująco
interesujący w sumie smak.
Ma ktoś pomysł co to było, albo przepis na ono?

C.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-01-25 20:47:40

Temat: Re: trufle?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora

cysorz wrote:

> Poczęstowano mnie czymś, co nazywało się trufle i było robione przez
> nieobecną, niestety, gospodynię. Były to kostki, 2 cm x 2 x 0,5 cm.
> Oprószone cacao, sedno - chyba czekolada, gorzka i słodka jednocześnie (a
> może gorycz to owo cacao?), konsystencji twardej galaretki. Imponująco
> interesujący w sumie smak.
> Ma ktoś pomysł co to było, albo przepis na ono?
>
> C.
>


z mojego archiwum:

Proponuje te slodycze na specjalne okazje. Wygladaja one dosc dziwnie,
troche jak kamyki, troche jak trufle-grzyby. Sa pyszne w smaku i bardzo
sycace. Latwo jest podzielic przepis na pol i zrobic mniejsza porcje.

240 ml smietanki kremowki
375 gr gorzkiej czekolady
3 zoltka
240 ml cukru pudru
2 lyzki pomaranczowego likieru lub 1 lyzeczka ekstraktu pomaranczowego
50 gr masla

2 lyzki kakao
2 lyzki cukru pudru

Polamac czekolade na kawalki. W malym, ciezkim garnku zagotowac
smietanke i dodac czekolade. Zdjac z ognia, mieszac, az polaczone,
ostudzic. Ubic zoltka z polowa cukru. Dodac maslo do wystudzonej
czekolady, ubic mikserem 2 minuty. Dodac ubite zoltka, reszte cukru,
likier, i ubic razem nastepna minute. Przelozyc do worka cukierniczego
lub worka plastykowego z odcietym rogiem. Wyciskac kulki wielkosci
orzecha lub mniejsze na blache pokryta pergaminem. Schlodzic kilka
godzin.

Przesiac kakao i cukier przez sitko kilka razy, zeby sie wymieszaly.
Kazda schlodzona kulke rolowac w dloniach, zeby powierzchnia sie
roztopila i nastepnie rolowac ja w mieszance kakao z cukrem pudrem.
Schlodzic przez godzine. Doprowadzic do temperatury pokojowej przed
podaniem, idealnie 22°C.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Surówka z selera lisciowego
Gotowanie w mikrofali
a gdzie w W mozna kupic oslonki na kielbase? (do robienia w domu)
szukam przepisu na tort kajmakowy (taki jak podają w Tchibo caffe)
drożdżowe ciasto z tupperware - pomocy!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »