Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!uw.edu.pl!newsfeed.sune
t.se!news01.sunet.se!news.net.uni-c.dk!uninett.no!uio.no!news.tele.dk!news.tele
.dk!small.news.tele.dk!sn-xit-02!sn-xit-01!sn-post-01!supernews.com!corp.supern
ews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: trufle?
Date: Tue, 25 Jan 2005 12:47:40 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <ct2p16$e4e$1@atlantis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <ct2p16$e4e$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 46
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:229141
Ukryj nagłówki
cysorz wrote:
> Poczęstowano mnie czymś, co nazywało się trufle i było robione przez
> nieobecną, niestety, gospodynię. Były to kostki, 2 cm x 2 x 0,5 cm.
> Oprószone cacao, sedno - chyba czekolada, gorzka i słodka jednocześnie (a
> może gorycz to owo cacao?), konsystencji twardej galaretki. Imponująco
> interesujący w sumie smak.
> Ma ktoś pomysł co to było, albo przepis na ono?
>
> C.
>
z mojego archiwum:
Proponuje te slodycze na specjalne okazje. Wygladaja one dosc dziwnie,
troche jak kamyki, troche jak trufle-grzyby. Sa pyszne w smaku i bardzo
sycace. Latwo jest podzielic przepis na pol i zrobic mniejsza porcje.
240 ml smietanki kremowki
375 gr gorzkiej czekolady
3 zoltka
240 ml cukru pudru
2 lyzki pomaranczowego likieru lub 1 lyzeczka ekstraktu pomaranczowego
50 gr masla
2 lyzki kakao
2 lyzki cukru pudru
Polamac czekolade na kawalki. W malym, ciezkim garnku zagotowac
smietanke i dodac czekolade. Zdjac z ognia, mieszac, az polaczone,
ostudzic. Ubic zoltka z polowa cukru. Dodac maslo do wystudzonej
czekolady, ubic mikserem 2 minuty. Dodac ubite zoltka, reszte cukru,
likier, i ubic razem nastepna minute. Przelozyc do worka cukierniczego
lub worka plastykowego z odcietym rogiem. Wyciskac kulki wielkosci
orzecha lub mniejsze na blache pokryta pergaminem. Schlodzic kilka
godzin.
Przesiac kakao i cukier przez sitko kilka razy, zeby sie wymieszaly.
Kazda schlodzona kulke rolowac w dloniach, zeby powierzchnia sie
roztopila i nastepnie rolowac ja w mieszance kakao z cukrem pudrem.
Schlodzic przez godzine. Doprowadzic do temperatury pokojowej przed
podaniem, idealnie 22°C.
Magdalena Bassett
|