Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia uczta z woka?

Grupy

Szukaj w grupach

 

uczta z woka?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-02 20:31:58

Temat: uczta z woka?
Od: "Nomika" <m...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

Chciałabym przyrzadzić dla gości coś naprawdę dobrego z woka. Poradźcie coś.
Wiele przepisów, które znalazłam na tej grupie zrobiło furorę więc może
teraz też coś fajnego doradzicie?
Pozdrawiam Wszystkich Grupowiczów - Mistrzów Kuchni
Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-02 20:50:23

Temat: Re: uczta z woka?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Nomika wrote:
>
> Chciałabym przyrzadzić dla gości coś naprawdę dobrego z woka. Poradźcie coś.
> Wiele przepisów, które znalazłam na tej grupie zrobiło furorę więc może
> teraz też coś fajnego doradzicie?
> Pozdrawiam Wszystkich Grupowiczów - Mistrzów Kuchni
> Monika


Z mojego archiwum:

Kiedys tak robilam rybe po chinsku:
Ryba-Szyszka
Dosc gruba, nie plaska, wypatroszona rybe naciac rowno w 2 cm kostke
(jak wzor na pikowanej kurtce) na 1 cm glebokosci. Natrzec rybe sokiem z
czosnku i cytryny, oproszyc maka ryzowa lub kartoflana. Przygotowac sos:
2 lyzki hoisin sauce
2 lyzki wina ryzowego lub sherry
2 lyzki cukru
2 lyzki wody
1 lyzka startego swiezego imbiru

2 lyzki posiekanej cebulki dymki (zielone czesci)

Skladniki sosu doprowadzic do wrzenia w malym garnku. W woku rozgrzac
duzo oleju z orzeszkow ziemnych lub rzepakowego. Gdy odpowiednio goracy,
babelki unosza sie od zanurzonych drewnianych patyczkow. Przygotowac
goracy polmisek, dwie lyzki cedzakowe i rekawice kuchenne. Rybe wsunac
jednym ruchem w goracy olej, jezeli calkowicie zanurzona, nie trzeba
odwracac, w drugim przypadku delikatnie odwrocic po 4-5 minutach. Gdy
tylko ryba zacznie brazowiec, wyjac za pomoca lyzek cedzakowych, i na
polmisek. Polac goracym sosem i posypac cebulka.Podac natychmiast na
srodek stolu, razem z daniem warzywnym. Kazdy z uczestnikow ma talerz, a
na nim miseczke z ryzem. Kazdy swoimi patyczkami urywa kawalki ryby,
przenosi je na swoj ryz, dodaje do tego warzywo, i zajada ze swojej
miseczki. Ryba na skutek naciec w goracym oleju otwiera sie jak szyszka
i wyglada bardzo dekoracyjnie.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-02 21:08:43

Temat: Re: uczta z woka?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Nomika wrote:
>
> Chciałabym przyrzadzić dla gości coś naprawdę dobrego z woka. Poradźcie coś.
> Wiele przepisów, które znalazłam na tej grupie zrobiło furorę więc może
> teraz też coś fajnego doradzicie?
> Pozdrawiam Wszystkich Grupowiczów - Mistrzów Kuchni
> Monika


Wedzone kurczaki w woku -

http://groups.google.com/groups?hl=en&frame=right&th
=b58f15183747f987&seekm=36041AA7.EDA11D5F%40vossnet.
co.uk#link1

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-03 20:21:31

Temat: Re: uczta z woka?
Od: "Nomika" <m...@a...net> szukaj wiadomości tego autora


"Magdalena Bassett" <m...@w...net> wrote in message
news:3CAA198B.8AC1C48C@west.net...
>
> Kiedys tak robilam rybe po chinsku:
> Ryba-Szyszka

Dzięki bardzo:) Brzmi smakowicie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.
Pozdrawiam,
Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Suche i twarde ciasta
Spotkanie Warszawianek z Krakowiankami i rodzynkami....
Bob mozna mrozic!!!
Świąteczny bilans
Krenciolek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »