Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!feedme.news.mediaways.net!newsgate.cistron.nl!news.tele.dk!sm
all.news.tele.dk!24.226.1.12!feed.cgocable.net!out.nntp.be!propagator-SanJose!i
n.nntp.be!newsfeed01.tsnz.net!news.xtra.co.nz!enterprise!lsanca1-snf1!news.gtei
.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: uczta z woka?
References: <a8d4g5$g2c$1@pingwin.acn.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 40
Date: Tue, 02 Apr 2002 12:50:23 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1017780619 4.33.132.12 (Tue, 02 Apr 2002 12:50:19 PST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 02 Apr 2002 12:50:19 PST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:102568
Ukryj nagłówki
Nomika wrote:
>
> Chciałabym przyrzadzić dla gości coś naprawdę dobrego z woka. Poradźcie coś.
> Wiele przepisów, które znalazłam na tej grupie zrobiło furorę więc może
> teraz też coś fajnego doradzicie?
> Pozdrawiam Wszystkich Grupowiczów - Mistrzów Kuchni
> Monika
Z mojego archiwum:
Kiedys tak robilam rybe po chinsku:
Ryba-Szyszka
Dosc gruba, nie plaska, wypatroszona rybe naciac rowno w 2 cm kostke
(jak wzor na pikowanej kurtce) na 1 cm glebokosci. Natrzec rybe sokiem z
czosnku i cytryny, oproszyc maka ryzowa lub kartoflana. Przygotowac sos:
2 lyzki hoisin sauce
2 lyzki wina ryzowego lub sherry
2 lyzki cukru
2 lyzki wody
1 lyzka startego swiezego imbiru
2 lyzki posiekanej cebulki dymki (zielone czesci)
Skladniki sosu doprowadzic do wrzenia w malym garnku. W woku rozgrzac
duzo oleju z orzeszkow ziemnych lub rzepakowego. Gdy odpowiednio goracy,
babelki unosza sie od zanurzonych drewnianych patyczkow. Przygotowac
goracy polmisek, dwie lyzki cedzakowe i rekawice kuchenne. Rybe wsunac
jednym ruchem w goracy olej, jezeli calkowicie zanurzona, nie trzeba
odwracac, w drugim przypadku delikatnie odwrocic po 4-5 minutach. Gdy
tylko ryba zacznie brazowiec, wyjac za pomoca lyzek cedzakowych, i na
polmisek. Polac goracym sosem i posypac cebulka.Podac natychmiast na
srodek stolu, razem z daniem warzywnym. Kazdy z uczestnikow ma talerz, a
na nim miseczke z ryzem. Kazdy swoimi patyczkami urywa kawalki ryby,
przenosi je na swoj ryz, dodaje do tego warzywo, i zajada ze swojej
miseczki. Ryba na skutek naciec w goracym oleju otwiera sie jak szyszka
i wyglada bardzo dekoracyjnie.
Magdalena Bassett
|