Data: 2002-04-02 20:50:23
Temat: Re: uczta z woka?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nomika wrote:
>
> Chciałabym przyrzadzić dla gości coś naprawdę dobrego z woka. Poradźcie coś.
> Wiele przepisów, które znalazłam na tej grupie zrobiło furorę więc może
> teraz też coś fajnego doradzicie?
> Pozdrawiam Wszystkich Grupowiczów - Mistrzów Kuchni
> Monika
Z mojego archiwum:
Kiedys tak robilam rybe po chinsku:
Ryba-Szyszka
Dosc gruba, nie plaska, wypatroszona rybe naciac rowno w 2 cm kostke
(jak wzor na pikowanej kurtce) na 1 cm glebokosci. Natrzec rybe sokiem z
czosnku i cytryny, oproszyc maka ryzowa lub kartoflana. Przygotowac sos:
2 lyzki hoisin sauce
2 lyzki wina ryzowego lub sherry
2 lyzki cukru
2 lyzki wody
1 lyzka startego swiezego imbiru
2 lyzki posiekanej cebulki dymki (zielone czesci)
Skladniki sosu doprowadzic do wrzenia w malym garnku. W woku rozgrzac
duzo oleju z orzeszkow ziemnych lub rzepakowego. Gdy odpowiednio goracy,
babelki unosza sie od zanurzonych drewnianych patyczkow. Przygotowac
goracy polmisek, dwie lyzki cedzakowe i rekawice kuchenne. Rybe wsunac
jednym ruchem w goracy olej, jezeli calkowicie zanurzona, nie trzeba
odwracac, w drugim przypadku delikatnie odwrocic po 4-5 minutach. Gdy
tylko ryba zacznie brazowiec, wyjac za pomoca lyzek cedzakowych, i na
polmisek. Polac goracym sosem i posypac cebulka.Podac natychmiast na
srodek stolu, razem z daniem warzywnym. Kazdy z uczestnikow ma talerz, a
na nim miseczke z ryzem. Kazdy swoimi patyczkami urywa kawalki ryby,
przenosi je na swoj ryz, dodaje do tego warzywo, i zajada ze swojej
miseczki. Ryba na skutek naciec w goracym oleju otwiera sie jak szyszka
i wyglada bardzo dekoracyjnie.
Magdalena Bassett
|