« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-05-25 20:55:41
Temat: utopenceDobrydzień!
PRzejrzałem Google'a. I co - jedni każą zalewać gorącą zalewą, inni -
broń Boże! Jedni proponuję pocięcie kiełabasek, inni milczą w temacie
rżnięcia spikacek. Proporcje zalewy też się wahają.
Czyli co - na czuja? Czy jest jakiś kanoniczny przepis, znaczy - który
jest kanoniczny?
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-05-25 21:04:53
Temat: Re: utopenceDnia Sun, 25 May 2008 22:55:41 +0200, Jacek Ostaszewski napisał(a):
> Dobrydzień!
>
> PRzejrzałem Google'a. I co - jedni każą zalewać gorącą zalewą, inni -
> broń Boże! Jedni proponuję pocięcie kiełabasek, inni milczą w temacie
> rżnięcia spikacek. Proporcje zalewy też się wahają.
> Czyli co - na czuja? Czy jest jakiś kanoniczny przepis, znaczy - który
> jest kanoniczny?
Przymierzałem się do tematu kilka razy - wg moich badań ;-) lepszy efekt
jest po nacięciu i zalaniu gorącą zalewą, ale prawda jest taka, że to mocno
zależy od tego, CO zalewasz. Ja jakoś nigdy nie miałem okazji robić
utopenców z oryginalnych czeskich spekacek - testowałem nasze (dobre,
sprawdzone) parówki grube i cienkie. Przy cienkich wystarczyło tylko
obcięcie końcówek, grube wymagały ponacinania (w rozcięcia wkładałem też
plasterki cebuli, w jakimś przepisie to znalazłem). Ja byłem zadowolony (a
nikt inny w domu tego nie je).
--
Pozdrawiam, Als (w mailu nie mam żadnej jedynki)
[Humor zeszytów] Grażyna biegła galopem na czele wojska.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-05-25 21:54:22
Temat: Re: utopenceJacek Ostaszewski wrote:
> PRzejrzałem Google'a. I co - jedni każą zalewać gorącą zalewą, inni -
> broń Boże!
Bron Boze! Jezeli tam w tych kielbaskach jest tluszcz (powinien byc), to
sie roztopi i zrobi na powierzchni dziwna warstwe. Wiec zalewac letnia
zalewa.
> Jedni proponuję pocięcie kiełabasek, inni milczą w temacie
> rżnięcia spikacek.
Lepiej naciac, ale nie jest to zbyt wazne.
> Proporcje zalewy też się wahają.
Oczywiscie, bigos tez nie masz tylko jeden, nieprawdaz? W kazdym domu go
robia nieco inaczej.
Ludek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-05-26 04:52:46
Temat: Re: utopenceLudek Vasta pisze:
> Oczywiscie, bigos tez nie masz tylko jeden, nieprawdaz? W kazdym domu go
> robia nieco inaczej.
>
> Ludek
A możesz podać swój przepis, a jeszcze lepiej mamy czy babci? Wiadomo,
że najlepsze przepisy mają właśnie one. Kiełbaski przywiozłem, utopence
polubiłem, muszę więc coś z tym zrobić!
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-05-26 05:32:58
Temat: Re: utopenceJacek Ostaszewski wrote:
> A możesz podać swój przepis, a jeszcze lepiej mamy czy babci?
Podawalem go tutaj 8 listopada, wtedy go chyba czytales, od tej pory
przepis nie ulegl zmianie: http://tnij.org/topielce.
Ludek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |