Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia utopence czyli wspomnienie z czech

Grupy

Szukaj w grupach

 

utopence czyli wspomnienie z czech

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-08-28 12:58:25

Temat: utopence czyli wspomnienie z czech
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

tak cos mnie dzisiaj naszlo na piwo
a w pradze do piwa podaje sie utopence czyli serdelki marynowane w occie
z cebulka (imho - swietna przekaska)
zastanawiam sie czy daloby sie to zrobic z normalnymi parowkami, ma ktos
jakis pomysl jak je zamarynowac ???

wiku

--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-08-28 13:42:42

Temat: Re: utopence czyli wspomnienie z czech
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik wiku <s...@r...pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:biku9h$6sg$...@S...icm.edu.pl...
> tak cos mnie dzisiaj naszlo na piwo
> a w pradze do piwa podaje sie utopence czyli serdelki marynowane w occie
> z cebulka (imho - swietna przekaska)
> zastanawiam sie czy daloby sie to zrobic z normalnymi parowkami, ma ktos
> jakis pomysl jak je zamarynowac ???

http://www.arago.cz/utopenci/
http://mujweb.atlas.cz/www/lubomir/utopenci.htm

Utopence przetlumaczone pzrez Herbatke
UTOPENCE

sprzet:

pieciolitrowy sloj do kwaszenia ogorkow

skladniki:
2 kg serdelkow wieprzowych
1.75 kg cebuli
600 ml octu
250 ml wody
5 lyzek stolowych soli - 120g
1/2 lyzki stolowej zmielonego czarnego pieprzu
3/4 lyzki stolowej cukru - 10g
1 lyzka stolowa oleju
3 listki laurowe
chili na czubeczku noza

Sposób przygotowania:
Najpierw zalewa - zagotowujemy wode z octem - dodajemy sol, cukier, olej,
lisc laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewe schladzamy.
Serdelki obieramy ze skorki i kroimy na 4 czesci.Obrana cebule kroimy w
krazki. Do umytego, 5-litrowego sloja po ogorkach wrzucamy warstwe cebuli na
wysokosc 1 cm. Ukladamy warstwe serdelkow. Pozniej taka sama warstwa cebuli
przekladamy serdelki - warstwy powtarzamy az do napelnienia sloja.
Ochlodzona zalewe wlewamy do sloja. Sloj dobrze jest przykryc celofanem i
owinac gumka

agataw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-28 13:58:39

Temat: Re: utopence czyli wspomnienie z czech
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



Agata wrote:

> Utopence przetlumaczone pzrez Herbatke
> UTOPENCE
>
> 2 kg serdelkow wieprzowych

super, dzieki
a myslisz, ze serdelki mozna zastapic zwyklymi parowkami???
wiku

--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-28 14:15:09

Temat: Re: utopence czyli wspomnienie z czech
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik wiku <s...@r...pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:bil1qf$71v$...@S...icm.edu.pl...
>
>
> Agata wrote:
>
> > Utopence przetlumaczone pzrez Herbatke
> > UTOPENCE
> >
> > 2 kg serdelkow wieprzowych
>
> super, dzieki
> a myslisz, ze serdelki mozna zastapic zwyklymi parowkami???
> wiku

Herbatka narzekala, ze postanowila "zrobic na skroty" i namieszala z
gatunkiem parowek...serdelkow....zdaje sie ze zamiast wieprzowych
zamarynowala indyka ....proponuje jednak zaatakowac na poczatek
wieprzowe....aha i dodala takze, ze zalewa byla zbyt octowa...proponujac
odjac troche octu.....

jZasada numer jeden : znalezc dobre serdelki....

(.... w lodowce mam sloj utopencow sprowadzonych ze Slowacji.Czekam az
bedzie lepszy klimat na ich zjedzenie)

agataw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-28 16:32:23

Temat: Re: utopence czyli wspomnienie z czech
Od: "herbatka" <r...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> >
> Utopence przetlumaczone pzrez Herbatke
> UTOPENCE
>>
> agataw
>
Lojalnie uprzedzam, ze po tej dyskusji, ktora zaowocowala przetlumaczeniem
przeze mnie czeskiego przepisu, wyprobowalama go, zeby miec spokojne sumienie i
mnie one osobiscie jakos nie smakowaly .... ale moze nie uzylam wlasciwych
serdelkow ;-)
Herbatka


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-28 16:35:13

Temat: Re: utopence czyli wspomnienie z czech
Od: "Herbatka" <r...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> > super, dzieki
> > a myslisz, ze serdelki mozna zastapic zwyklymi parowkami???
> > wiku
>
> Herbatka narzekala, ze postanowila "zrobic na skroty" i namieszala z
> gatunkiem parowek...serdelkow....zdaje sie ze zamiast wieprzowych
> zamarynowala indyka ....proponuje jednak zaatakowac na poczatek
> wieprzowe....aha i dodala takze, ze zalewa byla zbyt octowa...proponujac
> odjac troche octu.....
>
> jZasada numer jeden : znalezc dobre serdelki....
>
> (.... w lodowce mam sloj utopencow sprowadzonych ze Slowacji.Czekam az
> bedzie lepszy klimat na ich zjedzenie)
>
> agataw
No niestety - potrawy mszcza sie bezlitosnie, kiedy probujeasz je zafalszowac
i pojsc na skroty - ale ja bylam wtedy przycisnieta do muru apetytem na
utopence a w sklepie innych nie bylo - marne usprawiedliwienie, wiem ;-) I
faktycznie wydaje mi sie, ze zalewa byla za mocna..
Herbatka
>
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-28 19:46:00

Temat: jak długo?
Od: "Antoś" <k...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak długo te utopence trzeba topić, coby do utopienia w piwie się zdały?

An Tek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-28 20:41:39

Temat: Re: jak długo?
Od: "Herbatka" <r...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jak długo te utopence trzeba topić, coby do utopienia w piwie się zdały?
>
> An Tek
>
>
ja bym powiedziala, ze podobnie jak ryby w occie - po tygodniu sa swietne, ale
jak cie przypili to i na nastepny dzien mozna sprobowac ;-)
Herbatka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-29 06:56:43

Temat: Re: utopence czyli wspomnienie z czech
Od: "Eugeniusz Debski" <e...@i...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisal w wiadomosci
news:biku9h$6sg$3@SunSITE.icm.edu.pl...
> a w pradze do piwa podaje sie utopence czyli serdelki marynowane w occie
> z cebulka (imho - swietna przekaska)

Hej!

Moze to glupie pytanie, na pewno glupie, ale... jak odróznic serdelka od
parówki? Tylko na grubosc?

Namaste!
--
EuGeniusz Debski

www.debski.art.pl
www.fahrenheit.eisp.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-29 21:41:17

Temat: Re: utopence czyli wspomnienie z czech
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Eugeniusz Debski <e...@i...art.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:bimu39!
>
> Moze to glupie pytanie, na pewno glupie, ale... jak odróznic serdelka od
> parówki? Tylko na grubosc?

...i cisza zapanowala jak jasna cholera.....

agataw (dobre pytanie oj dobre.....hehehehehehe......pada mit grubego serdla
i cienkien parowki)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zupa piwna (p)
Chleb kukurydziany
śliwki
Przysmak z wloskiej kuchni (chrupiace grzanki)
malutkie patisonki!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »