Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Agata" <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: utopence czyli wspomnienie z czech
Date: Thu, 28 Aug 2003 15:42:42 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 44
Message-ID: <bil0dk$ms6$1@foka1.acn.pl>
References: <biku9h$6sg$3@SunSITE.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.121.120.92
X-Trace: foka1.acn.pl 1062077684 23430 62.121.120.92 (28 Aug 2003 13:34:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Thu, 28 Aug 2003 13:34:44 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.astercity.net. server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: utopence czyli wspomnienie z czech
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171572
Ukryj nagłówki
Użytkownik wiku <s...@r...pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:biku9h$6sg$...@S...icm.edu.pl...
> tak cos mnie dzisiaj naszlo na piwo
> a w pradze do piwa podaje sie utopence czyli serdelki marynowane w occie
> z cebulka (imho - swietna przekaska)
> zastanawiam sie czy daloby sie to zrobic z normalnymi parowkami, ma ktos
> jakis pomysl jak je zamarynowac ???
http://www.arago.cz/utopenci/
http://mujweb.atlas.cz/www/lubomir/utopenci.htm
Utopence przetlumaczone pzrez Herbatke
UTOPENCE
sprzet:
pieciolitrowy sloj do kwaszenia ogorkow
skladniki:
2 kg serdelkow wieprzowych
1.75 kg cebuli
600 ml octu
250 ml wody
5 lyzek stolowych soli - 120g
1/2 lyzki stolowej zmielonego czarnego pieprzu
3/4 lyzki stolowej cukru - 10g
1 lyzka stolowa oleju
3 listki laurowe
chili na czubeczku noza
Sposób przygotowania:
Najpierw zalewa - zagotowujemy wode z octem - dodajemy sol, cukier, olej,
lisc laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewe schladzamy.
Serdelki obieramy ze skorki i kroimy na 4 czesci.Obrana cebule kroimy w
krazki. Do umytego, 5-litrowego sloja po ogorkach wrzucamy warstwe cebuli na
wysokosc 1 cm. Ukladamy warstwe serdelkow. Pozniej taka sama warstwa cebuli
przekladamy serdelki - warstwy powtarzamy az do napelnienia sloja.
Ochlodzona zalewe wlewamy do sloja. Sloj dobrze jest przykryc celofanem i
owinac gumka
agataw
|