Data: 2003-08-28 13:42:42
Temat: Re: utopence czyli wspomnienie z czech
Od: "Agata" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik wiku <s...@r...pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:biku9h$6sg$...@S...icm.edu.pl...
> tak cos mnie dzisiaj naszlo na piwo
> a w pradze do piwa podaje sie utopence czyli serdelki marynowane w occie
> z cebulka (imho - swietna przekaska)
> zastanawiam sie czy daloby sie to zrobic z normalnymi parowkami, ma ktos
> jakis pomysl jak je zamarynowac ???
http://www.arago.cz/utopenci/
http://mujweb.atlas.cz/www/lubomir/utopenci.htm
Utopence przetlumaczone pzrez Herbatke
UTOPENCE
sprzet:
pieciolitrowy sloj do kwaszenia ogorkow
skladniki:
2 kg serdelkow wieprzowych
1.75 kg cebuli
600 ml octu
250 ml wody
5 lyzek stolowych soli - 120g
1/2 lyzki stolowej zmielonego czarnego pieprzu
3/4 lyzki stolowej cukru - 10g
1 lyzka stolowa oleju
3 listki laurowe
chili na czubeczku noza
Sposób przygotowania:
Najpierw zalewa - zagotowujemy wode z octem - dodajemy sol, cukier, olej,
lisc laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewe schladzamy.
Serdelki obieramy ze skorki i kroimy na 4 czesci.Obrana cebule kroimy w
krazki. Do umytego, 5-litrowego sloja po ogorkach wrzucamy warstwe cebuli na
wysokosc 1 cm. Ukladamy warstwe serdelkow. Pozniej taka sama warstwa cebuli
przekladamy serdelki - warstwy powtarzamy az do napelnienia sloja.
Ochlodzona zalewe wlewamy do sloja. Sloj dobrze jest przykryc celofanem i
owinac gumka
agataw
|