« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-13 08:47:01
Temat: warstwowa polewa czekoladowa?Witam
Mam pewien problem z polewa czekoladowa.
Do wszystkich ciast jej wymagajacych, uzywam zawsze tej samej, bo bardzo
mi smakuje :).
Sklad:
margaryna, mleko, cukier i kakao.
Wszystko do garnka, na ogien i odparowuje, az ladnie zostaje na
zanurzonej i wyjetej lyzeczce. Proporcje modyfikuje w zaleznosci od
nastroju ;) i preferencji osob wspoljedzacych ;).
Ale od pewnego czasu polewa ta rozwarstwia mi sie po stezeniu.
Tzn, oddziela sie od niej tluszcz.
Podejrzewam, ze jest jakis prosty 'myk', ktory to powoduje.
Jezeli ktos przypadkiem (lub nie przypadkiem) wie co zrobic, aby to sie
nie powtorzylo. Ostatnio rozwarstwilo mi sie na ciescie, ktorym chcialam
poczestowac rodzine chlopaka :( - taka wpadka ;)
Pozdrawiam wszystkich :) bardzo cieplo.
_asia_
ps. Jakie macie sposoby na rozgrzanie poza ciepla kawa, herbata i bardzo
goraca czekolada?
--
:)))) - a kuku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-13 08:47:08
Temat: Re: warstwowa polewa czekoladowa?Uzytkownik "_asia_" <a...@o...pl> napisal w wiadomosci
news:ckipna$qi9$1@news.onet.pl...
> Witam
>
> Mam pewien problem z polewa czekoladowa.
> Do wszystkich ciast jej wymagajacych, uzywam zawsze tej samej, bo bardzo
> mi smakuje :).
> Sklad:
> margaryna, mleko, cukier i kakao.
Upatrywalabym problemu w margarynie. Za duzo ma wody albo cos.
Próbowalas z maslem?
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-13 08:50:58
Temat: Re: warstwowa polewa czekoladowa?
> ps. Jakie macie sposoby na rozgrzanie poza ciepla kawa, herbata i bardzo
> goraca czekolada?
>
mleko z miodem, maslem i cynamonem
goracy sok malinowy
rum
pozdr
gagatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-13 08:53:43
Temat: Re: warstwowa polewa czekoladowa?Dnia Wed, 13 Oct 2004 10:47:01 +0200, Waćpanna lub Waćpan *_asia_*, w
wiadomości news:<news:ckipna$qi9$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:
> ps. Jakie macie sposoby na rozgrzanie poza ciepla kawa, herbata i bardzo
> goraca czekolada?
grzane wino
z gotowych polecam Grzaniec Galicyjski w litrowych butelkach
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-13 09:45:06
Temat: Re: warstwowa polewa czekoladowa?
_asia_ wrote:
> ps. Jakie macie sposoby na rozgrzanie poza ciepla kawa, herbata i bardzo
> goraca czekolada?
>
W zaszlym roku pytalam o to samo (mielismy strasznie zimno w pracy), wsrod
odpowiedzi bylo m.in: budynie ,,gorace kubki'' (dziala) i zmiana diety
(zadnych cytrusow, zimnych rzeczy, generalnie jesc cieplo i kalorycznie) :)
Znajomy w pracy zawsze jak narzekam na zimno odpowiada ,,za malo jesz'' :)
th.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-13 09:51:39
Temat: Re: warstwowa polewa czekoladowa?
hej ludziska najlepiej jest kupic polewe gotowa!!! szybko sie topi i niezle
smaruje!!! ja tak zawsze robie. najlepiej smkuje z piernikiem z przekladanym
budyniem i dzemem. Najepiejupiec dwa naraz bo wszyscy sie zajadaja......
mniami ;))))))))))))))))))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-13 09:54:10
Temat: Re: warstwowa polewa czekoladowa?Normalny budyń, czy jakiś gęsciejszy, czy moze masa budyniowa?
Mysle, ze moze byc dobre i chetnie sprobuje.
Pozdrawiam Gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-13 09:54:30
Temat: Re: warstwowa polewa czekoladowa?_asia_ wrote:
> Ale od pewnego czasu polewa ta rozwarstwia mi sie po stezeniu.
> Tzn, oddziela sie od niej tluszcz.
Ja tez zawsze robie ta polewe z margaryna, zawsze ta sama (Kasia). Zarzylo
mi sie ze 2 razy, ze mi sie zwarzyla. Wydaje mi sie, ze rozwiazaniem jest
ciagle energiczne mieszanie podczas gotowania a takze sporadycznie podczas
studzenia. Jak widze, ze margaryna sie oddziela, wowczas mieszam tym
energiczniej. Pomaga :).
Pozdrawiam,
Ania, ktora robi dzis ta polewe na Fale Dunaju, pachnace wlasnie w calym
domu...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-13 09:56:07
Temat: Re: warstwowa polewa czekoladowa?>
> Upatrywalabym problemu w margarynie. Za duzo ma wody albo cos.
> Próbowalas z maslem?
>
> Margola
>
Przyznam, ze nie, poniewaz gdzies tam wyczytalam, ze maslo sie mniej do
polew nadaje, bo tak mocno nie tezeje. Ale sprobuje.
Problem w tym, ze ja zawsze uzywam tej samej margaryny i bardzo dlugo ja
(znaczy polewe) odparowuje, wiec nie powinno byc tam juz zadnej wody.
Nastepna polewa bedzie na masle :)
_asia_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-13 09:57:30
Temat: Re: warstwowa polewa czekoladowa?_asia_ wrote:
> Nastepna polewa bedzie na masle
Ja osobiscie odradzam...
Margola, robilas ta polewe z maslem? Bo moim zdaniem to jest jeden z
przypadkow, gdzie maslo sie nie sprawdza.
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |