« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-08 07:22:40
Temat: wedzony indykWitajcie! :-)
Dostalam ponad-kilogramowe wedzone udo z indyka. Jak moge je spozytkowac?
Czy znacie jakies potrawy - pewnie glownie salatki - w ktorych dobrze by
sie komponowalo?
Pozdr
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-08 09:54:36
Temat: Re: wedzony indyk> Witajcie! :-)
> Dostalam ponad-kilogramowe wedzone udo z indyka. Jak moge je spozytkowac?
> Czy znacie jakies potrawy - pewnie glownie salatki - w ktorych dobrze by
> sie komponowalo?
>
> Pozdr
>
> Asia
>
> Ja Ci na cieplo cos proponuję: wariant placka lotaryńskiego czyli quiche
czyli slona tarta.
Zamiesic kruche slone ciasto ( mąka 0,5 kg, margaryna lub smalec 0,25 kg, sól,
woda). Wyłożyć formę z rantem. Rzobić jajka ( 1 jajko na osobe + 1 łyżka
mleka0, do jajek wlozyc pokrojone mieso z uda ze skórką koniecznie, wymieszać,
wylać, piec 45 min, można posypac przed pieczeniem zółtym serem.
Ja robie coś takiego z wędzonym kurczakiem Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 11:34:28
Temat: Re: wedzony indyk
<k...@p...onet.pl> wrote in message
news:09e6.000013bb.3c888a5c@newsgate.onet.pl...
> > Ja Ci na cieplo cos proponuję: wariant placka lotaryńskiego czyli quiche
> czyli slona tarta.
> Zamiesic kruche slone ciasto ( mąka 0,5 kg, margaryna lub smalec 0,25 kg,
sól,
> woda). Wyłożyć formę z rantem
Fajne! Nie podpieka sie spodu wczesniej?
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 11:44:35
Temat: Re: wedzony indyk>
> >
> Fajne! Nie podpieka sie spodu wczesniej?
>
> Asia
>
> Nie, na surowe sie kladzie
Mozna takze ciasto drozdzowe polkruche na spod zrobic ( ja wole)
0,5 kg maki, 125 g Planty, 1 lyzeczka soli kopiata, Pol olejku cytrynowego (
czyli proporcja na 250g maki)Oetkera do tego 50 g drozdzy+lyzeczka cukru
+szklanka mleka. Zrobic normalny zaczyn z drzozdzy i dodać do mąki i
reszty ;zamiesic kruche ciasto, nie czeka sie az podrośanie, tylko od razu
walkuje, do formy, nałozenie i do pieca. Moi tylko nosami ciagna.. i pozeraja
bez litorciQd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 12:31:11
Temat: Re: wedzony indyk
> Mozna takze ciasto drozdzowe polkruche na spod zrobic ( ja wole)
> 0,5 kg maki, 125 g Planty, 1 lyzeczka soli kopiata, Pol olejku cytrynowego
(
> czyli proporcja na 250g maki)Oetkera do tego 50 g drozdzy+lyzeczka cukru
> +szklanka mleka. Zrobic normalny zaczyn z drzozdzy i dodać do mąki i
> reszty ;zamiesic kruche ciasto, nie czeka sie az podrośanie, tylko od razu
> walkuje, do formy, nałozenie i do pieca. Moi tylko nosami ciagna.. i pozeraja
> bez litorciQd
>
jaaaaaaaaa, ale mi się podoba ten przepisik :)
notuję, notuję, szkoda że nie mam czasu codzinnie robić takich pysznoći :)
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 13:42:28
Temat: Re: wedzony indyk
Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3c8866a4$1@news.vogel.pl...
> Witajcie! :-)
> Dostalam ponad-kilogramowe wedzone udo z indyka. Jak moge je spozytkowac?
> Czy znacie jakies potrawy - pewnie glownie salatki - w ktorych dobrze by
> sie komponowalo?
Przepis znaeziony w "Kuchni", brzmi smacznie ( w oryginale jest wedzony
kurczak):
5 pietruszek, 1 cebula, 1 por, 1 szklanka pokrojonego w kostke wedzonego
miesa, pol szklanki groszku z puszki, 3 kostki rosolowe, 2, 3 lyzki
margaryny, natka pietruszki, sol
Warzywa drobno pokroic i zeszklic na margarynie (ja bym to raczej robila na
oliwie, nie uzywam margaryn) i zalac rosole, z kostek (6 szklanek). ugotowac
do miekkosci i zmiksowac (wg mnie niekoniecznie). Dodac mieso o groszek,
przyprawic. Podgrzac i gotwoe posypac natka....
Jak dla mnie brzmi nienajgorzej!
Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-11 12:06:31
Temat: Re: wedzony indyk
<k...@p...onet.pl> wrote in message
news:09e6.000013bb.3c888a5c@newsgate.onet.pl...
> > Ja Ci na cieplo cos proponuję: wariant placka lotaryńskiego czyli quiche
> czyli slona tarta.
> Zamiesic kruche slone ciasto ( mąka 0,5 kg, margaryna lub smalec 0,25 kg,
sól,
> woda). Wyłożyć formę z rantem. Rzobić jajka ( 1 jajko na osobe + 1 łyżka
> mleka0, do jajek wlozyc pokrojone mieso z uda ze skórką koniecznie,
wymieszać,
> wylać, piec 45 min, można posypac przed pieczeniem zółtym serem.
dziekuje za ten przepis, zrobilam wczoraj na obiad - bardzo smaczne i bardzo
sycace :-)
Pozdrawiam
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |