| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-08 01:30:12
Temat: Co zrobic z sumem - bo bydle blokuje mi wanne.Czy ma ktos pomysl, jak przyrzadzic suma zeby najlepiej poznac jego walory
smakowe? Trafila mi sie okazja i 3.6 kg sum (85 cm dlugosci) ze
stawow hodowlanych narazie blokuje mi wanne czekajac na kucharskie
natchnienie.
Pomozcie! Bo jak nic nie wymysle,... a laznie w miescie zlkwidowali ze 20
lat temu. :-)
--
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-08 01:45:19
Temat: Re: Co zrobic z sumem - bo bydle blokuje mi wanne.
Piotr Jerzy Piotrowski wrote:
>
> Czy ma ktos pomysl, jak przyrzadzic suma zeby najlepiej poznac jego walory
> smakowe? Trafila mi sie okazja i 3.6 kg sum (85 cm dlugosci) ze
> stawow hodowlanych narazie blokuje mi wanne czekajac na kucharskie
> natchnienie.
>
> Pomozcie! Bo jak nic nie wymysle,... a laznie w miescie zlkwidowali ze 20
> lat temu. :-)
Zaproponuje ci po chinsku, trzeba miec wok.
Ryba-Szyszka
Dosc gruba, nie plaska, wypatroszona rybe naciac rowno w 2 cm kostke
(jak wzor na pikowanej kurtce) na 1 cm glebokosci. Natrzec rybe sokiem z
czosnku i cytryny, oproszyc maka ryzowa lub kartoflana. Przygotowac sos:
2 lyzki hoisin sauce (do dostania w kazdym "chinskim" sklepie)
2 lyzki wina ryzowego lub sherry (j.w.)
2 lyzki cukru
2 lyzki wody
1 lyzka startego swiezego imbiru
2 lyzki posiekanej cebulki dymki (zielone czesci)
Skladniki sosu doprowadzic do wrzenia w malym garnku. W woku rozgrzac
duzo oleju z orzeszkow ziemnych lub rzepakowego. Gdy odpowiednio goracy,
babelki unosza sie od zanurzonych drewnianych patyczkow. Przygotowac
goracy polmisek, dwie lyzki cedzakowe i rekawice kuchenne. Rybe wsunac
jednym ruchem w goracy olej, jezeli calkowicie zanurzona, nie trzeba
odwracac, w drugim przypadku delikatnie odwrocic po 4-5 minutach. Gdy
tylko ryba zacznie brazowiec, wyjac za pomoca lyzek cedzakowych, i na
polmisek. Polac goracym sosem i posypac cebulka.Podac natychmiast na
srodek stolu, razem z daniem warzywnym. Kazdy z uczestnikow ma talerz, a
na nim miseczke z ryzem. Kazdy swoimi patyczkami urywa kawalki ryby,
przenosi je na swoj ryz, dodaje do tego warzywo, i zajada ze swojej
miseczki. Ryba na skutek naciec w goracym oleju otwiera sie jak szyszka
i wyglada bardzo dekoracyjnie. Jest to duzo latwiejsze do zrobienia niz
sie wydaje.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 01:49:43
Temat: Re: Co zrobic z sumem - bo bydle blokuje mi wanne.
Piotr Jerzy Piotrowski wrote:
>
> Czy ma ktos pomysl, jak przyrzadzic suma zeby najlepiej poznac jego walory
> smakowe? Trafila mi sie okazja i 3.6 kg sum (85 cm dlugosci) ze
> stawow hodowlanych narazie blokuje mi wanne czekajac na kucharskie
> natchnienie.
>
> Pomozcie! Bo jak nic nie wymysle,... a laznie w miescie zlkwidowali ze 20
> lat temu. :-)
>
Inny dobry sposob na rybe to w migdalach z dodatkiem czosnku i pietruszki.
Filety z ryby
maka
oliwa
2 lyzki prazone platki migdalow
zabek czosnku pokrojony w plasterki
lyzka posiekanej pietruszki
1 lyzka masla
Rybe obtoczyc w mace, smazyc na oliwie, posolic i popieprzyc kazda
strone po odwroceniu. Zdjac na cieply talerz, do patelni dodac maslo,
czosnek, pietruszke i migdaly. Podsmazyc minute, mieszajac, polac tym filety.
Podac natychmiast, z ryzem lub ziemniakami z wody polanymi maslem i
posypanymi pietruszka.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 03:44:16
Temat: Re: Co zrobic z sumem/w winie i smietanieRyba w winie i smietanie
Przepis na rybe na 4-6 osob.
1 kg filetu z ryby slodkowodnej lub morskiej
2 duze cebule
1.5 szklanki slodkiego bialego wina
200 ml kwasnej smietany
sol, pieprz
maka
olej
Rozgrzac piec do 180C/350F. Pociac filet na kawalki. Lekko oproszyc maka
i smazyc na oleju az zlote, przelozyc z patelni do naczynia
zaroodpornego, z pokrywka lub kawalkiem folii.
Pokroic cebule i zeszklic na patelni po rybie, dodajac troszke oleju,
jesli patelnia za sucha, dodac wina, zeskrobac przysmazone kawalki,
dodac smietane, sol i pieprz, doprowadzic do delikatnego wrzenia, wylac
na kawalki ryby w naczyniu zaroodpornym i zakryc.
Piec 45 minut. Wyjac z pieca i odstawic na 15 minut. Podawac z ryzem lub
ziemniakami, z dodatkiem kolorowej salaty czy surowki.
Mozna oczywiscie dodac inne ziola, wg swego upodobania. Ja raz dodalam
koperku, raz estragonu, a i male kawaleczki podsmazonej czerwonej
papryki tez byly ciekawe.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 07:36:17
Temat: Re: Co zrobic z sumem - bo bydle blokuje mi wanne.
, jak przyrzadzic suma zeby najlepiej poznac jego walory smakowe?
>
Sum jest bardzo smaczną rybą i nie wymaga żadnego specjalnego traktowania,
można go przyrządzać na wszelkie sposoby. Przysmakiem kuchni staropolskiej
są zrazy mielone w sosie grzybowym.
"żeby najlepiej poznać jego walory smakowe" najlepiej przyrządzić go saute,
a na talerzu lekko posolić i pokropić sokiem z cytryny.
--
Pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński (Kamas )
ICQ 14539957
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |