Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!isdnet!n
ewsfeed.icl.net!newsfeed.icl.net!newsfeed1.cidera.com!Cidera!dca6-feed2.news.di
gex.net!intermedia!feed2.news.rcn.net!rcn!guinness.news.atl.earthlink.net!murph
ys.news.atl.earthlink.net!news.atl.earthlink.net!sienna.impulse.net!newsfeed.av
tel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <M...@w...net>
Reply-To: M...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co zrobic z sumem - bo bydle blokuje mi wanne.
References: <X...@2...180.128.20>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 41
Date: Thu, 07 Mar 2002 17:45:19 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1015552129 4.33.132.12 (Thu, 07 Mar 2002 17:48:49 PST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 07 Mar 2002 17:48:49 PST
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:99216
Ukryj nagłówki
Piotr Jerzy Piotrowski wrote:
>
> Czy ma ktos pomysl, jak przyrzadzic suma zeby najlepiej poznac jego walory
> smakowe? Trafila mi sie okazja i 3.6 kg sum (85 cm dlugosci) ze
> stawow hodowlanych narazie blokuje mi wanne czekajac na kucharskie
> natchnienie.
>
> Pomozcie! Bo jak nic nie wymysle,... a laznie w miescie zlkwidowali ze 20
> lat temu. :-)
Zaproponuje ci po chinsku, trzeba miec wok.
Ryba-Szyszka
Dosc gruba, nie plaska, wypatroszona rybe naciac rowno w 2 cm kostke
(jak wzor na pikowanej kurtce) na 1 cm glebokosci. Natrzec rybe sokiem z
czosnku i cytryny, oproszyc maka ryzowa lub kartoflana. Przygotowac sos:
2 lyzki hoisin sauce (do dostania w kazdym "chinskim" sklepie)
2 lyzki wina ryzowego lub sherry (j.w.)
2 lyzki cukru
2 lyzki wody
1 lyzka startego swiezego imbiru
2 lyzki posiekanej cebulki dymki (zielone czesci)
Skladniki sosu doprowadzic do wrzenia w malym garnku. W woku rozgrzac
duzo oleju z orzeszkow ziemnych lub rzepakowego. Gdy odpowiednio goracy,
babelki unosza sie od zanurzonych drewnianych patyczkow. Przygotowac
goracy polmisek, dwie lyzki cedzakowe i rekawice kuchenne. Rybe wsunac
jednym ruchem w goracy olej, jezeli calkowicie zanurzona, nie trzeba
odwracac, w drugim przypadku delikatnie odwrocic po 4-5 minutach. Gdy
tylko ryba zacznie brazowiec, wyjac za pomoca lyzek cedzakowych, i na
polmisek. Polac goracym sosem i posypac cebulka.Podac natychmiast na
srodek stolu, razem z daniem warzywnym. Kazdy z uczestnikow ma talerz, a
na nim miseczke z ryzem. Kazdy swoimi patyczkami urywa kawalki ryby,
przenosi je na swoj ryz, dodaje do tego warzywo, i zajada ze swojej
miseczki. Ryba na skutek naciec w goracym oleju otwiera sie jak szyszka
i wyglada bardzo dekoracyjnie. Jest to duzo latwiejsze do zrobienia niz
sie wydaje.
Magdalena Bassett
|