Data: 2002-03-08 03:44:16
Temat: Re: Co zrobic z sumem/w winie i smietanie
Od: Magdalena Bassett <M...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ryba w winie i smietanie
Przepis na rybe na 4-6 osob.
1 kg filetu z ryby slodkowodnej lub morskiej
2 duze cebule
1.5 szklanki slodkiego bialego wina
200 ml kwasnej smietany
sol, pieprz
maka
olej
Rozgrzac piec do 180C/350F. Pociac filet na kawalki. Lekko oproszyc maka
i smazyc na oleju az zlote, przelozyc z patelni do naczynia
zaroodpornego, z pokrywka lub kawalkiem folii.
Pokroic cebule i zeszklic na patelni po rybie, dodajac troszke oleju,
jesli patelnia za sucha, dodac wina, zeskrobac przysmazone kawalki,
dodac smietane, sol i pieprz, doprowadzic do delikatnego wrzenia, wylac
na kawalki ryby w naczyniu zaroodpornym i zakryc.
Piec 45 minut. Wyjac z pieca i odstawic na 15 minut. Podawac z ryzem lub
ziemniakami, z dodatkiem kolorowej salaty czy surowki.
Mozna oczywiscie dodac inne ziola, wg swego upodobania. Ja raz dodalam
koperku, raz estragonu, a i male kawaleczki podsmazonej czerwonej
papryki tez byly ciekawe.
Magdalena Bassett
|