« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-17 12:21:09
Temat: witam ponownie i pytamWitam wszystkich ponownie . Po kilku miesiecznej przerwie i pytam czy zna
ktos z Was i moze podac przepis na ciasto , ktore ja znam pod nazwa
Szarpaniec.
Dziekuje
---
Pozdrawiam
Joasia T.
gg 24 77 27
Kraków
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-17 12:45:00
Temat: Re: witam ponownie i pytam> Witam wszystkich ponownie . Po kilku miesiecznej przerwie i pytam czy zna
> ktos z Was i moze podac przepis na ciasto , ktore ja znam pod nazwa
> Szarpaniec.
Witaj.
Napisz cos wiecej o tym ciescie. Przypuszczam, ze to cos w rodzaju plesniaka,
ale rownie dobrze moze to byc cos zupelnie innego. Czesto kilka ciast wystepuje
pod jedna nazwa albo jedno ciasto w roznych regionach nosi rozne nazwy.
Pozdrawiam,
AniaR
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 16:12:23
Temat: Re: witam ponownie i pytam
> > ktos z Was i moze podac przepis na ciasto , ktore ja znam pod
nazwa
> > Szarpaniec.
A oto w prosty sposób wygooglowany przepis na niejaki skubaniec:
http://www.rysch.com/kuch17pl.htm
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-18 09:31:46
Temat: Re: witam ponownie i pytam
> Napisz cos wiecej o tym ciescie. Przypuszczam, ze to cos w rodzaju
plesniaka,
> ale rownie dobrze moze to byc cos zupelnie innego. Czesto kilka ciast
wystepuje
> pod jedna nazwa albo jedno ciasto w roznych regionach nosi rozne nazwy.
Tak to wlasnie chyba to ciasto. Masz moze przepis ?
Bardzo prosze
Pozdrawiam Joasia T.
24 77 27
Kraków
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-18 19:05:41
Temat: Re: witam ponownie i pytamJoasia T. <v...@p...onet.pl> napisał(a):
> Tak to wlasnie chyba to ciasto. Masz moze przepis ?
>
> Bardzo prosze
>
> Pozdrawiam Joasia T.
> 24 77 27
> Kraków
Joasiu, Cherokee juz podała ci linka do skubańca, a ja ci go z tamtąd
wklejam:
Skubaniec
~~~~~~~~~~~~~~~~
Skubaniec to wspaniałe półkruche ciasto, które podaje Renata Domżoł w
Gilowicach przy specjalnych okazjach (a specjalna okazja zawsze się
znajdzie!). Podaję jej przepis na dużą prostokątną blachę.
Składniki na część pierwszą:
250g margaryny lub masła
500g mąki
5 żółtek
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na część drugą:
5 białek
1,5 szklanki cukru kryształ
Dodatkowo:
3 łyżeczki kakao
400ml powideł (najlepiej śliwkowych)
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto ze składników części pierwszej i podzielić na dwie części.
Jedną połówkę ciasta wyłożyć na blachę i posmarować je powidłami.
Drugą połowę ciasta znowu podzielić na pół. Pierwszą połówkę pokruszyć na
wyłożone powidła.
Teraz wylać na wierzch ubitą pianę (składniki część druga).
Resztę ciasta wymieszać z kakao i pokruszyć nim całość.
Piec około 40 minut (piec elektryczny normalny 180 stopni, piec elektryczny z
obiegiem gorącego powietrza 160 stopni)
Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~
~Pozdrawiam, Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-18 20:18:55
Temat: Re: witam ponownie i pytam
> Joasiu, Cherokee juz podała ci linka do skubańca, a ja ci go z tamtąd
ja odpowadalam a...@p...onet.pl , ktora pisala o plesniaku a to
wlasnie druga nazwa szarpanca
pozdrawiam
Joasia T.
gg 24 77 27
Kraków
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-19 12:38:16
Temat: Re: witam ponownie i pytam>
> > Joasiu, Cherokee juz podała ci linka do skubańca, a ja ci go z tamtąd
>
>
>
> ja odpowadalam a...@p...onet.pl , ktora pisala o plesniaku a to
> wlasnie druga nazwa szarpanca
>
Skubaniec to tez jedna z nazw plesniaka. Mimo wszystko postaram sie w domu
odszukac i wklepac moj przepis na plesniak - z orzechami i rodzynkami, bardzo
dobry.
Pozdrawiam,
AniaR
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-19 12:46:14
Temat: Re: witam ponownie i pytam
> Skubaniec to tez jedna z nazw plesniaka. Mimo wszystko postaram sie w domu
> odszukac i wklepac moj przepis na plesniak - z orzechami i rodzynkami, bardzo
> dobry.
>
> Pozdrawiam,
> AniaR
Nie bede musiala wklepywac, udalo mi sie ten moj przepis wygoglowac. Znaczy sie
nie jest on moj, tylko Malgosi Z., ale ja go pieke juz od lat, wiec
go "zaanektowalam".
Oto on: http://minilien.com/?KaoDMNn95I
Zamiast dzemu czasem daje wisnie z kompotu albo starte jablka.
Wczesniej probowalam piec plesniaka wg roznych przepisow, ale ten jest wg mnie
najlepszy.
Pozdrawiam,
AniaR
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-19 15:07:41
Temat: Re: witam ponownie i pytam
> Oto on: http://minilien.com/?KaoDMNn95I
>
> Zamiast dzemu czasem daje wisnie z kompotu albo starte jablka.
> Wczesniej probowalam piec plesniaka wg roznych przepisow, ale ten jest wg
mnie
> najlepszy.
Bardzo bardzo dziekuje za przepis
--
Pozdrawiam
Joasia T.
gg 24 77 27
Kraków
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 12:29:23
Temat: Bylo( witam ponownie i pytam) jest Szarpaniec (P)
> Nie bede musiala wklepywac, udalo mi sie ten moj przepis wygoglowac.
Znaczy sie
> nie jest on moj, tylko Malgosi Z., ale ja go pieke juz od lat, wiec
> go "zaanektowalam".
> Oto on: http://minilien.com/?KaoDMNn95I
Wlasnie wczoraj zadzwonilam do znajomej, ktorej kiedys podawalam ten przepis
no i ona go jeszcze miala ( a nie tak ja ciapa - zubila ) . JEst troszke
inny niz tu podany tak wiec podaje go ( pieklam go wiele razy i jest
naprawde przesmaczny )
Przepis na Szarpaniec
Skladniki:
40 dag maki
1 kostka masla lub margaryny
4 jajka
3 lyzki kakao
3 - 5 jablek dosc sporych
bakalie ( np.rodzynki, kokos )
Sposob wykonania:
Z maki, masla i 4 zoltek zagniesc ciasto. Podzielic je na 3 czesci. Jedna z
nich zagniesc z 3 lyzkami kakao.. Wszystkie kule wlozyc do lodowki na okolo
godzine.
Wysmarowac blache tluszczem i na to zetrzec biala kule na to czarna na to
starte jablka, potem bakalie, na to piana z bialek ze szklanka cukru a na
koncu biala kula.
Ciasto wlozyc do piekarnika i piec w 180 stopniach C przez kolo 40 - 50 min
Ciasto po upieczeniu polewamy polewa czekoladowa ( 12 dag masla,12 dag
cukru, 3 lyzki kakao i 3 lyzki wody)
Zycze smacznego
--
Pozdrawiam
Joasia T.
gg 24 77 27
Kraków
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |