Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!n
ews.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: witam ponownie i pytam
Date: Tue, 18 Feb 2003 19:05:41 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 58
Message-ID: <b2u065$4c0$1@inews.gazeta.pl>
References: <b2qki5$eeu$1@atlantis.news.tpi.pl>
<7...@n...onet.pl>
<b2suvh$rta$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-144.ostrowiec.dialup.inetia.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1045595141 4480 172.20.26.235 (18 Feb 2003 19:05:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Feb 2003 19:05:41 +0000 (UTC)
X-User: slodka_cytrynka
X-Forwarded-For: as1-144.ostrowiec.dialup.inetia.pl
X-Remote-IP: as1-144.ostrowiec.dialup.inetia.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:147036
Ukryj nagłówki
Joasia T. <v...@p...onet.pl> napisał(a):
> Tak to wlasnie chyba to ciasto. Masz moze przepis ?
>
> Bardzo prosze
>
> Pozdrawiam Joasia T.
> 24 77 27
> Kraków
Joasiu, Cherokee juz podała ci linka do skubańca, a ja ci go z tamtąd
wklejam:
Skubaniec
~~~~~~~~~~~~~~~~
Skubaniec to wspaniałe półkruche ciasto, które podaje Renata Domżoł w
Gilowicach przy specjalnych okazjach (a specjalna okazja zawsze się
znajdzie!). Podaję jej przepis na dużą prostokątną blachę.
Składniki na część pierwszą:
250g margaryny lub masła
500g mąki
5 żółtek
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na część drugą:
5 białek
1,5 szklanki cukru kryształ
Dodatkowo:
3 łyżeczki kakao
400ml powideł (najlepiej śliwkowych)
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto ze składników części pierwszej i podzielić na dwie części.
Jedną połówkę ciasta wyłożyć na blachę i posmarować je powidłami.
Drugą połowę ciasta znowu podzielić na pół. Pierwszą połówkę pokruszyć na
wyłożone powidła.
Teraz wylać na wierzch ubitą pianę (składniki część druga).
Resztę ciasta wymieszać z kakao i pokruszyć nim całość.
Piec około 40 minut (piec elektryczny normalny 180 stopni, piec elektryczny z
obiegiem gorącego powietrza 160 stopni)
Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~
~Pozdrawiam, Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|