Data: 2003-02-18 19:05:41
Temat: Re: witam ponownie i pytam
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Joasia T. <v...@p...onet.pl> napisał(a):
> Tak to wlasnie chyba to ciasto. Masz moze przepis ?
>
> Bardzo prosze
>
> Pozdrawiam Joasia T.
> 24 77 27
> Kraków
Joasiu, Cherokee juz podała ci linka do skubańca, a ja ci go z tamtąd
wklejam:
Skubaniec
~~~~~~~~~~~~~~~~
Skubaniec to wspaniałe półkruche ciasto, które podaje Renata Domżoł w
Gilowicach przy specjalnych okazjach (a specjalna okazja zawsze się
znajdzie!). Podaję jej przepis na dużą prostokątną blachę.
Składniki na część pierwszą:
250g margaryny lub masła
500g mąki
5 żółtek
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na część drugą:
5 białek
1,5 szklanki cukru kryształ
Dodatkowo:
3 łyżeczki kakao
400ml powideł (najlepiej śliwkowych)
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto ze składników części pierwszej i podzielić na dwie części.
Jedną połówkę ciasta wyłożyć na blachę i posmarować je powidłami.
Drugą połowę ciasta znowu podzielić na pół. Pierwszą połówkę pokruszyć na
wyłożone powidła.
Teraz wylać na wierzch ubitą pianę (składniki część druga).
Resztę ciasta wymieszać z kakao i pokruszyć nim całość.
Piec około 40 minut (piec elektryczny normalny 180 stopni, piec elektryczny z
obiegiem gorącego powietrza 160 stopni)
Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~
~Pozdrawiam, Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|