Data: 2008-09-11 13:12:49
Temat: Re: wysoki cholesterol
Od: tomek wilicki <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
jangr wrote:
>
> A grupa witamin rozpuszczalna w tłuszczach? Jak się wchłonie?
>
a niby jaka witamina rozpuszczalna w tłuszczach jest wchłaniana poprzez
mieszanie pokarmu z tłuszczem? Witamina D, której największe niedobory
występują w krajach, gdzie je się najwięcej tłuszczu, a której jedynym
naprawdę działającym źródłem jest słońce? Witamina A, której jedyne zdrowe
źródło to czerwone części roślin? Może witamina K, produkowana w układzie
pokarmowym i wchłaniana w dawkach wielokrotnie przekraczających
zapotrzebowanie? Witamina E, której najlepsze źródła to rośliny?
Naczytałeś się gdzieś o tych witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach, ale
tak chyba nie do końca doczytałeś...
>
> Sądzę że niemało. Sądzę (o zgrozo niczym to nie jest poparte), że dużą
> część ich diety stanowią owady, larwy, drobne zwierzęta. Tam tłuszczu nie
> brakuje. Człowiek kiedyś też tak się żywił. Aborygeni do dziś.
> Upolowanie dużego zwierza było wielką sztuką.
> A wykopać kreta albo złapać świnkę morską nie aż tak wielką.
jakkolwiek w przypadku niektórych szympansów jest to częściowo prawdą
(zależy od szczepu), to jednak goryle już w ogóle nie jedzą pokarmów
zwierzęcych.
A swoją drogą, czy aby na pewno owady mają jakikolwiek tłuszcz?
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
|