Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.icp.pl!news.icp.pl!not-for-
mail
From: Filip <m...@s...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: wzdęcia a chleb razowy
Date: Sun, 17 Apr 2005 23:15:15 +0200
Organization: ICP News Server
Lines: 38
Message-ID: <d3ujl1$326$1@opal.icpnet.pl>
References: <d3oeio$p8l$1@news.onet.pl> <d3ohq2$ai3$1@news.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: c38-72.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.icpnet.pl 1113772513 3142 62.21.38.72 (17 Apr 2005 21:15:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@o...icpnet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 17 Apr 2005 21:15:13 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <d3ohq2$ai3$1@news.dialog.net.pl>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050319
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:176597
Ukryj nagłówki
Iwona_s wrote:
> Użytkownik "Femme" <f...@i...pl> napisał w wiadomości
>
>
>>Mam pytanko : od dłuższego czasu wcinam tylko chleb razowy - jedna kromka
>>dziennie na sniadanie, kolacji nie jadam, wiec na tej jednej porannej sie
>>konczy. Wieczorami za to mecza mnie okropne wzdecia. Czy to mozliwe, ze
>>wlasnie ten chlebek je wywoluje? Lekarz przepisal mi lek na wzdecia, dosc
>>drogi,nazwy nie odczytam na recepcie...Jesli ktos mial ten sam problem
>>przy spozywaniu tegoz chleba i poradzil sobie z nim, bardzo prosilabym o
>>rade. Czy tu pomoga tylko leki i niejedzenie razowca? :-(
>>femme
>
>
> Po razowym i wzdecia, i gazy, i zgaga moze byc... Odstaw na pewien czas
> razowca (lekow nie bierz), poobserwuj sie wowczas. Jesli wzdecia sa
> spowodowane wlasnie chlebem razowym, to go wyeliminuj z diety. Nie widze
> sensu swiadomie jesc cos co szkodzi, a na to... leki.
>
O? naprawdę?
Wcinam mnóstwo razowego (na śniadanie, drugie śniadanie, kolację, do
pracy...) i jakoś mnie ani zgaga ani wzdęcia nie męczą.
Pozostaje pytanie czy jesz chleb razowy czy też "razowy", bo to jest
naprawdę różnica. Chleb który można kupić zapakowany w supermarkecie
(składniki to min.: mąka żytnia, karmel (hm...), drożdże) ma IMHO mało
wspólnego z razowym poza kolorem.
Owszem, zdarza mi się mieć wzdęcia ale:
- primo: mam Candidę (ale dużo mniej niż kiedyś, aktualnych wyników nie
znam, bo dopiero byłem u badania krwi i trzeba trochę poczekać na wyniki)
- secundo: zdarza mi się to wtedy gdy jem śniadanie późno i za mało
(burczy mi potem w brzuchu i mam lekkie wzdęcie)
Skoro już mowa o Candidzie (pojawiła się w tym wątku), to lekarka wręcz
polecała zastąpienie pieczywa białego razowym lub żytnim (na zakwasie :)
Co od paru lat czynię :)
Pozdrawiam
|