« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-21 15:16:22
Temat: z czego majonez?Witam,
Mam jedno krotkie pytanko. Zrobilam majonez z ostatnio reklamowanej oliwki
Monini "Extra Vergine" (przez "e") i wyrzucilam do kosza, bo smierdzial
oliwa. Jesli nie z oliwy to moze z oleju. A jak bedzie smierdzial olejem? Z
jakiej konkretnie substancji oleistej mozna zrobic dobry majonez?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-21 15:48:39
Temat: Re: z czego majonez?Uzytkownik "hmmm" <h...@w...pl> napisal w wiadomosci
> ja robie z puszkowanego oleju arachidowego, firmy (tup, tup do
> szafki...) Costanza.
W takim razie ide i sprobuje zrobic z arachidowego. W sumie zapach orzeszkow
jest nawet przyjemny :-) Dzieki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 15:49:49
Temat: Re: z czego majonez?Fri, 21 Jun 2002 17:16:22 +0200, "Beta" <m...@p...onet.pl>
napisala:
>Mam jedno krotkie pytanko. Zrobilam majonez z ostatnio reklamowanej oliwki
>Monini "Extra Vergine" (przez "e") i wyrzucilam do kosza, bo smierdzial
>oliwa. Jesli nie z oliwy to moze z oleju. A jak bedzie smierdzial olejem? Z
>jakiej konkretnie substancji oleistej mozna zrobic dobry majonez?
z oliwy nie nie.
ja robie z puszkowanego oleju arachidowego, firmy (tup, tup do
szafki...) Costanza. wychodzi bez zarzutu i nie smierdzi...
hmmm
po chlodniczku czas na drzemke...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 17:04:41
Temat: Re: z czego majonez?
Użytkownik "Beta" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aevi1a$k1h$1@news.onet.pl...
> Uzytkownik "hmmm" <h...@w...pl> napisal w wiadomosci
>
> > ja robie z puszkowanego oleju arachidowego, firmy (tup, tup do
> > szafki...) Costanza.
>
> W takim razie ide i sprobuje zrobic z arachidowego. W sumie zapach
orzeszkow
> jest nawet przyjemny :-) Dzieki
a ja z Brolio salatkowego
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 22:37:08
Temat: Re: z czego majonez?On Fri, 21 Jun 2002 17:16:22 +0200, "Beta" <m...@p...onet.pl>
wrote:
>Witam,
>Mam jedno krotkie pytanko. Zrobilam majonez z ostatnio reklamowanej oliwki
>Monini "Extra Vergine" (przez "e") i wyrzucilam do kosza, bo smierdzial
>oliwa. Jesli nie z oliwy to moze z oleju. A jak bedzie smierdzial olejem? Z
>jakiej konkretnie substancji oleistej mozna zrobic dobry majonez?
Z neutralnych smakowo najlepiej. Slonecznik, arachid, jak soja czy
rzepak - to tylko naprawde dobrze oczyszczone (ale te zawsze maja
jakies nieprzyjemnie gorzkawe posmaki...). Oliwa z oliwek, zwlaszcza
Extra Vergine do paru rzeczy nie nadaje sie w ogole - do sledzi, do
tatara, do majonezu... Ma wyrazisty smak ktory przebija i ze smakami
glownego skladnika kloci.
Natomiast ze smakow konkretnych nie klocacych sie ze sledziem - olej
lniany... Podobnie do kaszy gryczanej jedyny tluszcz, wszystko inne
jest nijakie.
--
Darek
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-22 07:55:18
Temat: Re: z czego majonez?Beta <m...@p...onet.pl> wrote:
> Witam,
> Mam jedno krotkie pytanko. Zrobilam majonez z ostatnio reklamowanej oliwki
> Monini "Extra Vergine" (przez "e") i wyrzucilam do kosza, bo smierdzial
> oliwa. Jesli nie z oliwy to moze z oleju. A jak bedzie smierdzial olejem? Z
> jakiej konkretnie substancji oleistej mozna zrobic dobry majonez?
Oczywiscie majonez tradycyjnie rob sie z oliwy. Tak np. jest w
przepisie Careme'a. U nas oliwy kaze uzyc np Cwierciakiewiczowa, a
Monatowa wprost pisze o "najlepszej oliwie prowanckiej". I nie moze byc
inaczej, gdyz to wynalazek srodziemnomorski -- podonbny do naszego
majonezu sos opisuje juz Apicjusz. Dopiero z czasem, ze wzgledow
oszczednosciowych i dlatego, ze majonez rozpowszechnil sie tam, gdzie
ludzie nie przywykli o charakterystycznego aromatu oliwy zaczeto robic
majonez na innych olejach.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-23 06:28:06
Temat: Re: z czego majonez? >>A jak bedzie smierdzial olejem? Z
Ja robię z Kujawskiego, nic nie śmierdzi.
I polecam musztardę francuską.....
pozdrawiam,
Kamila K./stonsik/Wawa
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-23 15:48:51
Temat: Re: z czego majonez?
>Witam,
>Mam jedno krotkie pytanko. Zrobilam majonez z ostatnio reklamowanej oliwki
>Monini "Extra Vergine" (przez "e") i wyrzucilam do kosza, bo smierdzial
>oliwa. Jesli nie z oliwy to moze z oleju. A jak bedzie smierdzial olejem? Z
>jakiej konkretnie substancji oleistej mozna zrobic dobry majonez?
>
Bo extra virgin jest najczystsza oliwa, wiec i z zapachem takim
"zielonym" oliwnym, im wiecej jest ona filtrowana, wzglednie sa
to juz nie wytloczyny na zimno, to tym bardziej oliwa gubi i
kolor i smak/aromat, wiec oliwa jak najbardziej, ale nie
"zielona". poza tym olej to chyba moze byc kazdy , taki co do s
alatek i smazenia uzywa sie
Trysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-24 08:28:54
Temat: Re: z czego majonez?Wreszcie udal mi sie ten majonez!
Bardzo dziekuje za wszystkie fachowe porady, nie sadzilam ze "dziewiczosc"
oliwy bedzie w tym akurat przypadku dzialala na niekorzysc, na ogól im mniej
przerabiane tym (podobno) zdrowsze. Na ogól uzywam olejów, a akurat do
majonezu kupilam specjalnie Extra vergine bo myslalam ze bedzie
delikatniejsza a tu klops. No i dobrze, przynajmniej zapamietam :-)
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:jbrbhuct5h6587f6aig9675dfqt7j4rs7l@4ax.com...
>
>
> >Witam,
> >Mam jedno krotkie pytanko. Zrobilam majonez z ostatnio reklamowanej
oliwki
> >Monini "Extra Vergine" (przez "e") i wyrzucilam do kosza, bo smierdzial
> >oliwa. Jesli nie z oliwy to moze z oleju. A jak bedzie smierdzial olejem?
Z
> >jakiej konkretnie substancji oleistej mozna zrobic dobry majonez?
> >
>
> Bo extra virgin jest najczystsza oliwa, wiec i z zapachem takim
> "zielonym" oliwnym, im wiecej jest ona filtrowana, wzglednie sa
> to juz nie wytloczyny na zimno, to tym bardziej oliwa gubi i
> kolor i smak/aromat, wiec oliwa jak najbardziej, ale nie
> "zielona". poza tym olej to chyba moze byc kazdy , taki co do s
> alatek i smazenia uzywa sie
>
> Trysia
> K.T. - starannie opakowana
>
>
> -----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News
==----------
> http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
> -----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers
=-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-24 09:27:21
Temat: Re: z czego majonez?Beta wrote:
> Bardzo dziekuje za wszystkie fachowe porady, nie sadzilam ze "dziewiczosc"
> oliwy bedzie w tym akurat przypadku dzialala na niekorzysc, na ogól im mniej
> przerabiane tym (podobno) zdrowsze. Na ogól uzywam olejów, a akurat do
> majonezu kupilam specjalnie Extra vergine bo myslalam ze bedzie
> delikatniejsza a tu klops. No i dobrze, przynajmniej zapamietam :-)
no bo jest zdrowsza! ale niekoniecznie smaczniejsza do wszystkich
zastosowan :)
za to rewelacyjnie sprawdza sie do suszenia warzyw (np. kalafior, brokuly),
do robienia puree (mniam!), kraszenia kaszy, no i paru innych :) w
salatkach i "delikatniejszych" rzeczach faktycznie lepiej jakis z pestek
winogron albo dyni czy jakies takie wynalazki :)
pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |