| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-21 14:15:12
Temat: pomysł na wędlinęDrodzy grupowicze,
mam prosbę - może macie jakies sprawdzone przepisy na zrobienie we
własnym zakresie (domowym) mięska, by wyszła z tego wędlinka?
Oczywiscie - schab i to na różne sposoby, w różnych ziółkach. A co
jeszcze? Chodzi mi o takie pieczone, bez żadnego dodawania specyfików
typu saletra. Okazało się bowiem, że dziecię jest uczulone a cos jesć
musi na kolację ;)
Pomożecie???
Z góry dziękuje
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-21 14:40:13
Temat: Re: pomysł na wędlinę> mam prosbę - może macie jakies sprawdzone przepisy na zrobienie we
> własnym zakresie (domowym) mięska, by wyszła z tego wędlinka?
> Oczywiscie - schab i to na różne sposoby, w różnych ziółkach. A co
> jeszcze? Chodzi mi o takie pieczone, bez żadnego dodawania
specyfików
> typu saletra. Okazało się bowiem, że dziecię jest uczulone a cos
jesć
> musi na kolację ;)
> Pomożecie???
Z najprostszych (ja uwielbiam) jest rolada z boczku z ziołami.
Boczek - im więcej w nim mięska tym lepiej (ale bez przesady -
tłuszczyk tez musi być) mocno posypać przyprawami aromatycznymi
(bazylia, jałowiec, oregano, pieprz, papryka - i co jeszcze przyjdzie
do głowy - praktyka czyni mistrza) zwinąć w rulon (i tu jest problem -
boczku MUSI być dużo) i zapiekać owinięty w folię. Czas - nie powiem
'na węch', ale ostatnie 20min. rozwinąć wierzchnią stronę tak by po
wierzchu chrupało. Wytopiony tłuszczyk też jest pycha - jak nie dasz
za dużo ostrych przypraw.
A co do kiełbas i saletry to jeżeli w przepisie jest saletra to możesz
ją opuścić. W efekcie mięso będzie jedynie mniej 'czerwone' i ew.
trzeba będzie kiełbaskę szybciej zjeść lub mocniej wędzić.
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 14:42:50
Temat: Re: pomysł na wędlinę -suplementzapomniałem dodać - skórę z boczku TRZEBA zdjąć
(ja o tym zapominam bo zdejmuję ją zawsze - dla psów)
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 15:26:00
Temat: Re: pomysł na wędlinęMonika Czajka wrote:
> Drodzy grupowicze,
> mam prosbę - może macie jakies sprawdzone przepisy na zrobienie we
> własnym zakresie (domowym) mięska, by wyszła z tego wędlinka?
właściwie każde upieczone, lub uduszone mięso może być wędliną
podaną na zimno. Ikażde z nich będzie lepsze od kupionej w sklepie
wędliny. Ponieważ w sklepach jest już niemal wyłącznie badziewie,
Domowa działalność w tym względzie jest właściwie koniecznością.
U mnie w domu uwielbiają "wędlinki" domowe.
Należy je tylko dość zdecydowanie odróżniać od siebie smakami.
Pieczona, lub duszona cielęcina z odrobiną czosnku jest pyszna.
Wołowina z dużą ilością grubo zmielonego pieprzu, choć tego pewnie małe dzieci
nie będą lubiły, ale np. dosyć zdecydowanie dopieczony rostbeef, cieniutko
pokrojony, na to salata zielona, lub kapka majonezu, lub kapka chrzanu.
Uduszony drób z majerankiem, pokrojony w plastry, łącznie z tą swoją naturalną
galaretką. Wszelkie galaretki z mięsa. Ozór - na zimno - pycha...
No a z mielonego klops. No i oczywiście pasztet, który chyba wszystkie dzieci
uwielbiają.
ewa
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 18:21:25
Temat: Re: pomysł na wędlinę>może macie jakies sprawdzone przepisy na zrobienie we
>własnym zakresie (domowym) mięska, by wyszła z tego wędlinka?
>
Piersi kurczacze pieczone(zakryte zeby nie wyschly w piekarniku) pokroic w
plasterki i na chlebek,do tego zieleninka czy pomidorek,ogorek majonez albo po
prostu drobno pokroic i zrobic salatke z kurczaka,z ktorej kanapka bedzie
wilgotna i pyszna.
Zrobilam tez niedawno schab(nie jemy wlasciwie wieprzowiny wiec to bylo wielkie
show z szukaniem przepisu:-))) no i wlasnie znalazlam fajny przepis na
poledwiczki wieprzowe na stronie Gotowanie to Sztuka.Bardzo dobre bylo to na
zimno do kanapek.Zwlaszcza ta pierzynka mniam.
Pozdr. Dot
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 18:27:25
Temat: Re: pomysł na wędlinę> Drodzy grupowicze,
> mam prosbę - może macie jakies sprawdzone przepisy na zrobienie we
...........
Wszekiego rodzaju rolady, pieczenie, pasztety itd
a z mies, to chyba szystko, wieprzowina, wolowina, cielecina, drob.
powodzenia,
pozdrawiam,
Slav
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |