Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomysł na wędlinę
Date: Fri, 21 Jun 2002 17:26:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <3...@a...waw.pl>
NNTP-Posting-Host: aad169.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1024673494 10014 217.97.83.169 (21 Jun 2002 15:31:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Jun 2002 15:31:34 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-gb
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-GB; rv:0.9.4) Gecko/20011128
Netscape6/6.2.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:113592
Ukryj nagłówki
Monika Czajka wrote:
> Drodzy grupowicze,
> mam prosbę - może macie jakies sprawdzone przepisy na zrobienie we
> własnym zakresie (domowym) mięska, by wyszła z tego wędlinka?
właściwie każde upieczone, lub uduszone mięso może być wędliną
podaną na zimno. Ikażde z nich będzie lepsze od kupionej w sklepie
wędliny. Ponieważ w sklepach jest już niemal wyłącznie badziewie,
Domowa działalność w tym względzie jest właściwie koniecznością.
U mnie w domu uwielbiają "wędlinki" domowe.
Należy je tylko dość zdecydowanie odróżniać od siebie smakami.
Pieczona, lub duszona cielęcina z odrobiną czosnku jest pyszna.
Wołowina z dużą ilością grubo zmielonego pieprzu, choć tego pewnie małe dzieci
nie będą lubiły, ale np. dosyć zdecydowanie dopieczony rostbeef, cieniutko
pokrojony, na to salata zielona, lub kapka majonezu, lub kapka chrzanu.
Uduszony drób z majerankiem, pokrojony w plastry, łącznie z tą swoją naturalną
galaretką. Wszelkie galaretki z mięsa. Ozór - na zimno - pycha...
No a z mielonego klops. No i oczywiście pasztet, który chyba wszystkie dzieci
uwielbiają.
ewa
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
|