« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-05-02 11:49:48
Temat: Re: zabek czosnku, a czosnek granulowanyMisiek napisał(a):
> A ja polecam inna metode
> Cala glowke czosnku zawijamy w folie aluminiowa wczesniej obdzierajac z
> czosnku tylko wierzchnia "skorke" (tak zeby nie obrac samych zabkow), dla
> lubiacych przed zawinieciem odrobine masla, i do piekarnika na circa 15
> minut.
O tak, taki jest przepyszny! Kompletnie o tym zapomniałem.
Nadaje się do grzanek robionych dowolną metodą, bo wyciska się go jak pastę
z tubki, i rozsmarowuje po czym tylko zapragniesz. Pycha!
Również polecam!
Pozdr,
Michał K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-05-02 12:31:36
Temat: Re: zabek czosnku, a czosnek granulowany
>
> Mi to ostatnio posmakował czosnek z mikrofali (cała główka), smaruje nim
> bułki . Pycha.
>
Hę??? mam włożyć całą główkę do mikrofali i co potem?? A przede
wszystkim na jak długo??
Marg
--
>**< Suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Aksjomat Cole'a >**<
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-05-02 13:50:56
Temat: Re: zabek czosnku, a czosnek granulowany
Kacper napisał:
> mam pytanie: czesto w przepisach ilosc czosnku podawana jest w ząbkach.Z
> braku swiezego czosnku, chce uzyc granulowanego.
> [...]
Moim zdaniem, to dwie różne przyprawy i inny jest ich skutek
zastosowania.
Najprościej byś się o tym przekonał, to weź posyp czosnek
granulowany na kanapce z pomidorem i na takiej samej kanapce
rozprowadź zmiażdżony ząbek czosnku:)
Zacznij jeść od kanapki z czosnkiem granulowanym;p
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-05-02 14:06:01
Temat: Re: zabek czosnku, a czosnek granulowany
Misiek napisał:
> [...]
> A ja polecam inna metode
> Cala glowke czosnku zawijamy w folie aluminiowa wczesniej obdzierajac z
> czosnku tylko wierzchnia "skorke" (tak zeby nie obrac samych zabkow), dla
> lubiacych przed zawinieciem odrobine masla, i do piekarnika na circa 15
> minut.
> Wychodzi taki miekki ze sam wylazi ze skorupek i da sie nim smarowac
> grzanki
A ja sobie wykorzystam ten sposób przyrządzania, jako dodatek do
drugiego;p
Ostatnio zajadam się piklami z czosnku - niczym orzeszki - tak go
jem;*)
Żadnego zapachu, smak akuratny i twardość w porządku;p
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-05-02 21:37:32
Temat: Re: zabek czosnku, a czosnek granulowany
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e379ss$n0t$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Misiek" <p...@g...pl> wrote in message
> news:e3790a$j5r$1@bmj-lx1.bmj.net.pl...
> > A ja polecam inna metode
> > Cala glowke czosnku zawijamy w folie aluminiowa wczesniej obdzierajac z
> > czosnku tylko wierzchnia "skorke" (tak zeby nie obrac samych zabkow),
dla
> > lubiacych przed zawinieciem odrobine masla, i do piekarnika na circa 15
> > minut.
> > Wychodzi taki miekki ze sam wylazi ze skorupek i da sie nim smarowac
> > grzanki
>
> Traci się pikantność i aromat nic w zamian nie zyskując.
I o to wlasnie chodzi w tym "przepisie ": zeby lekko zneutralizowac ostrosc
czosnku (nie kazdy lubi ten szczegolny smak, aromat, ostrosc)
Inna metoda jest podczas gotowania zupy (moja Mama rpobila to w rosole)
wrzucic doslownie kilkadziesiat zabkow czosnku w "siateczce" na 10-15
,minut tak zeby wyszedl poltwardy. Smak pozostaje, ostrosc lagodnieje.
Pycha Radze sprobowac (ale nie gotowqac dluzej bo zrobi sie ciapa
przesiaknieta zupa (rosolem)
Smacznego zycze
Misiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-05-02 21:57:33
Temat: Re: zabek czosnku, a czosnek granulowanyMisiek wrote:
>
> A ja polecam inna metode
> Cala glowke czosnku zawijamy w folie aluminiowa wczesniej obdzierajac z
> czosnku tylko wierzchnia "skorke" (tak zeby nie obrac samych zabkow), dla
> lubiacych przed zawinieciem odrobine masla, i do piekarnika na circa 15
> minut.
> Wychodzi taki miekki ze sam wylazi ze skorupek i da sie nim smarowac
> grzanki
>
Dodatkowo przed zawinieciem sciac wierzch glowki czosnku, tak, zeby
wyeksponowac czubki zabkow. Po upieczeniu i scisnieciu czosnek wylazi
przez te dziurki i poreczniej jest przy wyciskaniu. Acha, i 15 minut to
IHMO za malo - sprobuj 45 minut - czosnek bedzie jak maslo.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-05-08 12:52:38
Temat: Re: zabek czosnku, a czosnek granulowanymarg napisał(a):
>
>>
>> Mi to ostatnio posmakował czosnek z mikrofali (cała główka), smaruje
>> nim bułki . Pycha.
>>
> Hę??? mam włożyć całą główkę do mikrofali i co potem?? A przede
> wszystkim na jak długo??
Aż Ci się włoski zakręcą ;)
Przepraszam, ale NMSP :)
--
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-05-08 13:05:38
Temat: Re: zabek czosnku, a czosnek granulowanyaniared napisał(a) 8/05/2006 14:52:
> marg napisał(a):
>>
>>>
>>> Mi to ostatnio posmakował czosnek z mikrofali (cała główka), smaruje
>>> nim bułki . Pycha.
>>>
>> Hę??? mam włożyć całą główkę do mikrofali i co potem?? A przede
>> wszystkim na jak długo??
>
> Aż Ci się włoski zakręcą ;)
>
> Przepraszam, ale NMSP :)
Hi hi...
Ale ja też jestem ciekawa czosnku z mikrofalówki, uwielbiam pieczony, a w
piekarniku się dość długo robi.
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |