Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia tuńczyk ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

tuńczyk ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 21


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-04-29 15:53:15

Temat: tuńczyk ?
Od: "fuksa" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)

mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)


--
Ola

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-04-29 16:13:31

Temat: Re: tuńczyk ?
Od: "Malgosia Kozicka" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

fuksa <f...@w...pl> wrote:
> mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
> jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
>
> mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)

ja po prostu smażę na maśle i jest pyszny.

M.K.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-04-29 16:44:07

Temat: Re: tuńczyk ?
Od: t...@g...pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

fuksa wrote:

>mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
>jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
>
>mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)
>
>
>
>
Rozgrzac olej srednio mocno, smazyc posolonego lekko tunczyka do
porzadanej krwistosci/niekrwistosci (tunczyka mozna jesc jak stek), juz
na talerzu narzucic na niego gore usmazonej na jasnozloto i na koniec
smazenia skropionej lekko octem balsamicznym, drobno posiekanej cebuli.
Jesc z ryzem albo bagietka.

Jest to przepis mojej tesciowej, uwiebiam tak podanego tunczyka.

Kot
Send instant messages to your online friends http://uk.messenger.yahoo.com
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-04-29 16:50:32

Temat: Re: tuńczyk ?
Od: dogma <d...@N...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

fuksa napisał(a):
> mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
> jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
>
> mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)
>
>
swoja droga gdzie dostalas swiezego tunczyka ???
mi najbardziej smakuje po prostu usmazony na maselku lekko opruszony
pieprzem i sola podany z polowka cytryny...
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-04-29 18:25:07

Temat: Re: tuńczyk ?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> szukaj wiadomości tego autora

"fuksa" <f...@w...pl> wrote in message
news:e3026c$698$1@atlantis.news.tpi.pl...
> mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
> jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
>
> mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)

Najlepiej zamarynowac na 30-40 minut jakiejs mocnej marynacie i usmazyc na
oleju/oliwie/masle (nie polecam masla, gdyz sie nieco pali.) No i smazyc jak
najkrocej - tunczyk jest dobry nawet na surowo. Marynat do tunczyka w sieci
zatrzesienie, przynajmniej po angielsku. Jak wybrac, to zalezy jakie masz
skladniki w domu. Jesli tunczyk jest swiezy (tzn. nie tylko nie mrozony ale
niedawno wylowiony z wody...) to tatar albo ceviche z tunczyka - przepisow
rowniez mnostwo. Tylko trzeba miec baaaardzo ostry noz i kroic tunczyka
baaaaardzo cienko. Pycha!

--
><eM eL><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-04-29 18:27:46

Temat: Re: tuńczyk ?
Od: dogma <d...@N...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

eM eL napisał(a):
> "fuksa" <f...@w...pl> wrote in message
> news:e3026c$698$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>>mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
>>jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
>>
>>mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)
>
>
> Najlepiej zamarynowac na 30-40 minut jakiejs mocnej marynacie i usmazyc na
> oleju/oliwie/masle (nie polecam masla, gdyz sie nieco pali.) No i smazyc jak
> najkrocej - tunczyk jest dobry nawet na surowo.


wlasnie dlatego ze smazy sie go krotko mozna to czynic na masle...
no z odrobina oliwy ;)
pamietam ze kiedys ktos poczestowal mnie tunczykiem z grilla (w jakis
ziolach) grillowanego jak lososia i tez byl pyszny...
pozdr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-04-29 18:48:10

Temat: Re: tuńczyk ?
Od: "fuksa" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "dogma"

.
> wlasnie dlatego ze smazy sie go krotko mozna to czynic na masle...
> no z odrobina oliwy ;)

No, na oliwie z odrobiną masła zrobię ;)

Bez żadnej panierki czy prószenia mąką?


PS mrożony.

--
Ola

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-04-29 18:51:32

Temat: Re: tuńczyk ?
Od: dogma <d...@N...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

fuksa napisał(a):
> Użytkownik "dogma"
>
> .
>
>> wlasnie dlatego ze smazy sie go krotko mozna to czynic na masle...
>> no z odrobina oliwy ;)
>
>
> No, na oliwie z odrobiną masła zrobię ;)
>
> Bez żadnej panierki czy prószenia mąką?
>
>
> PS mrożony.
>
proponuje bez panierki...
ale ja panierke stosuje tylko do gorszych
gatunkowo ryb (kostki)...
pozdr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-04-29 19:07:03

Temat: Re: tuńczyk ?
Od: z...@g...com szukaj wiadomości tego autora


fuksa napisał(a):
> mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
> jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
>
> mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)
>
Zaczynasz od tego, ze wstawiasz wodę na makaron. Jak Ci się
już-prawie-zagotowała, na odrobinie oliwy podsmażasz ząbek czosnku.
Wrzucasz w to tuńczyka, solisz, pieprzysz, cytrynisz, przykrywasz
(najlepiej jak to jest tuńczyk w sosie własnym) i niech się tak dusi
przez ten czas, dopóki Ci się nie ugotuje makaron. Ugotowany makaron
odcedzasz i wrzucasz do tego tuńczyka, mieszasz razem przez chwilę
podgrzewając. Zdejmujesz z ognia i dodajesz do tego _świeży_ pomidor
pokrojony w kostkę, posypujesz czymś zielonym (ja- natką lub
koperkiem) i gotowe.

Całość trwa tyle, co ugotowanie makaronu plus minuta. Bardzo fajnie
podkresla smak tunczyka. Jesli to nie jest tunczyk w sosie wlasnym,
trzeba dodac do niego ciut wody, zeby sie nie przypalil.

Przepraszam za niekonsekwencje w uzywaniu pliterek, cudza klawiatura i
zle mi sie pisze.

Smacznego!

--
pozdrawiam,
Ola Zyszkowska

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-04-29 19:23:00

Temat: Re: tuńczyk ?
Od: "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

In news:7cO4g.36895$C63.803@trnddc06, eM eL wrote:
> No i smazyc jak najkrocej

To chyba najważniejsze - tuńczyka łatwo przesuszyć i smakuje wtedy jak
podeszwa.

Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kurczak na puszce piwa
mrozenie ciasta ziemniaczanego.
Czarnuszka do chleba
Tefal Ingenio + łyżki
Tort

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »