| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-29 15:53:15
Temat: tuńczyk ?mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)
--
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-29 16:13:31
Temat: Re: tuńczyk ?fuksa <f...@w...pl> wrote:
> mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
> jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
>
> mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)
ja po prostu smażę na maśle i jest pyszny.
M.K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-29 16:44:07
Temat: Re: tuńczyk ?fuksa wrote:
>mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
>jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
>
>mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)
>
>
>
>
Rozgrzac olej srednio mocno, smazyc posolonego lekko tunczyka do
porzadanej krwistosci/niekrwistosci (tunczyka mozna jesc jak stek), juz
na talerzu narzucic na niego gore usmazonej na jasnozloto i na koniec
smazenia skropionej lekko octem balsamicznym, drobno posiekanej cebuli.
Jesc z ryzem albo bagietka.
Jest to przepis mojej tesciowej, uwiebiam tak podanego tunczyka.
Kot
Send instant messages to your online friends http://uk.messenger.yahoo.com
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-29 16:50:32
Temat: Re: tuńczyk ?fuksa napisał(a):
> mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
> jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
>
> mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)
>
>
swoja droga gdzie dostalas swiezego tunczyka ???
mi najbardziej smakuje po prostu usmazony na maselku lekko opruszony
pieprzem i sola podany z polowka cytryny...
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-29 18:25:07
Temat: Re: tuńczyk ?"fuksa" <f...@w...pl> wrote in message
news:e3026c$698$1@atlantis.news.tpi.pl...
> mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
> jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
>
> mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)
Najlepiej zamarynowac na 30-40 minut jakiejs mocnej marynacie i usmazyc na
oleju/oliwie/masle (nie polecam masla, gdyz sie nieco pali.) No i smazyc jak
najkrocej - tunczyk jest dobry nawet na surowo. Marynat do tunczyka w sieci
zatrzesienie, przynajmniej po angielsku. Jak wybrac, to zalezy jakie masz
skladniki w domu. Jesli tunczyk jest swiezy (tzn. nie tylko nie mrozony ale
niedawno wylowiony z wody...) to tatar albo ceviche z tunczyka - przepisow
rowniez mnostwo. Tylko trzeba miec baaaardzo ostry noz i kroic tunczyka
baaaaardzo cienko. Pycha!
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-29 18:27:46
Temat: Re: tuńczyk ?eM eL napisał(a):
> "fuksa" <f...@w...pl> wrote in message
> news:e3026c$698$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>>mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
>>jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
>>
>>mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)
>
>
> Najlepiej zamarynowac na 30-40 minut jakiejs mocnej marynacie i usmazyc na
> oleju/oliwie/masle (nie polecam masla, gdyz sie nieco pali.) No i smazyc jak
> najkrocej - tunczyk jest dobry nawet na surowo.
wlasnie dlatego ze smazy sie go krotko mozna to czynic na masle...
no z odrobina oliwy ;)
pamietam ze kiedys ktos poczestowal mnie tunczykiem z grilla (w jakis
ziolach) grillowanego jak lososia i tez byl pyszny...
pozdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-29 18:48:10
Temat: Re: tuńczyk ?Użytkownik "dogma"
.
> wlasnie dlatego ze smazy sie go krotko mozna to czynic na masle...
> no z odrobina oliwy ;)
No, na oliwie z odrobiną masła zrobię ;)
Bez żadnej panierki czy prószenia mąką?
PS mrożony.
--
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-29 18:51:32
Temat: Re: tuńczyk ?fuksa napisał(a):
> Użytkownik "dogma"
>
> .
>
>> wlasnie dlatego ze smazy sie go krotko mozna to czynic na masle...
>> no z odrobina oliwy ;)
>
>
> No, na oliwie z odrobiną masła zrobię ;)
>
> Bez żadnej panierki czy prószenia mąką?
>
>
> PS mrożony.
>
proponuje bez panierki...
ale ja panierke stosuje tylko do gorszych
gatunkowo ryb (kostki)...
pozdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-29 19:07:03
Temat: Re: tuńczyk ?
fuksa napisał(a):
> mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
> jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
>
> mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)
>
Zaczynasz od tego, ze wstawiasz wodę na makaron. Jak Ci się
już-prawie-zagotowała, na odrobinie oliwy podsmażasz ząbek czosnku.
Wrzucasz w to tuńczyka, solisz, pieprzysz, cytrynisz, przykrywasz
(najlepiej jak to jest tuńczyk w sosie własnym) i niech się tak dusi
przez ten czas, dopóki Ci się nie ugotuje makaron. Ugotowany makaron
odcedzasz i wrzucasz do tego tuńczyka, mieszasz razem przez chwilę
podgrzewając. Zdejmujesz z ognia i dodajesz do tego _świeży_ pomidor
pokrojony w kostkę, posypujesz czymś zielonym (ja- natką lub
koperkiem) i gotowe.
Całość trwa tyle, co ugotowanie makaronu plus minuta. Bardzo fajnie
podkresla smak tunczyka. Jesli to nie jest tunczyk w sosie wlasnym,
trzeba dodac do niego ciut wody, zeby sie nie przypalil.
Przepraszam za niekonsekwencje w uzywaniu pliterek, cudza klawiatura i
zle mi sie pisze.
Smacznego!
--
pozdrawiam,
Ola Zyszkowska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-29 19:23:00
Temat: Re: tuńczyk ?In news:7cO4g.36895$C63.803@trnddc06, eM eL wrote:
> No i smazyc jak najkrocej
To chyba najważniejsze - tuńczyka łatwo przesuszyć i smakuje wtedy jak
podeszwa.
Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |