« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-16 07:03:45
Temat: zakwas na chlebRobiłem zakwas na chleb z mąki razowej i wody. Stało to sobie trzy dni
przykryte zmoczoną gazą i wyrósł "meszek" i wcale nie pachnie drożdżami.
Jak jest tego przyczyna?? Gdzie popełniłem błąd??
Wodę dałem ciepłą ale nie przegotowaną.
Pzdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-16 07:24:31
Temat: Re: zakwas na chlebUżytkownik "Emek" <k...@y...co.uk> napisał w wiadomości
news:dds34j$p1a$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Robiłem zakwas na chleb z mąki razowej i wody. Stało to sobie trzy dni
> przykryte zmoczoną gazą i wyrósł "meszek" i wcale nie pachnie drożdżami.
> Jak jest tego przyczyna?? Gdzie popełniłem błąd??
Może było mu zbyt chłodno?
Pozdrawiam MarcinB.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-08-16 07:28:43
Temat: Re: zakwas na chleb> Może było mu zbyt chłodno?
Niby postawiłem b.blisko płyty ceramicznej, ale właściwie przez cały czas
były otwarte drzwi balkonowe a ostatnio nas pogoda nie rozpieszczała, więc w
domu było jakieś 21 stopni.
>
> Pozdrawiam MarcinB.
Jeżeli to by była przyczyna to teraz chyba znowu mi nie wyjdzie pomimo, że
dałem przegotowaną ciepłą wodę i użyłem mąki żytniej :-((
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-08-16 07:41:59
Temat: Re: zakwas na chlebUżytkownik "Emek" <k...@y...co.uk> napisał w wiadomości
news:dds4jo$1ua$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Może było mu zbyt chłodno?
> Niby postawiłem b.blisko płyty ceramicznej, ale właściwie przez cały czas
> były otwarte drzwi balkonowe a ostatnio nas pogoda nie rozpieszczała, więc
w
> domu było jakieś 21 stopni.
malo. zakwas potrzebuje kolo 30. ja go robie w piekarniku z wlaczona tylko
lampka (mam elektryczny)
maka powinna byc zytnia chlebowa - najlatwiej wychodzi. na razowej potrafil
splesniec (brudna?)
--
pzdr
marta
http://lilypie.com/baby3/030327/3/4/1/+0
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-08-16 07:51:00
Temat: Re: zakwas na chleb> malo. zakwas potrzebuje kolo 30. ja go robie w piekarniku z wlaczona tylko
> lampka (mam elektryczny)
jak długo go tam trzymasz??
> maka powinna byc zytnia chlebowa - najlatwiej wychodzi. na razowej
potrafil
> splesniec (brudna?)
>
> --
> pzdr
> marta
> http://lilypie.com/baby3/030327/3/4/1/+0
pzdr/Emek
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-08-16 07:54:34
Temat: Re: zakwas na chlebUżytkownik "Emek" <k...@y...co.uk> napisał w wiadomości
news:dds5t7$789$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > malo. zakwas potrzebuje kolo 30. ja go robie w piekarniku z wlaczona
tylko
> > lampka (mam elektryczny)
>
>
> jak długo go tam trzymasz??
>
3 dni, a jak mam dlugoterminowy zakwas to krocej
--
pzdr
marta
http://lilypie.com/baby3/030327/3/4/1/+0
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-08-16 08:21:13
Temat: Re: zakwas na chlebUżytkownik "Martka" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dds5ci$sq4$1@news.onet.pl...
> malo. zakwas potrzebuje kolo 30. ja go robie w piekarniku z wlaczona tylko
> lampka (mam elektryczny)
Ja mam szafkę kuchenną, której dno jest 20cm nad chłodziarko-zamrażarką.
Ciepło z wymiennika na tylnej ścianie chłodziarko-zamrażarki nagrzewa mi tą
szafkę do około 28,5oC i to wystarcza (albo mam szczęście), żeby umieszczony
w niej zakwas (właściwie chodzi o surowiec do barszczu albo żurku, ale co to
za różnica z punktu widzenia pleśni?) był dobry. - Temperaturę znam, bo w
szafce tej trzymam również wagę elektroniczną z wbudowanym cyfrowym
termometrem. ;P
APO: o co chodzi z tą mokrą gazą? Ja używam zwykłej zakrętki pod skosem
(nieszczelnie) przykręconej do słoja z zakwasem.
Pozdrawiam MarcinB.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-08-16 08:35:54
Temat: Re: zakwas na chleb>
> Ja mam szafkę kuchenną, której dno jest 20cm nad chłodziarko-zamrażarką.
> Ciepło z wymiennika na tylnej ścianie chłodziarko-zamrażarki nagrzewa mi
tą
> szafkę do około 28,5oC i to wystarcza (albo mam szczęście), żeby
umieszczony
> w niej zakwas (właściwie chodzi o surowiec do barszczu albo żurku, ale co
to
> za różnica z punktu widzenia pleśni?) był dobry. - Temperaturę znam, bo w
> szafce tej trzymam również wagę elektroniczną z wbudowanym cyfrowym
> termometrem. ;P
Też mam szafkę nad lodówką - muszę sprawdzić jaka temp. jest u mnie.
>
> APO: o co chodzi z tą mokrą gazą? Ja używam zwykłej zakrętki pod skosem
> (nieszczelnie) przykręconej do słoja z zakwasem.
Ja trzymam w zwykłej misce, a z przepisu wynika, iż należy nakryć np. gazą
lub szmatką i utrzymywać wilgotną.
>
> Pozdrawiam MarcinB.
pzdr/Emek
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-08-16 09:02:03
Temat: Re: zakwas na chleb Weź razową mąkę z żyta, mieloną na sposób tradycyjny (czyli bez
wcześniejszego obłuszczania ziarna)
we młynie wodnym o żarnach z kamienia. Mąkę taką kupisz bez problemu w
sklepach z tzw. zdrową żywnością.
Weź duży garnek metalowy lub kamienny, albo inne naczynie, i wsyp do niego
mąkę. Dolej do niej nieco wody
i ugniataj ręką, aż będzie jednolicie wymieszana z wodą. Odpowiednia ilość
wody jest taka, aby cała mąka
została zwilżona, lecz nic ponadto. Przykryj garnek pokrywką, lnianym
płótnem, lub jakkolwiek inaczej,
i odstaw w ciepłe miejsce o temperaturze powyżej 20 stopni C. Przemieszaj
zawartość garnka każdego ranka
i wieczora w ciągu trzech dób. Jeśli w pomieszczeniu jest więcej niż 24 -25
stopni C., to odpowiedni efekt
można osiągnąć już po dwóch. Zwróć uwagę na zapach wydobywający się z
naczynia. Jeśli jest on intensywnie
kwaskowato - mysi, to znaczy, że pierwszy etap fermentacji jest już
zakończony. Otrzymany zakwas żytni
można zużyć do zrobienia żuru, napoju kwasu chlebowego, lub do upieczenia
chleba,
Skądś sciągnięte i wielokrotnie wypróbowane.
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-08-16 09:18:23
Temat: Re: zakwas na chleb + chleb Fiony chwalę!!!Dziękuję wszystkim za wskazówki. Mam nadzieję, że tym razem się uda.
Poza tym chwalę chleb Fiony -udało się już dwa razy na dwa razy. Za drugim
jeszcze lepszy 70dkg mąki pszennej + 30dkg mąki razowej. Idę robić
kanapki...
Pzdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |