| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-11 15:32:54
Temat: Lasagnia ^ 2Jestem z siebie dumna, pewnie Ameryki nie odkrylam ale zrobilam cos IMHO
zarabistego. ;-)
Otoz zrobilam lasagne ziemniaczana. Moj maz pokroil w cieniutkie
plasterki ziemniaczki, takie na 1 mm na tarce do jak sie np. ogorki na
mizerie robi.
Ja podsmazylam na patelni ceblke, czosnek, papryke, pieczarki i miesko
mielone. Na koncu dodalam mala puszke koncentratu pomidorowego.
Naczynie zaroodporne wymazialam maslem, ulozylam plasterki ziemniakow,
potem miesko i warstwami standardowo. Wierzch polalam mieszanina jajek,
smietany i sera zoltego. Teraz sie to zapieka, pachnie bosko - czekam na
rezultaty :D i konsumpcje :-)
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-11 15:51:51
Temat: Re:zapiekanka ziemniaczana
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:avpdbr$6gq$1@news.tpi.pl...
> Jestem z siebie dumna, pewnie Ameryki nie odkrylam ale zrobilam cos IMHO
> zarabistego. ;-)
> Otoz zrobilam lasagne ziemniaczana. Moj maz pokroil w cieniutkie
> plasterki ziemniaczki, takie na 1 mm na tarce do jak sie np. ogorki na
> mizerie robi.
Teraz sie to zapieka, pachnie bosko - czekam na
> rezultaty :D i konsumpcje :-)
u mnie to sie nazywa zapiekanka ziemniaczana i robie ja tak:
-ziemniaki na cienkie plasterki (mam taka kreciolke, aby sie nie narobic i
palcow nie poobcinac
-cebula w polplasterki
-boczek wedzony w kostke
-przyprawy:sol, pieprz, majeranek
wszystko przygotowane i ukladamy w zarodpornym posmarowanym olejem (i jak
ktos lubi, to przetrzec rozcietym zabkiem czosnku)
warstwe ziemniakow, solimy,pieprzymy i majerankujemy,
na to polplasterki cebuli ,na to posypujemy boczkiem w kostke
i od nowa:
-ziemniaki,posolc, majeranek, pieprzymy co druga warstwe, bo bedzie
popieprzone zbyt;-)
cebula, boczek
i tak w kolko, dokrajamy, az wypelni sie nasza forma prawie po brzegi
konczymy warstwa ziemniakow posolonych i na to ukladamy duzo zoltego sera w
plastrach.
Zakrywamy pokrywka, do piekarnika na 200stopni (ja w gazowym) na jakas
godzinke lub dluzej. To ze gotowe, poznajemy po zlotych ziemniakach na dnie.
tez smaczne Jola L-L
u mnie jedna forma zaroodporna nie starcza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-11 16:57:19
Temat: Re: Lasagnia ^ 2walkie! wrote:
> Jestem z siebie dumna, pewnie Ameryki nie odkrylam ale zrobilam cos IMHO
> zarabistego. ;-)
> Otoz zrobilam lasagne ziemniaczana. Moj maz pokroil w cieniutkie
> plasterki ziemniaczki, takie na 1 mm na tarce do jak sie np. ogorki na
> mizerie robi.
> Ja podsmazylam na patelni ceblke, czosnek, papryke, pieczarki i miesko
> mielone. Na koncu dodalam mala puszke koncentratu pomidorowego.
> Naczynie zaroodporne wymazialam maslem, ulozylam plasterki ziemniakow,
> potem miesko i warstwami standardowo. Wierzch polalam mieszanina jajek,
> smietany i sera zoltego. Teraz sie to zapieka, pachnie bosko - czekam na
> rezultaty :D i konsumpcje :-)
No wiec teraz moge powiedziec.
Wyszlo to znakomite, smakowalo wszystkim. Ziemniaczki na dole przypiekly
sie wraz z maslem na zloto. Dzieki temu ze dobrze wysmazylam miesko i
odparowalam dobrze przecier, masa byla lekko wilgotna ale nie paciowata
no i zapiekanka sie zapiekla a nie ugotowala w sosie. A ze smietany,
jajka i sera zrobila sie puszysta ierzynka z lekko przypieczona
skorupka. Pyszne. Mysle ze jakbym miala pietruszke i posypala to to bylo
by tez pyszne.
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-11 16:59:39
Temat: Re: zapiekanka ziemniaczanaJola L-L wrote:
> u mnie to sie nazywa zapiekanka ziemniaczana i robie ja tak:
> -ziemniaki na cienkie plasterki (mam taka kreciolke, aby sie nie narobic i
> palcow nie poobcinac
> -cebula w polplasterki
> -boczek wedzony w kostke
> -przyprawy:sol, pieprz, majeranek
>
> wszystko przygotowane i ukladamy w zarodpornym posmarowanym olejem (i jak
> ktos lubi, to przetrzec rozcietym zabkiem czosnku)
> warstwe ziemniakow, solimy,pieprzymy i majerankujemy,
> na to polplasterki cebuli ,na to posypujemy boczkiem w kostke
> i od nowa:
> -ziemniaki,posolc, majeranek, pieprzymy co druga warstwe, bo bedzie
> popieprzone zbyt;-)
> cebula, boczek
> i tak w kolko, dokrajamy, az wypelni sie nasza forma prawie po brzegi
> konczymy warstwa ziemniakow posolonych i na to ukladamy duzo zoltego sera w
> plastrach.
> Zakrywamy pokrywka, do piekarnika na 200stopni (ja w gazowym) na jakas
> godzinke lub dluzej. To ze gotowe, poznajemy po zlotych ziemniakach na dnie.
>
> tez smaczne Jola L-L
> u mnie jedna forma zaroodporna nie starcza
>
>
Tak tez robie.
Ochrzcilam to lasagnia bo miesko do lasagni przyrzadzam w podobny sposob.
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-12 14:01:08
Temat: Re: Lasagnia ^ 2
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:avpdbr$6gq$1@news.tpi.pl...
> Otoz zrobilam lasagne ziemniaczana. Moj maz pokroil w cieniutkie
> plasterki ziemniaczki, takie na 1 mm na tarce do jak sie np. ogorki na
A moj brat, robic cus takiego:
Spod blaszki smaruje tuszczem, na to naklada podgotowane (lub nie - wtedy
troche dluzej trzeba zapaiec) platy lasagne, polewa to bardzo gestym sosem
pomidorooweym z ziolami i czosnkiem, nastepnie posypuje to startym zoltym
serem, pozniej naklada mieso, podsmazone z cebula, pokrojone w kostke, na to
znowu odrobina sosu pomidorowego, na wierzch ziemniaki, poktojone w zienkie
plastry, ser zolty na sam wierzch
i to wszytsko przyktyte folia zostaje wlozone do piekarnika (oczywiscie
mzona robic to w naczyniu zaroodpornym)
Cos troche innego niz zwykle, takie pomieszanie z poplataniem, ale
przesmaczne :)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |